Vnútro pripravilo vyhlášku o kamerách na štadiónoch

Vyššie nároky na minimálne technické požiadavky kamerových systémov na štadiónoch prináša nová vyhláška rezortu vnútra.

14.06.2014 17:38
debata (1)

Kamerový zabezpečovací systém na niektorých zápasoch zavádza nový zákon o organizovaní verejných športových podujatí platný od februára tohto roku. Zákonom sa zároveň zrušila vyhláška o kamerách z roku 2009. „Rozdiel medzi návrhom novej vyhlášky v porovnaní so zrušenou vyhláškou je predovšetkým vo zvýšených nárokoch na minimálne technické požiadavky systému,“ uvádza rezort na svojej webstránke. Návrh vyhlášky poslali do medzirezortného pripomienkového konania.

Kamerový systém má slúžiť na elimináciu diváckeho násilia, extrémizmu a vandalizmu na verejných športových podujatiach. „Ide o jeden z preventívnych prostriedkov, ako predchádzať protiprávnemu konaniu,“ vysvetľuje ministerstvo. Záznamy z kamier sa budú môcť využiť podľa zákona pri trestnom, priestupkovom, správnom, občianskom aj disciplinárnom konaní. Kamerový systém má tiež odhaliť ľudí, ktorým bola zakázaná účasť na verejných podujatiach.

Podľa vyhlášky je kamerový systém povinný zriadiť organizátor rizikového podujatia. Okrem toho ho musí zriadiť aj organizátor futbalového alebo hokejového podujatia najvyššej celoštátnej súťaže v kategórii dospelých, a ak to ustanovujú požiadavky medzinárodnej športovej organizácie alebo národného športového zväzu.

Kamerový systém delí vyhláška na dve časti – identifikačný podsystém a monitorovací podsystém. Prvý sa umiestňuje pri vchodoch a východoch a slúži na snímanie tváre ľudí a ich porovnávanie s evidenciami informačného systému. V prípade, že nasnímaná osoba je v evidencii informačného systému, podsystém na to upozorní. Monitorovací podsystém bude v priestoroch športového zariadenia a slúži na snímanie osôb, uchovávanie záznamu z kamier a zároveň zobrazuje záznamy na zobrazovacom zariadení.

„Oproti zrušenej vyhláške sa ustanovuje, že svetelné podmienky pri snímaní kamerovým monitorovacím systémom musia byť také, aby bolo možné jednoznačne identifikovať fyzickú osobu alebo iný predmet,“ ozrejmilo novinku ministerstvo.

Vyhláška pamätá aj na to, že kamerový systém nesmie zasahovať do súkromia fyzických osôb, ktoré nie sú účastníkmi podujatia. Priestory monitorované kamerami musia byť zreteľne označené. Vyhláška by mala začať platiť v prípade schválenia od 1. augusta. Kamerový systém zriadený podľa doterajších predpisov musí byť v súlade s novou vyhláškou do 31. decembra tohto roku.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #násilie na štadiónoch