Rastislav Chovanec je novým štátnym tajomníkom ministerstva hospodárstva

Novým štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva bude s účinnosťou od 10. júla tohto roku Rastislav Chovanec.

09.07.2014 12:28 , aktualizované: 14:30
debata

Rozhodla o tom v stredu vláda. Nastúpi tak na miesto po Pavlovi Pavlisovi, ktorý po demisii Tomáša Malatinského postúpil na post ministra hospodárstva. Chovanec je predsedom dozornej rady v spoločnosti SPP distribúcia a poradcom premiéra pre investície.

S novým ministrom hospodárstva a spomínanou výmenou na poste štátneho tajomníka sa však rošády na tomto rezorte nekončia. Na návrh nového ministra hospodárstva Pavla Pavlisa sa totiž budú meniť aj vedúci služobného úradu rezortu, keď doterajšieho Martina Holáka od štvrtka 10. júla nahradí Roman Kováč. Tento návrh rovnako v stredu schválil vládny kabinet.

O ďalších štátnych tajomníkoch nerozhodli

O ďalších nových štátnych tajomníkoch okrem Chovanca zatiaľ vláda nerozhodla. Ako po stredajšom rokovaní vlády povedal médiám podpredseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák, „toto sú predovšetkým vzťahy jednotlivých ministrov s premiérom a ja žiadnu bližšiu informáciu na to dať neviem“.

Samotný šéf rezortu vnútra svojich štátnych tajomníkov vymeniť neplánuje, lebo, ako tvrdí, je „minister, ktorý má dobrý tím“. Doplnil, že Rastislava Chovanca pozná osobne iba málo. „Teším sa, ak je to mladá krv, že môže pomôcť zvýšiť pružnosť tohto ministerstva, samotný pán minister je novou krvou, takže takýto nový tím môže byť prínosom,“ myslí si Robert Kaliňák. Minister vnútra a podpredseda vlády viedol stredajšie rokovanie vlády za premiéra Roberta Fica.

Premiér absentoval pre zdravotné problémy

Dôvodom neprítomnosti Roberta Fica na stredajšom rokovaní vlády sú zdravotné problémy, povedal Robert Kaliňák. Bližšie zdravotné problémy predsedu vlády nešpecifikoval, len naznačil, že ide o dlhodobejšie ťažkosti. „Problémy pretrvávajú už posledné dva mesiace,“ dodal Kaliňák, ktorý verí, že verejnosť sa o predsedu vlády obávať nemusí.

Premiér Fico sa mal v sobotu 5. júla zúčastniť na oslavách Sviatku sv. Cyrila a Metoda v Nitre. V deň osláv informovala hovorkyňa premiéra Beatrice Szabóová o tom, že pre zmenu programu sa premiér na oslavách nezúčastní. O týždeň má Robert Fico odcestovať na zasadnutie Európskej rady. Návrh účasti oficiálnej delegácie Slovenskej republiky vedenej premiérom na zasadnutí Európskej rady 16. júla v Bruseli v stredu schválila vláda.

Ministri sa v stredu stretli na rokovaní vlády posledný raz pred letnou päťtýždňovou pauzou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo hospodárstva #Robert Kaliňák #Rastislav Chovanec #štátny tajomník