Prezident si nechal nebankovku a tri firmy

Slovensko má prvýkrát v histórií prezidenta, ktorý bude žiť z peňazí zo svojich firiem. Prezidentský plat chce totiž venovať ľuďom v núdzi, ktorí "statočne bojujú so svojím osudom".

17.06.2014 20:00 , aktualizované: 18.06.2014 07:00
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas inaugurácie.
debata (628)

Na tejto myšlienke by nebolo nič zlé, keby jednou zo štyroch spoločností, ktorá mu bude vyplácať dividendy, nebola nebankovka v Česku. Práve tá žiada za poskytnutie akéhokoľvek úveru ručenie nehnuteľnosťou. Požičiava peniaze práve ľuďom, ktorí „bojujú so svojím osudom“.

Kiska vlastní v troch slovenských a v jednej českej firme podiely od 33 do 100 percent. Len za rok 2012 priznal z podnikania celkové príjmy 708-tisíc eur, zatiaľ čo ročný prezidentský plat je necelých 95-tisíc eur. Prezident musí do 30 dní od svojho nástupu do funkcie predložiť parlamentnému výboru majetkové priznanie. Či ho Kiska následne zverejní v plnej podobe, je len na ňom.

Zákon dovoľuje mať prezidentovi podiely vo firmách aj v nebankovke, vzdať sa musí len ich manažovania. Ešte pred nástupom do funkcie hlavy štátu sa riadiacich pozícií v spoločnostiach vzdal. Otázna je však etika ponechania si vlastníckych podielov. Rado Baťo z prezidentovho tímu uviedol, že „prezident Andrej Kiska bude postupovať v súlade so zákonom“. Podľa českého politológa Jiřího Peheho je jedna vec, čo hovorí o vlastníckych podieloch ústava a zákon a druhá je etická rovina. „Myslím si, že z hľadiska politickej hygieny nie je namieste, ak je prezident vlastníkom firiem. Takže by sa týchto vlastníckych podielov mal zbaviť,“ povedal Pehe.

Kiska je spoločníkom firmy KTAG, ktorá podniká v cestovnom ruchu a prenájme kancelárskych priestorov. Ďalej vlastní eseročku Finančná Hitparáda. Firma má v predmete činnosti prieskum trhu a verejnej mienky. Vlastnícky podiel má tiež v spoločnosti Real – KP, ktorá sa zaoberá prenájmom nehnuteľností či poradenskou činnosťou v stavebníctve. V Česku je prezident akcionárom nebankovky TGI Money. Patrí mu 33 percent akcií.

Politici nechávajú na Kiskovi, ako sa k tomuto problému postaví. Predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Robert Madej zo Smeru pripomenul, že na prezidenta sa vzťahuje zákon o ochrane verejného záujmu, ktorý zakazuje podnikať okrem vykonávania slobodných povolaní. „Nikoho nemožno nútiť, aby sa vzdal svojho vlastníctva, napriek tomu správa a výkon práv pri spravovaní vlastníctva by nemali budiť dojem, že by u verejného funkcionára dochádzalo ku konfliktu záujmov,“ poznamenal Madej. Podľa podpredsedu SDKÚ Jozefa Mikuša je na prezidentovi, ako sa rozhodne.

Ústavný právnik Eduard Bárány tvrdí, že formálne v samotnom vlastnení firmy problém nie je. „Vo verejnej funkcií u nás môžete vlastniť čokoľvek. Druhá vec je, ak by sa verejný funkcionár podieľal na riadení a manažovaní týchto firiem. To nie je možné. To by dokonca mohlo viesť k zániku ústavnej funkcie za určitej situácie,“ objasnil Bárány. Podľa neho politik nesmie byť členom predstavenstva, dozornej rady či konateľom firmy. „Možno to však kritizovať morálno-politicky,“ dodal ústavný právnik.

