V parlamente sa začali prázdniny, hlasovanie o nedeli KDH odložilo

Hlasovaním o správe o výsledku hospodárenia Národnej banky Slovenska za rok 2013, správe o stave a vývoji finančného trhu za rok 2013, správe o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR za rok 2013 a výročných správach politických strán a politických hnutí za rok 2013 uzatvorili poslanci 36. schôdzu Národnej rady SR.

11.07.2014 11:54
parlament, poslanci Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Zákonodarcom sa tak začali parlamentné prázdniny. Najbližšie sa stretnú na schôdzi, ktorá sa začína 9. septembra.

KDH nechcelo hlasovanie o voľnej nedeli

Hoci Kresťanskodemo­kratické hnutie považuje za veľký problém, že množstvo ľudí pracuje v obchodoch počas nedieľ, hlasovanie o zákone, ktorý by nedeľnú prácu v maloobchode zakázal, kresťanskí demokrati odložili až na septembrovú schôdzu národnej rady. Pôvodne mal parlament o novele Zákonníka práce, ktorou chceli poslanci za KDH zavrieť obchody počas nedieľ a štátnych sviatkov, hlasovať v piatok. Rozprava k návrhu trvala dva dni. Poslanci za KDH však pred hlasovaním požiadali, aby o návrhu rozhodoval parlament až o dva mesiace.

Práca v nedeľu, pokiaľ nie je nevyhnutná, je podľa KDH znakom chudoby, nie bohatstva. „Na Slovensku pracujú ľudia v nedeľu najviac z krajín EÚ. Viac ako 19 percent ľudí pracuje v nedeľu. To je najvyššie číslo v európskej dvadsaťosmičke. To sú osoby, ktoré v nedeľu chýbajú pri rodinnom stole. To je každý piaty občan,“ argumentovali kresťanskí demokrati.

Poslanec za SaS Martin Poliačik upozornil, že ak by KDH vedelo presvedčiť všetkých veriacich, aby v nedeľu nenakupovali, obchody by zostali prázdne a zavreli by ich. Ak to však KDH nedokáže, nemalo by svoje videnie sveta vnucovať všetkým. Liberál Jozef Mihál zdôraznil, že ak to KDH myslí s návrhom vážne, mala by sa zakázať akákoľvek práca v nedeľu, nielen v maloobchode.

Podľa poslanca za Smer Andreja Kolesíka by nedeľný zákaz predaja pripravil o prácu asi 3 500 ľudí, prevažne žien, ktoré v maloobchode pracujú. Kresťanskí demokrati Kolesíkovi oponovali, že jeho pozmeňujúci návrh, ktorým poslanec Smeru-SD obmedzil ambulantný predaj, by pripravil o prácu 10-tisíc ľudí.

Poslanec kresťanských demokratov Alojz Přidal pripomenul, že v mnohých štátoch je voľná nedeľa chránená zákonom. „Vo východoeurópskych štátoch je obrovský atak na nedeľu,“ uviedol. Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku súčasťou kultúrneho spôsobu života v Európe je voľná nedeľa bez práce. Voľná nedeľa má podľa neho veľký význam nielen pre zdravie pracujúcich, ale aj pre život rodín s deťmi.

Poslanci nezrušili poplatok za prenos čísla

Parlament zamietol novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou chcel nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zrušiť poplatok za prenos telefónneho čísla k inému operátorovi. Opozičný poslanec zdôraznil, že poplatky za prenos čísla zrušili už takmer v celej Európe, predvlani ho mali len v Macedónsku, Čiernej Hore a v Nemecku.

Podľa Beblavého Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) minulý rok prisľúbil vyjednať záväzné zrušenie poplatku za prenos telefónneho čísla. „Dodnes sa zrušenie nepodarilo regulačnému úradu dohodnúť. Dvaja operátori už v minulosti povedali, že sa poplatku dobrovoľne nevzdajú, preto chceme zrušenie poplatku presadiť zákonom. Spotrebiteľa by od zmeny operátora nemali odrádzať poplatky, mala by byť umožnená súťaž, ktorá bude tlačiť na zníženie cien,“ konštatoval Beblavý.

