Zamestnávanie cez agentúry sa sprísni

Obchádzanie zákona a zneužívanie ľudí pracovnými agentúrami by už nemalo byť také jednoduché. Rezort práce predstavil po roku ďalší balíček opatrení, ktorými chce trh prečistiť od nepoctivcov. Mal by byť súčasťou troch zákonov, ktoré sa týkajú zamestnanosti. Zatiaľ čo bežní pracovníci návrh vítajú, niektoré agentúry strašia prepúšťaním.

20.06.2014 12:00
zamestnanic, práca, zamestnani, robotníci, robota Foto:
Ministerstvo si posvietilo na niekoľko najčastejších trikov, napríklad na neobmedzený čas, počas ktorého môže agentúra posielať zamestnanca do jednej firmy.
debata (11)

Ministerstvo si tentoraz posvietilo na niekoľko najčastejších trikov, ktoré agentúry používajú. Napríklad na neobmedzený čas, počas ktorého môže agentúra posielať zamestnanca do jednej firmy. Kým v súčasnosti to môže robiť rok, dva, ale aj päť rokov, po novom to nebude možné.

„Budeme diskutovať o maximálnej dĺžke, ktorú navrhujeme na 12 alebo 18 mesiacov. Ide o dočasné zamestnávanie, a čo je dočasné, nemôže trvať napríklad osem rokov. Ak bude firma po tomto čase so zamestnancom spokojná, nevidíme dôvod, prečo by ho nemohla prijať do riadneho pomeru,“ hovorí štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Mnohé firmy totiž rôznymi spôsobmi obchádzajú zákon a agentúrnymi zamestnancami si znižujú náklady. Prijímajú ich namiesto kmeňových, často na obdobie niekoľkých rokov. A po prepustení voči nim nemajú nijaké záväzky.

Agentúry majú na toto opatrenie odlišné, dokonca úplne protichodné názory. "Ak zmeny prejdú v navrhovanej úprave, doplatia na to nielen firmy, ale aj zamestnanci. Približne 20-tisíc ľudí môže skončiť v budúcom roku na úradoch práce,“ hovorí prezident Aliancie personálnych agentúr Slovenska Luboš Sirota.

Naopak, ďalšia organizácia, ktorá zastupuje agentúry, prepúšťanie neočakáva. „Pripravované zmeny nemajú za cieľ predražiť náklady pre zamestnávateľov alebo obmedzenie flexibility. Cieľom je zabezpečiť ľuďom viac ako len minimálny dôchodok,“ povedal Patrik Petráš, prezident Asociácie personálnych agentúr Slovenska, ktorý pripravované novely zákonov víta.

Podľa šéfky personálnej agentúry Adecco Bruny Beaty Jakub sú firmy stále opatrné a viac kmeňových zamestnancov prijímať nechcú. „S navrhovanou dobou 12 mesiacov nesúhlasím. Firma napríklad dostane projekt na dva roky a ak by agentúrnych zamestnancov po roku zamestnala, po skončení kontraktu by ich musela prepustiť. A to je nákladné,“ hovorí s tým, že mnohé firmy nevedia, čo budú robiť o dva týždne, nieto o rok.

„Obmedzovanie dĺžky pridelenia na nejaký čas môže výrazne znížiť flexibilitu pracovného trhu. Tá je v dnešnej trhovej situácii pre výrobné podniky dôležitá a dáva im možnosť byť konkurencieschop­nými,“ pridáva sa aj Darina Mokráňová, riaditeľka pre stratégiu a rozvoj v pracovnej agentúre Index Nosluš.

Ministerstvo chce stopnúť aj zneužívanie cestovných náhrad, z ktorých nemusia pracovné agentúry odvádzať dane. „Chceme presadiť, aby zamestnanca na pracovnú cestu nemohla vyslať agentúra, ale len koncový zamestnávateľ. Vzali by sme jej možnosť, aby si pomocou cestovných náhrad znižovala svoje náklady a zároveň oberala štát o peniaze,“ hovorí Ondruš.

V praxi to teraz funguje tak, že agentúra svojho zamestnanca každý deň vysiela za prácou do iného mesta. Ale len na papieri. V skutočnosti človek pracuje v mieste svojho trvalého bydliska a nikam cestovať nemusí.

Agentúra mu na konci mesiaca zaplatí zväčša minimálnu mzdu, z ktorej riadne zaplatí odvody. Zvyšok peňazí mu vyplatí formou cestovných náhrad, z ktorých neodvádza žiadne dane. Zamestnanci sa často nebránia, pretože svoje peniaze reálne dostanú. Túto „kľučku“ však pocítia neskôr, pretože si napríklad sporia menej na dôchodok.

Obmedzenie tzv. „cesťákov“ vítajú aj mnohé agentúry. „Môžem povedať len jedno – konečne sa veci pohli. Vyplácanie cestovných náhrad bolo jasným podvodom a rabovaním nielen ľudí, ale aj štátu,“ myslí si Bruna Beata Jakub. Podľa odhadov príde štát mesačne na odvodoch a daniach od personálnych agentúr o približne šesť až sedem miliónov eur.

„Tieto kroky hodnotíme pozitívne, nakoľko sa trh prečistí od nekorektných agentúr, ktoré nepostupujú v súlade so Zákonníkom práce,“ dopĺňa za agentúru Manpower Dáša Ľudrovanová.

Ak by agentúra alebo firma niektoré z ustanovení zákonov porušila, zodpovednosť by si po novom rozdelili. „Doteraz užívateľský zamestnávateľ neniesol takmer žiadnu zodpovednosť za prideleného človeka. Často tlačil cenu čo najnižšie a nezáležalo mu na tom, koľko zamestnanec dostane,“ vysvetľuje Ondruš s tým, že výška pokút za nedodržanie zákona ešte nie je doriešená. „Naším cieľom nie je pokutovať, ale dosiahnuť, aby mali ľudia z agentúr rovnaké podmienky ako ostatní zamestnanci,“ dopĺňa.

Všetky návrhy už rezort práce konzultoval so sociálnymi partnermi. Do medzirezortného pripomienkovania sa majú návrhy noviel zákonov dostať v týchto dňoch.

Čo sa zmení pre agentúry

  • Zamestnanca budú môcť prideliť do tej istej firmy najviac na 12 alebo 18 mesiacov. Doteraz táto doba nebola obmedzená.
  • V zmluve pribudne presný dátum, dokedy bude vo firme pracovať. V súčasnosti stačí uviesť, že do konca zákazky.
  • Agentúra nebude môcť zamestnanca poslať na pracovnú cestu. Táto možnosť zostane koncovému zamestnávateľovi.
  • Zodpovednosť za podmienky, v akých agentúrny zamestnanec pracuje, prejde aj na firmu.
  • Vymedzia sa pravidlá, za akých Slováci budú môcť pracovať na české dohody. Tie sa doteraz zneužívali na znižovanie nákladov a neplatenie odvodov.
  • Agentúry si zamestnanca nebudú môcť posúvať. Robili to na zakrytie ich skutočného odmeňovania alebo aby sa zbavili zodpovednosti za nich.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestananie #ministerstvo práce a sociálnych vecí #zákony #pracovné agentúry