Vyhovujúcu kvalitu vody majú v 17 prírodných kúpaliskách

Do prevádzky pribudli v minulom týždni ďalšie umelé kúpaliská a jedno prírodné kúpalisko na Liptovskej Mare – Liptovský Trnovec.

06.07.2014 11:06
debata

Pre nepriaznivé počasie bola návštevnosť na kúpaliskách počas týždňa nízka, niektoré strediská v severných okresoch dočasne zatvorili. V budúcom týždni schvália prevádzku posledných kúpalísk, ktoré budú mať počas tohtoročnej kúpacej sezóny organizovanú rekreáciu. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva.

K piatku 4. júlu bolo vydané povolenie na prevádzku pre 17 prírodných kúpalísk s vyhovujúcou kvalitou vody na kúpanie. V Bratislavskom kraji sú to Zlaté Piesky, Kuchajda a Slnečné Jazerá – Senec. V prípade Trnavského kraja Gazarka Šaštín Stráže a Kunovská priehrada. V prešovskom regióne ide o Veľkú Domašu – Tíšava a Veľkú Domašu – Valkov.

V Banskobystrickom kraji dali hygienici zelenú pre Teplý vrch – pláž Ormet, ďalej Ružinú – pri obci Divín, Zelenú vodu – Kurinec, Teplý vrch – pláž Drieňok a Tornaľu. V Košickom kraji je vyhovujúca voda v prírodných kúpaliskách Vinianske Jazero, Zemplínska Šírava – Kamenec, Zemplínska Šírava – Paľkov a Zemplínska Šírava – Hôrka. V Žilinskom kraji sa môže kúpať na Plážovom kúpalisku Liptovská Mara – Liptovský Trnovec.

Schvaľovanie prevádzky ešte čaká prírodné kúpalisko Rimavská Sobota. Pre Jazero Košice vydal orgán verejného zdravotníctva pre výsledky odobratých vzoriek vôd na kúpanie nesúhlas na prevádzkovanie a zákaz kúpania.

Analýzy z prírodných vodných plôch s neorganizovanou rekreáciou potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie v lokalitách Ivanka pri Dunaji, Šulianske jazero v okrese Dunajská Streda, Trenčín – Opatová, ďalej vo všetkých rekreačných oblastiach Veľkej Domaše (Dobrá, Holčíkovce, Nová Kelča, Poľany a poloostrov KRYM), Pod Bukovcom v okrese Košice – okolie a na jazerách Úhorná a Turzovské jazero v okrese Gelnica.

Kvalita vody je vyhovujúca podľa predbežných výsledkov z 1. júla aj na využívaných banskoštiavnických jazerách Počúvadlianske, Veľké Kolpašské a Vindšachtské jazero. Vzorky vôd na kúpanie z nádrže Ružín v okresoch Košice – okolie a Gelnica boli síce vyhovujúce, ale na Hnileckom ramene sa potvrdila mikrobiologická kontaminácia. V minulom týždni pokračovali kontroly kvality vody na Vajnorskom jazere, Veľkom Draždiaku, Kuchajde, Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, na Duchonke, Nitrianskom Rudne, Kanianke, Zemplínskej Šírave – Medvedia hora a Zemplínskej Šírave – Biela hora.

Na konci minulého týždňa malo povolenie na prevádzku 149 umelých kúpalísk (457 bazénov). Vybavujú ešte 11 kúpalísk, pri ktorých ešte chýbali výsledky rozborov vody. Hygienici nariadili opatrenia pre nevyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu vody na kúpanie v rekreačnom a dolnom detskom bazéne na kúpalisku Vrbov. Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku sa dajú nájsť na stránke.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto 2014 #kúpaliská