Budú šéfa justície voliť na východe?

Súdna rada by sa mala stretnúť na mimoriadnom rokovaní. O jeho zvolanie podľa informácií Pravdy z prostredia Súdnej rady požiadali minulý týždeň jej šiesti členovia.

23.06.2014 08:25
debata

Navrhujú dva body programu, a to voľbu podpredsedu a zmenu rokovania rady, ktorá by mohla znamenať aj iné miesto pre voľbu šéfa Najvyššieho súdu.

Od pondelka nemá Súdna rada predsedu ani podpredsedu. Už bývalému šéfovi Najvyššieho súdu a zároveň Súdnej rady Štefanovi Harabinovi sa skončilo funkčné obdobie v nedeľu. Podpredsedníčku rady Máriu Bujňákovú v stredu odvolal prezident Andrej Kiska. Mimoriadne rokovanie by tak mal do 30 dní zvolať jej najstarší člen. Tým by mal byť Kiskom minulú stredu vymenovaný 63-ročný Ján Kľučka, bývalý sudca Ústavného súdu.

Druhú voľbu predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady vyhlásil Harabin ešte minulý týždeň na 16. september do Spišských Hanušoviec. Uskutočniť by sa mala v súkromnom penzióne. „Miesto konania konzultoval s vlastníkmi súkromného penziónu v našej obci. Tu si rezervovali na tento deň celý penzión,“ uviedol starosta obce Jozef Dudžák. Náklady na voľbu idú z rozpočtu Súdnej rady.

Dôvody, prečo si Harabin vybral práve ich obec, starostovi nie sú známe. Podľa Dudžáka môže samospráva ponúknuť na rokovanie aj vlastný kultúrny dom. Prvá a neúspešná voľba na tento post bola 19. mája v Sobranciach a vtedy mali sudcovia k dispozícii práve miestny kulturák.

Súdna rada, ktorá bude voliť šéfa justície, má bez predsedu 17 členov. Podľa informácií zverejnených na internetovej stránke má trojhviezdičkový penzión 38 lôžok. Kapacita reštaurácie je 50 osôb, možno ju prepojiť s barom pre 35 osôb. Okrem toho je v penzióne Zelený salónik pre 24 osôb, vínna pivnica pre 30 osôb a rovnakú kapacitu má aj goralská kuchynka. Väčšiu kapacitu má už len letná terasa s altánkom, kde sa zmestí 50 osôb. Voľba v Sobranciach sa skončila fiaskom. Ani jeden z troch kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov.

Kandidovali Štefan Harabin, Zuzana Ďurišová a Jana Bajánková, títo sa už do novej voľby prihlásiť nemôžu. Mená nových kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu musia sudcovia či minister spravodlivosti doručiť Súdnej rade do 22. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada