Padnúť majú dvaja ministri a ďalší vysokí úradníci

Dvaja ministri a okolo šesť štátnych tajomníkov by malo v priebehu týždňa zmeniť svoje miesto vo vláde premiéra Roberta Fica. Je pravdepodobné, že sa tak stane už v stredu. Fico na sneme Smeru cez víkend prvýkrát oznámil zmeny vo vláde, o ktorých sa však hovorilo už dlhšie.

01.07.2014 12:00
snem Smer hotel Bratislava Foto: ,
Premiér Robert Fico (na snímke zo sobotňajšieho snemu Smeru) sa zatiaľ nechce oficiálne vyjadrovať, koho vymení.
debata (13)

Premiér Fico sa zatiaľ nechce oficiálne vyjadrovať, koho vymení a aké má na to dôvody. Za istý sa považuje odchod ministra školstva Dušana Čaploviča a ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Meno Malatinského ako kandidáta na odchod z vlády sa v zákulisných debatách objavovalo dlhé mesiace.

„Pravdepodobne v stredu už obaja nebudú na rokovaní vlády,“ povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný.

Malatinského vymení na poste ministra štátny tajomník rezortu hospodárstva Pavol Pavlis. Čaploviča nahradí štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini. Ten postúpil vyššie aj v straníckej hierarchii, keď sa stal na víkendovom sneme podpredsedom Smeru. Pellegrini má priniesť do rezortu nový vietor. Na ministerstve financií mal Pellegrini na starosti digitálnu agendu.

Malatinský prišiel do vlády ako nestraník z pozície šéfa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Premiér Fico pri jeho nástupe hovoril, že bude prínosom pre vládu a jeho úlohou bude aj návrh postupov na zlepšenie podnikateľského prostredia. Čaplovič sa stal ministrom ako odborník, ktorý sa dlhé roky venoval oblasti školstva. Bol jedným z prvých ministrov, ktorý čelil kritike a tlakom na odchod. Premiér ho však bránil s tým, že ide o prvého ministra, ktorý sa nebojí dať hlavu na klát. Vlani v apríli sa o ňom Fico vyjadril, že Čaplovič má plnú podporu vlády i jeho osobnú.

Štátny tajomník rezortu financií Peter... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Pellegrini, Daniel Duchoň, Smer Štátny tajomník rezortu financií Peter Pellegrini by mal nahradiť ministra školstva Dušana Čaploviča. Novým štátnym tajomníkom na ministerstve financií by sa mal stať Daniel Duchoň.

Končiaci šéf rezortu školstva sa podľa všetkého vráti do poslaneckých lavíc. Špekuluje sa tiež o tom, že by mohol byť podpredsedom parlamentu. Nahradiť by mal súčasnú podpredsedníčku parlamentu Eriku Jurinovú z Obyčajných ľudí. Pred letnými prázdninami sa však ešte s touto zmenou nepočíta. Smer uvažuje, že dôvodom na odvolanie Jurinovej je oslabenie klubu Obyčajných ľudí. Pôvodne mal klub Obyčajných ľudí 16 poslancov, opustili ho už Alojz Hlina, Mária Ritomská a Mikuláš Huba. Podpredsedníčka parlamentu Jurinová uviedla, že počula šumy o svojom odvolaní. „Budem v rukách väčšiny, čo si zaumienia, to urobia, ale nemyslím si, že by to bolo správne,“ povedala v pondelok Pravde Jurinová. Je presvedčená, že svoj post zvláda statočne.

Po výmene ministrov nastanú zmeny aj na postoch štátnych tajomníkov. Hovorí sa, že zasiahnu približne šesť miest v rezortoch hospodárstva, školstva a pôdohospodárstva. Po odchode Pellegriniho by mal prísť ako nový štátny tajomník na ministerstvo financií Daniel Duchoň. V súčasnosti je predsedom parlamentného výboru pre financie a rozpočet.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Robert Fico #parlament #Tomáš Malatinský #OĽaNO #Dušan Čaplovič #minister #Erika Jurinová