Nielen voda sa valí do ústavy

Snaha premiéra Roberta Fica zakotviť v ústave zákaz vývozu vody zo Slovenska spustila v opozícií lavínu ďalších a ďalších požiadaviek, čo všetko by sa malo v ústave zmeniť.

10.07.2014 14:19 , aktualizované: 11.07.2014 08:50
Fico, Paška, Žiga Foto: ,
Premiér Robert Fico (na snímke v strede, vľavo predseda parlamentu Pavol Paška, vpravo minister životného prostredia Peter Žiga) predstavil odsek na ochranu vody, ktorý chce do štvrtého článku ústavy vložiť.
debata (22)

Pritom ešte pred pár dňami väčšina jej predstaviteľov nechcela o otvorení základného zákona štátu ani počuť a hovorila, že ústava nie je „trhací kalendár“. Zatiaľ však jej prijatie zostáva otvorenou záležitosťou.

Premiér vo štvrtok predstavil odsek na ochranu vody, ktorý chce do štvrtého článku ústavy vložiť: „Preprava alebo prevod vody odobratej zo zdrojov podzemných vôd, z prírodných liečivých zdrojov, z prírodných zdrojov minerálnych vôd, zo zdrojov geotermálnych vôd, z vodných tokov a zo zdrojov povrchových vôd cez hranice Slovenskej republiky sa zakazuje.“

Vysvetlil zároveň, že pôjde o zákaz prepravy vody potrubím alebo cisternami. Zákaz sa nebude vzťahovať na balenú minerálnu alebo stolovú vodu, ktorá sa vyváža do zahraničia. Výnimka bude v prípade humanitárnej pomoci a pomoci obyvateľstvu v núdzových situáciách. Zákon o vodách potom stanoví, ako bude vláda o týchto výnimkách rozhodovať.

Opozícia je o zámere doplniť ústavu o ochranu vody ochotná so Smerom diskutovať. Podľa šéfa KDH Jána Figeľa zmena ústavy „je náročná a veľmi silná pre takéto riešenie, ale sme pripravení o tom rokovať a ak sa zhodneme, tak aj podporiť“. Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič tvrdil, že ak ide o strategický záujem Slovenska, sú ochotní sa na túto tému stretnúť aj s Robertom Ficom. „Ako to zatiaľ prezentovali, môj osobný názor je, že by tam nemal byť nejaký zásadný problém s podporou,“ poznamenal Matovič.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Líder Mostu-Híd Béla Bugár návrh Smeru označil za „gaťafalš“. Podľa neho má poslúžiť len na vydieranie opozície a snaží sa zakryť, že Smer natrvalo zvýšil daň z pridanej hodnoty na 20 percent, hoci mala klesnúť. Bugár je pripravený rokovať o novele ústavy, jeho strana však navrhne jej komplexnejšiu zmenu. Chce napríklad ochrániť zdroje vody aj tým, že by produktovody nemohli viesť cez Žitný ostrov.

S vlastnou predstavou mieni prísť aj SDKÚ. Podľa predsedu poslaneckého klubu Ľudovíta Kaníka zmysel ich návrhu bude spočívať v tom, že voda je strategická surovina a musí s ňou zaobchádzať v záujme všetkých občanov. Okrem vody by Kaník návrh rozšíril na všetky nerastné suroviny.

Na prijatie novely ústavy bude potrebná ústavná väčšina 90 hlasov. Smer má však len 83 hlasov, a tak na jej schválenie potrebuje aj časť opozície.

Podobná situácia bola aj pred vyše mesiacom. Parlament vtedy schválil novelu ústavy, do ktorej sa dostali povinné previerky pre všetkých sudcov a ustanovenie o ochrane manželstva. Ešte ani nenadobudla účinnosť a už sa do ústavy chystá ďalší zásah. Podľa politológa Michala Horského do ústavy sa v civilizovaných demokratických krajinách vstupuje iba v krajných prípadoch.

Poukázal na ústavu Spojených štátov amerických, ktoré za dve storočia prijali iba niekoľko ústavných dodatkov. „Preto ak v krajine nie sú bezprostredne ohrozené vodné zdroje, prijímať ústavné dodatky je absurdné,“ povedal Horský. Ak nie sú podľa neho indície o vážnom ohrození vodných zdrojov, tak súčasné dianie vyzerá ako „pseudopolitický zápas o priazeň ani nie voličov, ale rovno vodníkov pod Tatrami“.

Zápas o vodu sa rozpútal po tom, čo Ficov kabinet predložil do parlamentu novelu vodného zákona. Sporným sa stalo ustanovenie, že vývoz vody do zahraničia môže povoliť len vláda za istých podmienok. Pre opozíciu to bol argument, že sa vlastne otvára možnosť cezhraničného obchodu s vodou. Zámer zakázať vývoz vody v ústave opozícia označila len ako snahu vyviniť sa zo snahy umožniť obchod s vodou pre vybrané firmy.

Fico vidí obraz sporu o vodu ako čierno-biely. „Minister došiel do vlády s tým, poďme pomôcť slovenskej vode, a opozícia ho obvinila z toho, že on v podstate tú vodu ide ukradnúť. To je presne to isté, ako keby ste do detského domova doniesli detské hračky a niekto by vás obvinil z pedofílie. Toto urobila slovenská opozícia vláde,“ tvrdil premiér. Podľa neho sme boli svedkami príprav na vývoz minerálnej vody na severe a pitnej vody na juhu Slovenska.

Postup bude teraz taký, že rokovanie o vládnej novele vodného zákona, ktorá prešla prvým čítaním, sa preruší, kým sa neschváli novela ústavy. Následne minister životného prostredia Peter Žiga zmení podmienky vývozu vody v novele vodného zákona.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Robert Fico #ústava #vodný zákon