Kiska nevidí dôvod, aby si robil bezpečnostnú previerku

Prezident Andrej Kiska zatiaľ nie je rozhodnutý, ako bude využívať, respektíve ako často bude navštevovať banskobystrické regionálne pracovisko prezidentskej kancelárie.

20.06.2014 14:18 , aktualizované: 16:22
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska.
debata (342)

„Ako viete, prezident nemusí mať bezpečnostnú previerku a ani nevidím dôvod, prečo by som to mal robiť,“ odpovedal Kiska počas tlačovej besedy v Banskej Bystrici na otázku. Ešte počas kampane pred prezidentským voľbami súper Andreja Kisku premiér Robert Fico tvrdil, že Kiska by pre jeho väzby na scientológov bezpečnostnú previerku nezískal. Fico neskôr pre denník Pravda povedal, že v prípade zvolenia za prezidenta by nemal problém NBÚ o previerku požiadať.

Podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností prezident bezpečnostnú previerku mať nemusí. Ak by však o ňu požiadal, úrad by zabezpečil jej vykonanie. Politológ Michal Horský považuje rozhodnutie Kisku previerku nerobiť za správne. „Argumentácia typu bezpečnostná previerka či detektor lži svedčí o nízkej politickej kultúre a je dobre, že prezident odmieta túto previerku. Tým skôr, že ho o ňu nikto nežiadal,“ povedal Horský.

Robert Fico pred voľbami tvrdil, že jeho protikandidát v druhom kole voľby prezidenta Andrej Kiska má blízko k scientologickej cirkvi, ktorú Fico označil za sektu a bezpečnostné riziko. Dokladoval to tým, že Kiska vydal knihu vo vydavateľstve, zúčastnil sa na konferenciách či diskusiách a iných akciách, na ktorých sa podieľali alebo sa na nich zúčastnili scientológovia. Fico sa pýtal, ako môže byť niekto prezidentom a tým, kto sa dostáva k najtajnejším dokumentom a je najvyšším veliteľom ozbrojených síl, ak má prepojenie na scientológov. Kiska, pripomínajúc napríklad kauzu emisie, tvrdil, že bezpečnostným rizikom je práve premiér Fico.

Využitie pobočky kancelárie v Banskej Bystrici je zatiaľ nejasné

Kiska zatiaľ nie je rozhodnutý, ako bude využívať, respektíve ako často bude navštevovať banskobystrické regionálne pracovisko prezidentskej kancelárie

„Je na to priskoro. Spoznávam sa s ľuďmi, spoznávam sa so systémom práce. Dajte mi aspoň sto dní a potom uvidíme, čo všetko budem môcť zmeniť,“ uviedol Kiska na brífingu po pracovnom výjazde v Banskej Bystrici. Pripomenul, že ako prezident plánuje cestovať po regiónoch a stretávať sa s ľuďmi. „Pravdaže vždy, keď prídem do tohto regiónu, rád prídem aj do kancelárie prezidenta republiky, stretnem sa tu s ľuďmi a s kompetentnými a budeme rozprávať o problémoch,“ dodal Kiska s tým, že skôr než úradovať sa chce v regióne stretávať s ľuďmi a počúvať ich problémy, aby ich následne mohol riešiť.

Okrem regionálneho pracoviska prezidentskej kancelárie prezident Kiska v rámci výjazdu do Banskej Bystrice zavítal aj do detskej fakultnej nemocnice. Navštívil pacientov a ich rodičov na klinike pediatrickej onkológie a hematológie a stretol sa aj s personálom kliniky a zástupcami občianskeho združenia Svetielko nádeje. „Detská onkológia je vždy ťažká, ale je úžasné, že sú tu ľudia, ktorí aj napriek tomu, aká je situácia v zdravotníctve, dávajú zo seba všetko, aby tým deťom a rodičom pomohli. S úctou sa skláňam pred lekármi a zdravotným personálom, ktorí napriek mnohým problémom obetavo bojujú,“ povedal Kiska.

Prezident sa chce v regiónoch stretávať s ľuďmi

Kiska navštívil aj detašované pracovisko Kancelárie prezidenta SR v Košiciach a ako uviedol na brífingu s novinármi, postupne sa chystá navštíviť každý región. „Chystám sa postupne navštíviť každý jeden región. Chcem tam stráviť dlhší čas, nielen pol dňa. Ľudia potrebujú osobný kontakt. V regiónoch sa chcem stretávať a hovoriť s ľuďmi, navštíviť školy, nemocnice. Budem sa veľa pýtať a počúvať ľudí a potom sa budem pýtať kompetentných, ako problémy riešime,“ povedal Kiska. Doložil, že detašované pracoviská rušiť nebude, no dnes neriešil ich personálne otázky.

„Teraz sa snažím zistiť ako detašované pracoviská kancelárie prezidenta fungujú a pochopil som, že ich ľudia potrebujú a chodia sem, pričom vedia, že ich problém sa dostane až k prezidentovi. Budeme uvažovať, ako dostať prezidentský úrad ešte bližšie k ľuďom,“ povedal Kiska. Mojou snahou je ľudí povzbudiť a v rámci možnosti im aj pomôcť, dodal.

Vedúci košického detašovaného pracoviska kancelárie prezidenta Oto Sabo informoval prezidenta o tom, s akými podnetmi sa na kanceláriu ľudia najčastejšie obracali za desať rokov jeho pôsobenia vo funkcii. Podľa jeho slov šlo v poslednom čase najčastejšie o podnety a žiadosti o pomoc najmä v sociálnej sfére.

Andrej Kiska povedal, že ostal prekvapený, s čím všetkým sa ľudia obracajú na kanceláriu a čo všetko môže kancelária pomôcť vybaviť. Ocenil, že košická kancelária má bohaté skúsenosti a chce ich využiť aj v budúcnosti.

V závere stretnutia prezident Kiska novinárov informoval, že v júli plánuje navštíviť Českú republiku, Poľsko a Maďarsko a stretnúť sa s ich prezidentmi. Potom sa prezident vybral na prechádzku po košickej Hlavnej ulici a absolvoval aj prehliadku Dómu sv. Alžbety.

342 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska