Psychológ Kleinmann: Na Slovensku sa neúmerne pije, chýba osveta

Slováci neúmerne pijú a majú problém dodržiavať pravidlá. Opitých vodičov na cestách však môže ubudnúť, ak budú policajné kontroly pravidelnejšie a vodičom by hrozila verejná hanba. Myslí si to dopravný psychológ Karol Kleinmann.

26.06.2014 12:45
debata (2)

Počet opitých vodičov na cestách je alarmujúci. V čom je problém?
Nechceme vidieť to, čo všetci vieme. Na Slovensku sa neúmerne pije. Ak si policajti myslia, že tých 400 či 600 chytených vodičov za mesiac sú Slováci, ktorí pijú, je to obrovský omyl. Je ich minimálne desaťkrát toľko. Keď sa robili prvé prieskumy, hovorilo sa, že opitého Slováka chytíme zhruba pri 200. alkoholi­zovanej jazde, čiže musí urobiť 200 jázd pod vplyvom a až potom ho polícia chytí.

Aj keď vodiči v posledných dvoch týždňoch vedeli, že polícia robí cielenú kontrolu na alkohol, výsledok je hrozivý.
Problém je v dodržiavaní už prijatých zásad. Prijmú sa a potom sa nedodržiavajú. Sú veľmi slabé psychologické vyšetrenia vodičov či veľmi slabé policajné kontroly a s tým spojené ich sociálne cítenie. Policajti môžu rozprávať, čo chcú, nezoberú všetkých, čo nafúkajú. A ak všetci vodiči vedia, že policajti stoja na odbočke na rohu, všetci budú chodiť druhou odbočkou. Nemôže sa ohlasovať, kde budú policajti kontrolovať. To akoby ohlasovali, že hliadkujú pred tromi bankami a ostatné možno vykradnúť. Vodič musí byť natoľko disciplinovaný, že nesmie vedieť, odkiaľ príde úder.

Treba zvýšiť počet policajných hliadok?
V porovnaní napríklad s Nemeckom, kde sa menej jazdí, máme viac kontrol. Lenže sú nepravidelné, a keď sa urobí nejaká hĺbková kontrola, všetci sa čudujú. Ak by sa kontroly robili častejšie a tresty by boli rozmanitejšie, výsledok by sa možno dostavil. Do procesu sprísňovania trestov však treba začleniť lekárov, psychológov a sociológov.

Čo by mohlo ešte pomôcť?
Chýba nám osveta alebo propagácia. Neexistujú žiadne televízne upútavky ani bilbordy, niečo, čo by vodičov stále upozorňovalo. Napríklad v Holandsku je v každej krčme detektor na meranie alkoholu, na ktorom si môžete zmerať jeho hladinu. V krčmách v západnej Európe sú tiež čísla na taxíky, ktoré ľudí odvezú domov. U nás máme namiesto toho upozornenie „Na sekeru nedávame“. To všetko sú síce drobnosti, ale vodičovi hovoria, že ak bude piť, bude mať obrovský problém. U nás sa to ešte nevžilo. Hlásime len negatívne výsledky, ale žiadna osveta nie je.

Nezabral by na vodičov trest formou verejnej hanby?
Ja by som text, že vodič šoféroval opitý, nalepil na auto. Myslím si, že to by pomohlo. Ale asi by sme boli prví v Európe a právnici by sa mohli proti tomu ohradiť. Prečo napríklad vodičov neposielajú na verejnoprospešné práce? To by mohol byť ďalší spôsob.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #alkohol za volantom #kontroly #Karol Kleinmann