Kiska vymenoval Janu Baricovú za ústavnú sudkyňu

Prezident Andrej Kiska vymenoval vo štvrtok do funkcie novej ústavnej sudkyne Janu Baricovú. „Budete hájiť hlavne občanov. Myslite na nich, keď budete rozhodovať o občianskych a ľudských právach, pri sporoch, keď sa bude rozhodovať o osude našej krajiny,“ vyhlásil prezident Kiska po tom, ako Baricová zložila v Prezidentskom paláci sľub.

10.07.2014 11:33 , aktualizované: 13:57
Jana Baricová Foto: ,
Prezident Andrej Kiska vymenoval Janu Baricovú za ústavnú sudkyňu.
debata (31)

„Verím, že aj vašou prácou sa dôvera v justíciu podarí zlepšiť,“ dodal Kiska.

Baricová po vymenovaní novinárom priznala, že sa na novú prácu teší. „Dúfam, že budem môcť využiť svoje skúsenosti a znalosti, ktoré si budem ešte prehlbovať, na posilnenie prvkov právneho štátu,“ vravela. „Viem, že bude o dvoch sudcov menej, čaká nás veľa práce. Ale nerobím si z toho problém,“ povedala Baricová.

Fico: Za to, že Ústavný súd má 11 sudcov, je zodpovedný Kiska

Za to, že Ústavný súd SR má jedenásť sudcov, zodpovedá podľa premiéra Roberta Fica prezident Andrej Kiska. Fico to povedal dnes na tlačovej besede.

Prezident Kiska 2. júla oznámil, že zo šestice kandidátov na ústavných sudcov zvolených v NR SR vymenuje len Baricovú. Ostatní kandidáti podľa Kisku nie sú dostatočne odborne spôsobilí na zastávanie postu sudcu ústavného súdu. Kiska u nich podľa vlastných slov nezistil trvalý záujem o ústavné súdnictvo a ústavné právo. Prezident preto požiadal parlament, aby zvolil štyroch kandidátov, z ktorých vymenuje zvyšných dvoch chýbajúcich ústavných sudcov. Trojici ústavných sudcov sa skončilo funkčné obdobie 4. júla.

Predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková médiám v paláci povedala, že rozvrh práce ústavného súdu musia teraz prispôsobiť na 11 sudcov. „Musíme sa zariadiť aj s jedenástimi sudcami,“ uviedla Macejková s tým, že na súde je momentálne približne 9 700 nevybavených vecí. Rozhodnutie prezidenta Kisku nevybrať troch kandidátov na sudcov či možné kroky parlamentu nechcela Macejková komentovať. Podľa jej slov nikto z odmietnutých kandidátov sťažnosť na ústavný súd doteraz nepodal.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #ústavní sudcovia #Jana Baricová