RÚ začiatkom júna vyzval telekomunikačných operátorov, aby neúčtovali zákazníkom poplatok za prenos čísla. Ako informoval hovorca RÚ Roman Vavro, poskytovatelia verejnej telefónnej služby by mali verejne prisľúbiť, že ako odovzdávajúci ani prijímajúci podnik nebudú požadovať od účastníkov priame platby za služby spojené s prenosom čísla. RÚ podľa Vavra pripravuje reguláciu poplatkov, ktoré operátori žiadajú od účastníkov za prenesenie čísla.

„Vzhľadom na to, že regulácia je beh na dlhú trať, paralelne s tým presviedča operátorov, aby ustúpili od požadovania týchto poplatkov. Ideálne by bolo, aby si operátori vzali príklad zo zahraničia, urobili krok v prospech užívateľov služieb a ustúpili od vyberania poplatkov za prenesenie čísla,“ uviedol pred časom Vavro. Parlament neschválil ani Beblavého novelu daňového poriadku.

Pretáčanie tachometrov nebude trestným činom

Pretáčanie tachometrov nebude trestným činom. Vládny Smer zamietol novelu Trestného zákona, v ktorej poslanci za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký chceli rozšíriť trestnoprávnu zodpovednosť za neautorizovanú zmenu počítadiel najazdených kilometrov motorových vozidiel, tzv. pretáčanie tachometrov. Podľa štatistík sa na Slovensku predá viac ako 40 percent ojazdených vozidiel, ktoré majú zmenené údaje na tachometroch, argumentoval Zajac.

Týmto konaním je asi 130-tisíc novým majiteľom spôsobená škoda za viac ako 65 miliónov eur. Pretáčanie tachometrov však nepôsobí majiteľom iba finančné škody. „Môže byť príčinou nehôd pre neznalosť skutočného opotrebovania dôležitých súčastí vozidiel,“ upozornil Zajac.

Podľa poslancov za KDH sa tachometre pretáčali aj v minulosti. Rozvoj techniky a elektroniky však spôsobil výrazný nárast tejto činnosti. Manipulovanie s tachometrom dnes už nie je žiadny problém.

„Podľa odhadov odborníkov má skoro každé druhé predané ojazdené auto stočený tachometer. Preto opätovne predkladáme novelu Trestného zákona, ktorou navrhujeme, aby stáčanie tachometrov bol trestný čin, ktorého páchateľ môže byť potrestaný odňatím slobody až na tri roky. Ďalej navrhujeme, aby trestným činom bola aj výroba a distribúcia počítačových programov umožňujúcich takúto činnosť,“ povedal Pavol Zajac.

Na stočenie tachometra v súčasnosti stačí notebook, softvér stiahnutý z internetu a pripojenie na elektronický systém auta. Podvodníci si želanú hodnotu podľa Zajaca môžu nastaviť za pár sekúnd. Ak nie sú celkom technicky zdatní, pomôžu im dokonca aj niektoré servisy. Tie ponúkajú túto službu za 35 až 50 eur. Oficiálne však uvádzajú, že ide o nevyhnutný úkon.

Poslanci za KDH vyslovili presvedčenie, že ich právna úprava bude mať nielen trestnoprávny, ale najmä odstrašujúci a výchovný účinok, čím sa dosiahne výrazné zníženie nelegálnych úprav tachometrov ojazdených vozidiel. Týmto by sa znížil aj počet oklamaných občanov. Zároveň sa zvýši bezpečnosť ľudí, ktorí budú poznať skutočný technický stav vozidla, vyplývajúci aj z počtu ubehnutých kilometrov kupovaného auta.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #NR SR