Kiska o odvolaní Macejkovej: V mojej hlave táto myšlienka zatiaľ nie je

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska zopakoval svoje posledné vyjadrenia, že zloženie Ústavného súdu môže pomôcť k očiste slovenského súdnictva.

11.07.2014 15:31
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident Andrej Kiska počas diskusie na Pohode.
debata (237)

“Naše súdnictvo potrebuje závažnú zmenu,” vyhlásil Kiska s tým, že chce vybrať takých ľudí, za ktorých sa nebude hanbiť. Zároveň povedal, že sám nie je právnik a všetky kroky konzultuje s odborníkmi. “Radil som sa a mám na to vytvorený názor, ale poviem otvorene, v mojej hlave takáto myšlienka zatiaľ nie je,” odpovedal na otázku, či má právo odvolať predsedníčku Ústavného súdu SR Ivetu Macejkovú.

Ako povedal, chce meniť krajinu cez svoju autoritu a silný mandát. Vyhlásil to pred tisíckami ľudí počas návštevy najväčšieho slovenského letného festivalu Pohoda v Trenčíne.

“Pokiaľ má prezident podporu a dôveru ľudí a ak si ju uvedomuje aj vláda, tak ho počúva. Môže povedať, toto je zlé a prosím zmeňte to a ak to nezmenia, môže prezident povedať, je to zlý krok,” povedal v piatok Kiska počas diskusie s návštevníkmi festivalu v stane Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku EUropa stage. Dodal, že ak vláda vníma hlas občanov, môžu jeho slová pomôcť zmeniť napríklad zlé zákony. Či sa mu to naozaj podarí, však podľa jeho slov bude vidieť možno až o rok.

Kiska čelil otázkam divákov, že keď chce meniť Slovensko, prečo sa radšej nerozhodol založiť vlastnú stranu a dostať sa do vlády s omnoho silnejšími kompetenciami. Prezident podľa svojich slov verí, že ak má hlava štátu autoritu a podporu ľudí, môže krajine pomôcť aj bez nich. Od založenia politickej strany ho odradilo to, že líder strany sa musí spoliehať na stovky ľudí a je ťažké oddeliť tých, ktorým ide skôr o osobný prospech. Tiež to, že by asi nemal také šťastie ako Smer a musel by sa podriadiť koaličným zmluvám, keď poslanie často prebíja snaha o moc a peniaze.

Prezident prízvukoval, že mal právo nevymenovať všetkých ústavných sudcov, ktorí mu boli ponúknutí. Podľa jeho slov ide o jednu z najvýznamnejších pozícii v krajine a neľutuje, že si tým spôsobil konflikt s vládnym Smerom už niekoľko týždňov po zvolení do funkcie.

K záveru sa moderátor podujatia Štefan Hríb pýtal, ako sa chce Kiska vyhnúť tomu, že ho politika zmení. Prezident podľa svojich slov navštevuje detskú onkológiu, kde si uvedomuje, čo je v živote dôležité. Na záver odmietol, že by si počas nedávnej návštevy Českej republiky u prezidenta Miloša Zemana dali becherovku. “Dali sme si borovičku,” dodal prezident.

237 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ivetta Macejková #Pohoda 2014