Na oživení vedy treba pracovať hneď

Každý vie, že na MS vo futbale si nezahrá žiadny Slovák. V piatok sa však v Kodani začne ďalšie veľké podujatie - ESOF, čo je najväčšia vedecká konferencia v Európe, ktorá sa koná raz za dva roky. Vystúpi na nej 490 vedcov a politikov, no ani medzi nimi nebude žiadny zástupca Slovenska.

18.06.2014 14:00
debata (1)
zväčšiť
vedci, veda

Európske inštitúcie dlhodobo kritizujú Slovensko za nedostatočnú podporu vedy. Podľa súčasných čísiel dávame na vedu, výskum a inovácie 0,8 percenta ročného hrubého domáceho produktu, čo nás radí na 22. miesto z 28 krajín Európskej únie. Slovensko plánuje do roku 2020 zvýšiť výdavky na 1,2 percenta HDP, no to nás paradoxne posunie v rebríčku ešte viac dozadu. Ak totiž ostatné krajiny naplnia svoje ciele, prepadneme sa na 26. pozíciu. Za Slovenskom už bude len krízou zdecimované Grécko a drobný Cyprus.

„Podpora inovácií je vo všeobecnosti uznávaná ako kľúčová z hľadiska konkurencieschop­nosti a lepšej kvality života, najmä v Európe, ktorá nemôže konkurovať na základe nákladov. Táto výzva je akýmsi budíčkom pre vlády a podniky v celej EÚ. Buď prijmeme náležité opatrenia hneď teraz, alebo budeme znášať následky v nasledujúcich rokoch,“ uviedla Máire Geogheganová-Quinnová, európska komisárka pre výskum, inováciu a vedu.

Na Slovensku sa už roky nedarí podporiť a zefektívniť fungovanie vedy a výskumu. Vo všeobecnosti chýbajú vede peniaze a aj školstvo produkuje viac ekonómov a právnikov než absolventov prírodovedných odborov. Pritom práve študenti technických smerov majú oveľa lepšie šance na uplatnenie. Príkladom môže byť Ústav robotiky a kybernetiky na STU v Bratislave, ktorého študenti si bez problémov nájdu zamestnávateľa ešte počas štúdia.

Na slabej úrovni je aj spolupráca akademickej obce s podnikmi. „K hlavným výzvam, ktorým čelí slovenský výskum a vývoj, aj naďalej patrí nedostatočná spolupráca medzi verejnými výskumnými inštitúciami a podnikmi, ktorá sa spomínala aj v odporúčaní z roku 2013. V tomto ohľade sa dosiahol iba obmedzený pokrok. Úroveň podnikateľských výdavkov na výskum a vývoj, ako aj kvalita verejného výskumu sú nízke z dôvodu neefektívnych verejných výdavkov,“ upozorňuje vo svojom hodnotení Európska komisia, podľa ktorej by však aspoň nejaké oživenie mohlo priniesť prijatie strategického plánu pre inteligentnú špecializáciu.

Odporúčania pre slovenskú vedu, výskum a inovácie

  • Zlepšiť kvalitu procesu rozvoja stratégií a politiky, ktorý spája činnosti vo výskume a v inováciách
  • Veda a výskum by mali byť podporované viacročným a stabilným rozpočtom
  • Zlepšiť kvalitu verejných inštitúcií vykonávajúcich výskum a inovácie
  • Ušetriť na kúrení možno aj výmenou starého plynového kotla za nový
  • Budovať nové partnerstvá s priemyslom s cieľom podpory prenosu inovácií do praxe
seriál Slovensko v Európe

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #výskum #Slovensko v Európe #seriál Pravdy a ZEK