Andrej Kiska zložil sľub a stal sa slovenským prezidentom

Zvolený prezident Andrej Kiska sa ujal úradu a stal sa tak štvrtým prezidentom Slovenska od v roku 1993.

15.06.2014 07:24 , aktualizované: 19:44
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková (vpravo) počas zloženia prezidentského sľubu
debata (631)

Inauguračnú slávnosť sme sledovali online:

19.00 Deň inaugurácie ukončí slávnostná recepcia, na ktorú boli podľa protokolu pozvaní predseda parlamentu, premiér, poslanci Národnej rady a Európskeho parlamentu, členovia vlády, predstavitelia ústavných inštitúcií a cirkví, diplomatický zbor či rektori vysokých škôl.

Kiska na slávnostnú recepciu pozval aj hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie či kultúrne inštitúcie. Prídu aj ocenené Biele vrany, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníci či celosvetovo úspešní študenti.

Prezident SR Andrej Kiska počas položženia... Foto: SITA, Ján Slovák
Kiska Prezident SR Andrej Kiska počas položženia kytice k pamätníku obetiam ŽŽeleznej opony pod hradom Devín.

17.00 Andrej Kiska položil veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam železnej opony v Devíne. Deň inaugurácie prezidenta ukončí slávnostná recepcia, na ktorú boli podľa protokolu pozvaní predseda parlamentu, premiér, poslanci Národnej rady SR a Európskeho parlamentu, členovia vlády, predstavitelia ústavných inštitúcií a cirkví, diplomatický zbor či rektori vysokých škôl.

Kiska na slávnostnú recepciu pozval aj hostí, ktorí reprezentujú úspešné slovenské firmy, start-up komunitu, filantropické a mimovládne organizácie či kultúrne inštitúcie. Prídu aj ocenené Biele vrany, rodiny z Dobrého anjela a zdravotníci či celosvetovo úspešní študenti.

Andrej Kiska záhrade paláca, kde vo veľkom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kiska, obed Andrej Kiska záhrade paláca, kde vo veľkom stane podával obed ľuďom bez domova, dôchodcom i mladým ľuďom z detských domovov.

15.21 Na obed prezidenta Kisku sa tešil aj bezdomovec a známy predavač časopisu Nota Bene z križovatky na Račianskom mýte v Bratislave Ivan Orolín. Jeho pravidelným odberateľom časopisu už dávno je končiaci prezident Ivan Gašparovič, teraz sa dostal do skupiny niekoľkých desiatok ľudí bez domova, odchovancov detských domovov a seniorov využívajúcich opatrovateľské služby, ktorých hostí Kiska.

„Je to určite pre nás veľká česť, lebo nie každý má takú možnosť,“ povedal Orolín. Tesne pred stretnutím ešte nevedel, čo novému prezidentovi povie, bude to spontánne vyjadrenie. „Nechám sa uniesť svojimi citmi a podľa toho uvidíme,“ podotkol.

Zostrih z inaugurácie (zdroj: RTVS)

15.00 Jedným z prvých krokov Kisku bude vyjadrenie sa k justícii. Počas dňa nekomentoval skutočnosť, že jeho predchodca mu ponechal vymenovanie troch nových ústavných sudcov. „Ešte chvíľočku vydržte, teraz máme slávnostnú udalosť,“ povedal novinárom.

Koncom nasledujúceho týždňa plánuje výjazd do Banskej Bystrice a Košíc. „Ja chcem byť medzi ľuďmi čo najčastejšie, chcem sa s nimi rozprávať o problémoch a potom sa pýtať kompetentných a zodpovedných, ako tieto problémy v našej spoločnosti dokážeme riešiť,“ povedal.

Zľava: Novozvolený prezident SR Andrej Kiska,... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Andrej Kiska, Ivan Gašparovič Zľava: Novozvolený prezident SR Andrej Kiska, prvá dáma Martina Kisková, bývalá prvá dáma Silvia Gaššparovičová a exprezident Ivan Gaššparovič počas symbolického odovzdania úradu.

