Ružový raj grófky Chotekovej obnovujú nadšenci

Do kaštieľa v Dolnej Krupej chodili ľudia kedysi pre vôňu. Odnášali si odtiaľ lupene ruží, aby s nimi zdobili a vyvoňali kostoly a slávnosti. Na mieste známeho rozária grófky Márie Henriety Chotekovej dnes "vykvitli" rodinné domy, no partia ružiarov sa snaží aspoň čiastočne jeho zašlú slávu obnoviť.

08.07.2014 12:00
ruže, arborétum, Mlyňany Foto: ,
Historické ruže majú oveľa výraznejšiu vôňu ako moderné odrody, hovorí Alena Krátka. V arborétu v Mlyňanoch jej nedokážu odolať ani malí, ani veľkí.
debata

Kaštieľ spravuje Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum a oživiť historické záhony sa odhodlali zamestnanci a ich priatelia. „Je nás desať žien. Po dohode s Krajským pamiatkovým úradom v Trnave budeme v jednej časti parku postupne zakladať zásobárne ruží. Nebude to zatiaľ rozárium, no budeme tu pestovať grófkine a tiež Geschwindove ruže,“ hovorí Alena Krátka z občianskeho združenia Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, ktoré na obnove spolupracuje s významnými arborétami na Slovensku a producentmi ruží z Nemecka.

Prvé tri kríčky Geschwindových ruží zasadili už v júni počas Slávnosti ruží. Rudolf Geschwind, po ktorom sú pomenované, bol najvýznamnejším uhorským šľachtiteľom a grófka po ňom prebrala prestížnu kolekciu ružiarskych výpestkov. Pestovateľ ich tesne pred smrťou najskôr ponúkol mestu Krupina, kde žil. No neuspel, a tak sa obrátil na grófku, ktorá bola už na prelome 19. a 20. storočia považovaná za významnú európsku znalkyňu. Jej rozárium sa takto roku 1910 rozrástlo o dvetisíc nových ruží. Nechýbali jej ani raritné tmavočervené ruže s bielymi bodkami či ružové s bielymi pruhmi.

Historické ruže majú oveľa výraznejšiu vôňu ako...
Ruže pred kaštieľom kvitnú až do novembra, tie...
+3Historické ruže majú oveľa výraznejšiu vôňu ako...

Rozárium v rozkvete zasiahla prvá svetová vojna. Priniesla skazu a paradoxne aj oživenie. Konflikt sa grófky dotýkal bytostne. Nielen preto, že bola príbuznou Žofie Chotekovej, ktorú s jej manželom Františkom Ferdinandom d'Este zavraždili v Sarajeve, ale aj preto, že sa rozhodla pracovať ako ošetrovateľka v nemocnici. Rozárium chradlo a po vojne, keď sa rozpadla monarchia, musela grófka vynaložiť veľké úsilie, aby ho udržala. Založila škôlku, z ktorej začala po roku 1920 predávať prvé výpestky. V rokoch 1926 a 1929 si vyrobila vlastné katalógy, podľa ktorých rástlo v rozáriu v tom čase 5– až 6-tisíc sort. V tom čase ponúkla na trh aj vlastnoručne vyšľachtené Severokrajné ruže (Geschwinds nordlandrose), ktoré v Dolnej Krupej dokázali odolať 30-stupňovým mrazom. Ujali sa v Škandinávii, USA, ale aj v Kanade.

Vôňa historických ruží pripomína ovocie a je oveľa výraznejšia ako tých dnešných. A majú viac tŕňov. Možno aj táto ich špecifická vlastnosť pripomína legendu o nemanželskom dieťati grófky, ktoré sa jej rodina rozhodla utajiť za každú cenu. A to je zrejme aj dôvod, prečo sa nikdy nevydala. Potomkovia pravdepodobne žijú v Trnave, sú v kontakte s kaštieľom, no na DNA testy sa zatiaľ neodhodlali.

Historickým návratom boli ruže, ktoré kaštieľu priniesla nemecká firma Kordes. Jej pôvodní majitelia spolupracovali s grófkou pred desaťročiami a približne pred deviatimi rokmi sa pustili do šľachtenia odrody určenej špeciálne pre slovenský trh s názvom Ružová grófka Mária Henrieta. Výsledok ich úsilia mal premiéru vlani, pár desiatok kríčkov zasadili priamo pri kaštieli. Grófkina ruža je veľmi bohatá na lupene a má krásnu ružovú farbu, ktorá prechádza až do fialovej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vôňa #ruže #kvety #pestovanie