Za zvýšenie minimálnej mzdy budú úľavy

Zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku je na spadnutie. Otázkou však zostáva, za akých podmienok.

24.06.2014 12:00
debata (1)

Firmy by zamestnancom pridali aj 50 eur, ale od štátu čakajú úľavy. Tie by mohol štátny rozpočet vykryť zo sumy, ktorú vyberie za DPH. Rokovania o zvyšovaní sú v plnom prúde. Hranicu chudoby na Slovensku určil Eurostat v roku 2012, a to na sumu 346 eur. Dnešná minimálna mzda je 352 eur, teda v čistom asi 305 eur. Znamená to, že aj keď človek pracuje, chudobe sa nevyhne.

Minister práce Ján Richter chce čistý príjem posunúť nad hranicu chudoby. Povedal to v diskusnej relácii TA 3. Zároveň plánuje odbremeniť firmy od zvýšených nákladov, ktoré by im táto zmena priniesla. „Chceme to urobiť tak, že by štát sanoval rastúce náklady zamestnávateľa, aby bola zachovaná rovnaká cena práce,“ povedal Richter. Jednou z možností má byť odpustenie časti odvodov, jej výšku však minister nespresnil.

S takýmto návrhom by súhlasili aj firmy, ktoré sú väčšinou proti zvyšovaniu mzdy. Argumentujú viacerými rizikami, ako je napríklad prepúšťanie a zhoršenie situácie ľudí, ktorí u nás pracujú za minimum. „Ak by sa celková cena práce nezvýšila, návrh by sme podporili. My totiž v princípe nie sme proti zdvihnutiu minimálnej mzdy, ale proti navýšeniu superhrubej mzdy, ktorá odráža celkové náklady zamestnávateľa,“ uviedol pre Pravdu prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Odborári navrhujú ako najnižší zárobok 400 eur, čo je v porovnaní s dnešným o 48 eur viac. V čistom by sa Slováci dotiahli aspoň na hranicu chudoby. „Momentálne prebiehajú rokovania s našimi sociálnymi partnermi. Už sme sa rozprávali s asociáciou zamestnávateľov, ktorá by návrh podporila, ak by sa nezvýšila cena práce. Ešte nás čakajú stretnutia s predstaviteľmi Republikovej únie zamestnávateľov a Združením miest a obcí Slovenska. Ich výsledok by mal byť známy v polovici júla. Potom budeme informovať rezort práce,“ spresnil Jozef Kollár, prezident Konfederácie odborových zväzov.

Odpustenie časti odvodov ako náhradu za zvyšovanie miezd víta aj bývalý minister práce Jozef Mihál. „Kompenzácia je dôležitá. Zamestnávatelia totiž hovoria, že zvýšením minimálnej mzdy a zároveň ceny práce budeme musieť prepúšťať, a to nechceme,“ uviedol Mihál s tým, že vyriešenie situácie nebude jednoduché. „Ak sa raz platia odvody aj z desaťeurových dohôd a teraz by sa znížili odvody pri možno 380-eurovom príjme, tak potom mi to zmysel nedáva,“ dodal Mihál. Náš daňovo-odvodový systém je podľa neho rozkolísaný a neuváženými zmenami by v ňom pribudli ďalšie diery.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda