Na raňajky mali pohodu a pohár vína

Vôkol malebného kostolíka v Dražovciach si v nedeľu ľudia rozložili deky a bez škrupúľ sa oddávali čomusi nevídanému. Záhaľke, bezstarostnosti a noblese.

30.06.2014 12:00
Raňajky v tráve, Nitra, Dražovce, Foto: ,
Pri kostolíku v Dražovciach si Nitrania užili nedeľné Raňajky v tráve ako z impresionistického obrazu. Deti zaujal najmä kolotoč s prútenými košmi.
debata (4)

Užívali si nedeľné Raňajky v tráve, presne tak, ako ich pred 151 rokmi namaľoval impresionista Édouard Manet. Len s tým rozdielom, že krásky tentoraz umelcom a zvedavcom nepózovali nahé, ale odeté v dobových šatách s pásikmi, nadýchanými volánmi a dlhými kvetovanými sukňami, ktoré jednostaj naťahoval vietor. Sprevádzali ich džentlmeni v cylindroch a vo šviháckych vestách. Detiská sa bláznili v kolotoči z prútených košov a každý si plnými dúškami užíval tú veľkú vzácnosť. Pohodu.

Nitrania si užili nádherné nedeľné dopoludnie.
Nitrania si užili nádherné nedeľné dopoludnie.
+3Nitrania prišli v dobovom oblečení.

Pre mladíka s odvážnymi fúzmi a bohatým obočím to bol napríklad čierny kozárovský chlieb s kolieskami dedovej klobásy. Pre Petra Havrilu to bola originálna zmrzlina. Príchuť maková so slivovicou! Veselo si ju niesol z jedného zo stánkov rozložených pod kostolíkom. Pre rodinu Martiškovcov je pohoda vtedy, keď môžu od všetkého vypnúť.

„Sadnúť si na deku, rozjímať nad okolím, prírodou. Je to vzácne. Celý život ide ako na bežiacom páse, človek sa nezastaví a zrazu príde takáto chvíľa, tak si ju treba užiť. Verím, že stretneme známych, čo sme ich roky nevideli,“ prezradila Jana Martišková. Jej manžel Ľuboš k tomu ešte odporučil víno od Mária Kormančíka z Dražoviecc, skvelý je jeho veltlín alebo rizling.

Deti sa mohli povoziť na kolotoči s prútenými... Foto: Andrej Barát, Pravda
Raňajky v tráve, Nitra, Dražovce, kolotoč, deti, Deti sa mohli povoziť na kolotoči s prútenými košmi.

Čas na oddych si našiel aj primátor Nitry Jozef Dvonč, hoci ešte v sobotu večer bol na koncerte a diskotéke v amfiteátri na Zobore. Ako vlastne najradšej oddychuje taký primátor? „Nuž v tomto období je to zložité. Podujatí je veľa, čakajú nás mestské slávnosti. Je to určitá forma oddychu, keď sa stretávam s ľuďmi na podujatiach. Človek má dobrý pocit, že sú navštevované. Ale keď mám byť úprimný, potrebujem mať aj čas len pre seba. Sedieť niekde pri vode a čítať si,“ dodal s úsmevom.

V ovzduší sa striedali arómy všakovakých fajnových tabačikov s vôňou čokolády. Cestičku k veľkému pikniku sprevádzali krídla anjelov bdiacich v tieni stromov. Ľudia si mohli prezrieť výstavu Katky Jahnovej a potom sa započúvať do tónov skupín Musicantica Slovaca či Páni času. Ich repertoár je pestrou zmesou keltskej a stredovekej hudby, predviedli nástroje s nezvyčajnými zvukmi a menami. Napríklad šalmaj je historický dychový dvojplátkový nástroj, akoby koniec gájd, a hrala na ňom Zuzana Hanusová.

Organizátorka Emília Domanová mohla byť spokojná. Spoločne s návštevníkmi poskladala na lúke „obrázok“ ako od Maneta či Moneta. „Z ich obrazov vychádza pohoda, noblesa a mňa lákalo preniesť to aj do tohto magického prostredia,“ naznačila. Prvý piknik zorganizovala vlani, keď Dražovce, dnes mestská časť Nitry, kedysi samostatná obec, oslavovali 900. výročie prvej písomnej zmienky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #Nitra #raňajky #spoločné raňajky