14.45 Po prehliadke prezidentskej stráže absolvoval nový prezident slávnostný obed, ten sa podával pre bezdomovcov, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch. Ide o netradičnú novinku, ktorú si Andrej Kiska zahrnul do svojho inauguračného dňa.

Prvá prehliadka čestnej stráže Andreja Kisku. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Andrej Kiska, inaugurácia Prvá prehliadka čestnej stráže Andreja Kisku.

14.40 Andrej Kiska prišiel na nádvorie Prezidentského paláca, kde ho privítal exprezident Ivan Gašparovič s manželkou, symbolicky mu tak odovzdal úrad.

14.25 Na bohoslužbe sa zúčastnili aj bývalí slovenskí prezidenti Ivan Gašparovič, Rudolf Schuster a Michal Kováč.

Bývalí prezidenti Michal Kováč a Ivan... Foto: SITA, Ján Slovák
Andrej Kiska, inaugurácia, Bývalí prezidenti Michal Kováč a Ivan Gašparovič a Silvia Gašparovičová na ekumenickej pobožnosti Te Deum v Dóme sv. Martina.

14.24 Ekumenickú bohoslužbu arcibiskup Zvolenský ukončil slávnostným požehnaním. Počas odchodu z katedrály sa pozdravil s exprezidentom Ivanom Gašparovičom. Nového prezidenta Kisku obišiel.

14.05 Zaznievajú prosby za prezidenta, vládu či spoločenský poriadok.

Ekumenická bohoslužba v Dóme sv. Martina Foto: RTVS/stream
Ekumenická bohoslužba, prezident, Dóm sv. Martina Ekumenická bohoslužba v Dóme sv. Martina

13.40 Nového prezidenta na bohoslužbe nesprevádzala manželka Martina.

Na bohoslužbe bola prítomná rodina Andreja... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Kiska, inaugurácia Na bohoslužbe bola prítomná rodina Andreja Kisku, manželka Martina však chýbala.

13.35 Prítomných v chráme privítal bratislavský metropolitný arcibiskup Stanislav Zvolenský.

Prítomných v chráme privítal Mons. Stanislav... Foto: RTVS/stream
Zvolensky Prítomných v chráme privítal Mons. Stanislav Zvolenský.

13.29 Andrej Kiska prichádza do Katedrály svätého Martina, kde sa začína ďakovná pobožnosť pri príležitosti jeho inaugurácie.

13.12 Inauguráciu prezidenta si pred budovu Reduty na Mostovú ulicu a Hviezdoslavovo námestie v Bratislave prišlo pozrieť niekoľko stoviek záujemcov. Dianie sledovali prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky pred Redutou. Udalosť prilákala viacerých zahraničných turistov, ktorí sa pristavovali pri ľuďoch a pýtali sa, čo sa tu deje. Viacerí mali záujem sa dozvedieť niečo o novom prezidentovi Kiskovi. Ľudia už očakávajú príchod Kisku pred Redutu, aby ho videli na vlastné oči.

Prezident Andrej Kiska počas prechádzky pred... Foto: RTVS/stream
Andrej Kiska Prezident Andrej Kiska počas prechádzky pred bohoslužbou.

13.05 Andrej Kiska berie potlesk na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, ktorý zožal od ľudí po inaugurácii, ako povzbudenie aj záväzok. „Aj tento potlesk, ktorý tu teraz znie, je pre mňa obrovským povzbudením, aj obrovským záväzkom s tým, že od pondelka musíme začať tvrdo pracovať,“ povedal počas svojho presunu z Reduty do Dómu Svätého Martina.

12.39 Po prehliadke a pozdrave nastúpených jednotiek Ozbrojených síl SR na Mostovej ulici pri Redute sa prezident pešo presunie cez Hviezdoslavovo námestie na ekumenickú pobožnosť Te Deum v Dóme Sv. Martina. Peší presun do katedrály Kiska využíva na krátke rozhovory s občanmi.

12.32 Prezident absolvoval prehliadku jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Andrej Kiska počas nej pozdravil nastúpené jednotky.