Prezident Kiska nebude za výkon svojej funkcie poberať plat. Rozhodol sa ho venovať na charitu. „V prípade prezidentského platu dopredu oznámil, že sa ho vzdá v prospech ľudí v núdzi, ktorí statočne bojujú so svojím osudom,“ uviedol Rado Baťo z Kiskovho tímu. Plat prezidenta predstavuje mesačne 7 844 eur. Nedávno Kiska pre agentúru Sita povedal, že má plán posielať svoj plat charitatívnym organizáciám, akými sú Liga proti rakovine, Plamienok, Dobrý anjel. Práve v Dobrom anjelovi je Kiskova manželka Martina šéfkou správnej rady. Politológ Juraj Marušiak v postupe prezidenta Kisku vidí problém. „Je prvým štátnym zamestnancom a o to viac by mal byť spojený so štátom, ktorý predstavuje a riadi. Prvoradou starosťou prezidenta by nemala byť jeho firma, ale štát,“ povedal politológ.

Kiska zbohatol v roku 2004 na predaji nebankoviek a splátkových spoločností Quatro a Triangel, z ktorého získal 10 miliónov eur. Kiskovi vyčítali, že jeho nebankovky Slovenská obchodná inšpekcia viackrát pokutovala za klamanie spotrebiteľa. Viacero ľudí sa doteraz súdi o neplatnosť zmlúv s nebankovkami z čias Kiskovho podnikania. Súdy často označujú zmluvy za neplatné, keďže nebankovky v rozpore s európskym aj domácim právom nanútili ľuďom rozhodcovskú doložku, mali viac ako 2-násobné úroky oproti bankám a kombinovali zmluvnú pokutu s úrokmi z omeškania.

Pokutovaná za porušenie predpisov bola aj Kiskova česká nebankovka TGI Money, ktorá poskytuje americké hypotéky s ročným úrokom vrátane poplatkov od 12 do vyše 14 percent. Ľudia môžu peniaze minúť na čokoľvek, ale musia založiť nehnuteľnosť. Príjem žiadateľa o úver nebankovka neskúma a pri neplatení môže dať nehnuteľnosť vydražiť. V Česku štát výšku úrokov nereguluje, ale na Slovensku by časť pôžičiek bola vyhlásená za úžeru. Úrokový strop aj s poplatkami pri pôžičkách ručených nehnuteľnosťou splatných o 5 až 10 rokov je totiž na Slovensku od júla na úrovni maximálne 12,84 percenta roč­ne.

TGI Money sa k týmto okolnostiach nevyjadrila a s otázkami Pravdu odkázala na prezidentov tím. Kiska v predvolebnej diskusii k úrokom v jeho českej nebankovke povedal, že 12 percent sa mu „nezdá veľa“. Kiskov tím porovnával americké hypotéky jeho nebankovky s 15-percentnými úrokmi s bežnými spotrebnými úvermi v slovenských bankách, čo je však produkt, kde sa nevyžaduje ručenie nehnuteľnosťou. Ak by si niekto vzal v prezidentovej nebankovke americkú hypotéku 1 000 000 českých korún, po piatich rokoch by splatil 1 375 560 korún.

Prezidentove firmy

  • TGI Money – V českej nebankovke má Andrej Kiska 33 % akcií. Nebankovka mala za rok 2011 zisk takmer 3,67 milióna korún (147-tisíc eur)
  • KTAG – Kiska má 50 % akcií. Spoločnosť ťaží z prenájmu administratívnej budovy. Vlani pri obrate niečo nad 1,65 milióna eur dosiahla stratu 657¤296 eur.
  • Finančná Hitparáda – Kiska je s vkladom 10-tisíc eur jediný majiteľ. Portál porovnávajúci výhodnosť úverov má dvoch zamestnancov, vlani mal obrat 82¤387 eur a zisk 7¤989 eur
  • Real – KP – Kiska má 33 % akcií. Spoločnosť má v predmete činnosti prenájom nehnuteľností či konzultačnú činnosť v stavebníctve. Firma vraj nevykazuje činnosť.

Poznámka: Kiska vlastnil aj českú firmu 42 Financial Services, ktorá obchoduje s cennými papiermi. Firma od apríla 2014 už patrí Rastislavovi Živorovi. Podľa priezviska by malo ísť o brata Kiskovej manželky Martiny. V dozornej rade je naďalej Kiskova manželka. Firma mala vlani čistý zisk nad 10 miliónov českých korún (380-tisíc eur) //// ZDROJ: politikaopen, firmy, obchodný register, finstat

© Autorské práva vyhradené

628 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska