Sú obavy o privatizáciu vody reálne?

Spúšťa štát cezhraničný obchod s pitnou vodou, ktorý môže ohroziť naše národné bohatstvo? Táto otázka už niekoľko dní rozdeľuje parlament. Na jeho programe je totiž novela vodného zákona, v ktorej minister životného prostredia Peter Žiga podľa opozície otvára priestor na privatizáciu pitnej vody. Pridávajú sa k nej aj ochranári. Z envirorezortu tvrdia, že im ide o presný opak a nekontrolovateľnému vývozu chcú predchádzať.

04.07.2014 12:00
voda, dunaj, konár, rieka Foto: ,
Významnou zásobárňou pitnej vody na Slovensku je okolie Dunaja.
debata (8)

Podmienky prepravy vody ako tovaru do zahraničia dnes vo vodnom zákone chýbajú. Ak by ju niekto chcel vyviezť, stačí získať povolenie od príslušného úradu životného prostredia. Z ministerstva upozorňujú na prípad z roku 2011 v obci Legnava v okrese Stará Ľubovňa. Poľská spoločnosť vtedy žiadala o vybudovanie podzemného potrubia popod rieku Poprad do Poľska pre odber minerálnej vody a plnenie fliaš za hranicami Slovenska. Na ministerstve pre chýbajúcu legislatívu nemohli žiadosť zakázať.

O obchodovanie s pitnou vodou dodnes nikto záujem neprejavil. Ak by k tomu v budúcnosti došlo, podľa novely by o povolení rozhodovala vláda.

Ochranári nerozumejú, prečo zelený rezort vyvíja taký tlak na legalizáciu vývozu vody, keď sa o to dodnes nikto nepokúsil. Podľa Martiny Paulíkovej zo siete Ekofórum boli paragrafy pre export vody do zákona zapracované narýchlo, bez odbornej diskusie a bez výhľadových analýz o stave zásob pitnej vody. „Novela zákona sa v prvom rade robila pre tlak z Európskej komisie. Tá žiadala, aby Slovensko dodržiavalo rámcovú smernicu o vodách, ktorá s obchodovaním s vodou nesúvisí,“ vysvetlila. To podľa nej vytvára priestor na dohady, o čo envirorezortu naozaj ide.

Ministerstvo tvrdí, že obavy ochranárov nie sú namieste. „Žiaľ, aj tu platí, že čo nie je zákonom zakázané, je povolené,“ konštatoval hovorca Maroš Stano. Podnikatelia, ktorí majú dnes povolenie na odber vody, ju teoreticky môžu do zahraničia predávať ako každý iný tovar, mať z toho zisk a nemusia hľadieť vôbec na záujmy štátu či regiónu. „Ak by konali v rozpore s účelom využitia vody, ktorý je uvádzaný v povolení na odber vody, dopustili by sa iba priestupku, ale vyvezenú vodu by nám už nikto nevrátil,“ spresnil. Cez nové právne predpisy bude môcť vláda zakázať či obmedziť každú takúto žiadosť o vývoz vody a uchrániť ju pre ďalšie generácie. Na ministerstve o zákone diskutovali s odbornou verejnosťou vyše roka a hovorca odmieta obvinenia, že ho pripravili potichu a za zatvorenými dverami.

V novele sa spomína aj predaj nadbytočného množstva vody. Podľa Paulíkovej však chýba definícia, čo možno za nadbytočnú vodu pokladať. Bez chýbajúcej analýzy o zásobách pitnej vody a jasných pravidiel jej predaja sa Slovensko po schválení novely vystavuje riziku, že o pár rokov jej nemusí mať dostatok.

Ochranárke Elene Fatulovej prekáža, že voda je v zákone určená ako tovar. „V rámci solidarity si vieme predstaviť prevod vody do krajín, kde jej je nedostatok. V žiadnom prípade však nie ako tovar, ale poskytnutie vodohospodárskej služby vo verejnom záujme.“

Súčasťou novely má byť aj vykonávací predpis, podľa ktorého sa majú odbery minerálnych a liečivých vôd spoplatniť sumou 200 eur za kubický meter. V prepočte je to 20 centov za liter. Podľa opozičných poslancov sa zdraženie dotkne aj slovenských baličov a plničov minerálnych vôd. Z envirorezortu ubezpečili, že žiadne ceny ani poplatky sa pre minerálnu vodu meniť nebudú. „Týka sa to len situácií, keď by sa prírodná minerálna voda odčerpala zo Slovenska a prevážala a plnila by sa do fliaš v zahraničí, ako sa to stalo napríklad v obci Legnava,“ vysvetlil Stano.

Výrobcov slovenských minerálnych vôd toto vysvetlenie neuspokojuje. „Aktuálna formulácia v prípade minerálnych a liečivých vôd nehovorí o prevode a prevoze vody, len o samotnej úhrade za odber,“ reaguje riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd Lucia Tomišová. Ak by návrh prešiel parlamentom v tomto znení, mohol by podľa nej poškodiť záujmy výrobcov minerálok a znížiť ich konkurencieschop­nosť na trhu. Výrobcovia očakávajú, že nariadenie bude predložené do medzirezortného pripomienkového konania, aby mohli upozorniť na nedostatky.

K novele vodného zákona prebieha v týchto dňoch poslanecká rozprava. Po jej skončení sa bude o zákone hlasovať. Ak prejde celým legislatívnym procesom, platiť by mala od októbra tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Dunaj