Prezident Andrej Kiska a prvá dáma Martina... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
PREZIDENT: Inaugurácia Andrej Kiska Prezident Andrej Kiska a prvá dáma Martina Kisková odchádzajú zo slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie.

12.25 Po skončenej schôdzi odchádza nový prezident s manželskou Martinou, po ňom opúšťa pódium aj čestná stráž s prezidentskou štandardou. Bývalá hlava štátu s manželskou Silviou odchádza ako posledná.

11.21 Andrej Kiska skončil svoj prvý prezidentský prihovor, trval približne 20 minút. Pavol Paška mu poďakoval a poprial veľa úspechov a zdravia. Vzápätí ukončil mimoriadnu schôdzu.

12.11 „Ako prezident budem povzbudzovať ľudí, ktorý v spoločnosti nerezignovali, takých, ktorých sny neskončia vo dverách ich domovov,“ hovorí Kiska.

Prezident Andrej Kiska počas inauguračného... Foto: RTVS/stream
Andrej Kiska Prezident Andrej Kiska počas inauguračného príhovoru.

12.05 „Budem prvým prezidentom bez politickej príslušnosti,“ zdôraznil na začiatku príhovoru Kiska a poďakoval občanom za prejavenú dôveru vo voľbách.

12.00 Pavol Paška zablahoželal novému slovenskému prezidentovi a vyzval ho, aby predstúpil s prejavom. Prezident Andrej Kiska ubezpečil vládu, že chce byť jej oporou a partnerom.

Zľava: Odchádzajúci prezident SR Ivan... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
PREZIDENT: Inaugurácia Andrej Kiska Zľava: Odchádzajúci prezident SR Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Pašška, prezident SR Andrej Kiska a predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková počas inaugurácie novozvoleného prezidenta.

11.58 Andrej Kiska zložil prezidentský sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR, vzápätí zaznela slovenská hymna.

Prezidentský sľub znie takto: „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony.“

Prezident SR Andrej Kiska počas slávnostnej... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
PREZIDENT: Inaugurácia Andreja Kisku Prezident SR Andrej Kiska počas slávnostnej schôdze NR SR v budove Slovenskej filharmónie, na ktorej skladá sľub do rúk predsedníčky Ústavného súdu.

11.53 Šéf parlamentu Pavol Paška otvoril schôdzu. Najskôr pozdravil úradujúceho prezidenta Ivana Gašparoviča. Prihovoril sa aj jeho predchodcom. Taktiež privítal členov vlády na čele s Robertom Ficom. Šéf NR SR následne poďakoval Ivanovi Gašparovičovi za jeho 10-ročnú službu vo funkcii.

11.51 Do sály vstúpil aj zvolený prezident Andrej Kiska.

11.49 Na slávnosti je prítomný aj exprezident Rudolf Schuster, Michal Kováč sa z inaugurácie ospravedlnil. Nie sú však pozvaní prezidenti zahraničných štátov. Naposledy sa tak stalo počas inaugurácie Rudolfa Schustera v roku 1999.

Novozvolený prezident SR Andrej Kiska... Foto: SITA, Katarína Acélová
PREZIDENT: Inaugurácia Andreja Kisku Novozvolený prezident SR Andrej Kiska (uprostred) pred začiatkom inaugurácie prezidenta SR pred budovou Slovenskej filharmónie.

11.45 Začala sa slávnostná schôdza, do sály postupne prichádza úradujúci prezident Ivan Gašparovič, predsedníčka Ústavného súdu Yvetta Macejková a premiér Robert Fico.

Na inaugurácii sa zúčastnil aj premiér a Kiskov... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Fico, Inaugurácia Na inaugurácii sa zúčastnil aj premiér a Kiskov súper z volebného súboja Robert Fico.

11.40 Andrej Kiska prišiel do budovy bratislavskej Reduty, kde bude na mimoriadnej schôdzi NR SR inaugurovaný za prezidenta Po tom, ako o 11:45 zloží sľub na slávnostnej schôdzi, v kresle hlavy štátu nahradí desať rokov úradujúceho Ivana Gašparoviča.

