Michalovce budú mať nemocnicu s pohyblivými stenami

O štyri roky by sa mali Michalovčania aj obyvatelia okolia liečiť v modernej nemocnici. Postaví ju firma Svet zdravia, za ktorou stojí finančná skupina Penta. Na projekte, ktorý predstavila vo štvrtok, spolupracuje mesto a košická župa. Nový zdravotnícky pavilón bude stáť v areáli dnešnej nemocnice, náklady na výstavbu sa odhadujú na 34 miliónov eur.

27.06.2014 10:00
Michalovce, nemocnica, Penta Foto:
V Michalovciach by mala vyrásť nová nemocnica. V izbách by nemalo chýbať pripojenie na internet, televízor, vlastné sociálne zariadenie či výhľad na zeleň.
debata

„Nová nemocnica sa má stať vlajkovou loďou našej siete a súčasne inšpiráciou pre ďalšie nemocničné projekty v krajine,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Svet zdravia Ľuboš Lopatka. V nej firma počíta s menším počtom zamestnancov, ako má nemocnica dnes. Koľko zo súčasných asi päťsto ľudí príde o prácu, Lopatka nespresnil. Dodal, že racionalizácia nebude dramatická a počet zamestnancov zostane zhruba na doterajšej úrovni. Návratnosť investície očakáva do desiatich rokov od začiatku prevádzky.

Budova novej nemocnice ponúkne 186 izieb, pričom 80 z nich bude jednolôžkových. Izby budú mať mobilné steny a v prípade potreby sa budú dať zväčšiť. Napríklad pri hromadnej havárii bude možné zvýšiť kapacitu lôžok na traumatologickom oddelení na úkor chirurgie a naopak. Flexibilná kapacita lôžok sa bude pohybovať od 301 do 381.

Izby budú mať mobilné steny a v prípade potreby... Foto: VIZUALIZÁCIA: DUTCH HEALTH ARCHITECS
Michalovce, nemocnica, Penta Izby budú mať mobilné steny a v prípade potreby sa budú dať zväčšiť.

Podľa manažéra siete nemocníc Svet zdravia Juraja Mička bude prístup k pacientovi iný, ako je to teraz bežné. „Chceme zabrániť zbytočným vyšetreniam, čakaniam a stresu. Jednou z predností bude funkcia rooming in, ktorá umožní členovi rodiny prenocovať s pacientom v izbe. V každej jednoposteľovej izbe bude rozťahovací gauč. Zapojenie člena rodiny do zdravotnej starostlivosti prispeje k tomu, že pacient sa bude cítiť bezpečnejšie a zároveň bude intenzívnejšia aj komunikácia s lekármi,“ vysvetlil Mičko.

Projekt kreslili holandskí architekti zo štúdia Dutch Health Architects, ktoré už projektovalo desiatky nemocníc v Belgicku či Holandsku, ale aj Číne, Rusku či Indonézii. V trojpodlažnej budove budú na jednotlivých poschodiach urgentný príjem, JIS, ARO, rádiológia, pôrodnica, neonatológia a pediatria. Nebudú chýbať ani chirurgické či internistické oddelenia, ako ani centrálne operačné sály, pôrodné sály a jednodňová chirurgia. Pri novom monobloku zostanú doterajšie pavilóny infektológie a pneumológie, onkologické kompetenčné centrum a budova polikliniky. Tieto objekty už sčasti prešli alebo prejdú rekonštrukciou.

Na vybudovanie novej, modernej nemocnice založia Spoločnosť Svet zdravia, Košický samosprávny kraj a mesto Michalovce akciovú spoločnosť. Samosprávny kraj bude mať podiel 19 percent, mesto Michalovce jedno percento a Svet zdravia 80 percent. Spoločnosť Svet zdravia, ktorá patrí do skupiny Penta, prevádzkuje dvanásť nemocníc v Košickom, Prešovskom, Banskobystrickom a Trenčianskom kraji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michalovce #Penta #nemocnica