Inaugurácia nového prezidenta sa koná v budove... Foto: RTVS/stream
reduta, inaugurácia Inaugurácia nového prezidenta sa koná v budove bratislavskej Reduty.
Prezident SR Andrej Kiska číta svoj inauguračný...
Prezident SR Andrej Kiska podpisom potvrdzuje...
+31Prezident Andrej Kiska a prvá dáma Martina...

Inaugurácia spôsobí v Bratislave výluku niektorých električiek

Inaugurácia prezidenta Andreja Kisku spôsobí v Bratislave výluku niektorých električiek a čiastočné obmedzenie dopravy. Ako povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová, od 10:00 do 14:00 bude vylúčená doprava električiek na Mostovej ulici a Jesenského ulici. Šoféri tiež musia počítať s čiastočným obmedzením plynulosti cestnej premávky pri Redute na Mostovej ulici, Jesenského ulici a Vajanského nábreží.

Na post prezidenta Slovenskej republiky sa Andrej Kiska rozhodol kandidovať v októbri 2012. Bol prvým oficiálnym prezidentským kandidátom. Uviedol, že ako manažér a podnikateľ sa dlhé roky stretával s korupciou, nekompetentnosťou štátnych úradníkov a so zlyhávaním súdov a aj preto sa rozhodol kandidovať na tento post. V máji 2013 Andrej Kiska ukončil svoje pôsobenie v organizácii Dobrý anjel a predsedníčkou správnej rady sa stala jeho manželka Martina Kisková.

O priazeň voličov v prezidentských voľbách sa uchádzal Kiska ako nestranícky a nezávislý kandidát. V prvom kole prezidentských volieb 15. marca 2014 získal 455 996 hlasov (24 %) a skončil druhý za premiérom SR a predsedom strany Smer Robertom Ficom, ktorý získal 531 919 hlasov (28 %). Obaja postúpili do druhého kola voľby, ktoré sa konalo 29. marca 2014 a v nej získal Andrej Kiska 1 307 065 hlasov oprávnených voličov, čo predstavuje 59,38 percenta odovzdaných hlasov. Robert Fico (Smer) dostal hlasy 893 841 oprávnených voličov.

Andrej Kiska je druhýkrát ženatý, má štyri deti. Plynule hovorí po anglicky a rozumie aj rusky.

Program inaugurácie

  • 11.45 – 12.30 (budova Slovenskej filharmónie): Slávnostná schôdza Národnej rady SR, zloženie sľubu predpísaného Ústavou SR zvoleným prezidentom Andrejom Kiskom do rúk predsedníčky Ústavného súdu SR, inauguračný prejav prezidenta SR
  • 12.35 – 12.45 (Mostová ulica): Prehliadka jednotiek Ozbrojených síl Slovenskej republiky, prezident SR Andrej Kiska pozdraví nastúpené jednotky
  • 12.45 – 13.10 (Hviezdoslavovo námestie – Straková – Panská – Rudnayovo námestie): Peší presun prezidenta SR, stretnutie a krátke rozhovory s občanmi
  • 13.30 – 14.20 (Katedrála Sv. Martina): Ekumenická pobožnosť Te Deum
  • 14.30 (Prezidentský palác): Príchod na nádvorie Prezidentského paláca, privítanie prezidentom Ivanom Gašparovičom a Silviou Gašparovičovou, symbolické odovzdanie úradu
  • 14.45 – 15.45 (záhrada Prezidentského paláca): Slávnostný obed podávaný prezidentom SR pre ľudí bez domova, seniorov využívajúcich opatrovateľské služby a mladých ľudí, ktorí vyrastali v detských domovoch
  • 17.00 – 17.20 (Devín): Kladenie venca prezidentom SR k pamätníku Brána slobody, položenie kytice k pamätníku obetiam Železnej opony
  • 19.00 – 21.00 (Bratislavský hrad): Slávnostná recepcia pri príležitosti inaugurácie prezidenta SR
631 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska