Cudziu zeleninu núkajú ako domácu. Štát chce proti tomu zasiahnuť

Sú rajčiny, paprika, cesnak či melóny, ktoré sa predávajú na trhoviskách, skutočne od slovenských pestovateľov?

20.07.2014 20:00 , aktualizované: 21.07.2014 08:00
predaj, zelenina, paradajky, Foto: ,
Na juhu Slovenska tradičné pestovanie zeleniny a ovocia upadá, no priekupníci si zisky držia. (ilustračné foto)
debata (42)

Alebo pochádzajú z akciových výpredajov hypermarketov či veľkoskladov dovážajúcich zahraničnú produkciu? Alebo sú nakúpené na budapeštianskom trhu Nagybani Piac a vydávané za produkciu slovenských farmárov?

Nejasný pôvod ovocia a zeleniny na trhoviskách sa nedá vylúčiť. Priekupníckemu predaju zeleniny a ovocia by teraz mali odzvoniť nielen prísnejšie, ale aj dôslednejšie kontrolované pravidlá ambulantného predaja potravín. Zákon už podpísal prezident.

Sprísnenie prichádza v čase, keď slovenská produkcia ovocia a zeleniny klesla na rekordne nízke úrovne. Hlad po skutočne čerstvých plodoch nespochybniteľne domáceho pôvodu je veľký, ale spotrebiteľ nemá ani na trhoviskách istotu, že si kupuje produkty, ktoré poctivo dopestovali domáci pestovatelia.

"Kontroly zamerané na kvalitu, zdravotnú bezpečnosť a pôvod potravín odhalili, že pri predaji na trhoviskách sa kamufluje,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. "Musíme očistiť trhoviská od predaja zahraničného tovaru, ktorý sa vydáva za slovenskú produkciu,“ dodal Bíreš.

Na trhoviskách by sa mali ponúkať ovocie, zelenina, mliečne či mäsové produkty, ktoré sú výsledkom vlastnej pestovateľskej a chovateľskej činnosti a nie z dovozu. Predávajúci bude musieť preukázať vlastníctvo k pozemku alebo musí mať nájomnú zmluvu či iný vzťah, ktorý ho oprávňuje užívať pozemok. Podmienky predaja upraví obec všeobecne záväzným nariadením, v ktorom určí aj druh predávaných výrobkov.

Potvrdenie o pozemku je málo

Ako si však preveriť pôvod napríklad korbáčikov, bryndze, jahňacieho mäsa, kurčiat, kačíc či husí? "Predajcovia musia byť zaregistrovaní na obecných úradoch a v súčinnosti s nimi si inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ preveria, či sa daní chovatelia naozaj v obci nachádzajú a či ich chovy zvierat sú zaregistrované v Centrálnom registri hospodárskych zvierat,“ spresnil Jozef Bíreš.

"Je najvyšší čas, že štátny potravinový dozor ide cielene robiť poriadky v predaji zeleniny a ovocia, ale obávam sa, že nápravu sa tak rýchlo nepodarí dosiahnuť,“ myslí si pestovateľ zeleniny Tibor Paulis z kedysi prekvitajúcej zeleninárskej obce Marcelová. Podľa Paulisa potvrdenie o tom, že predávajúci má pozemok či nájomnú zmluvu k nemu, sa bude dať ľahko získať. Obecné úrady by mali podľa neho upresňovať v potvrdeniach aj štruktúru pestovaných plodín. Inak sa bude kšeftovať a priekupníčiť ďalej.

Paulis upozornil na nový jav. Kým na južnom Slovensku v tradičných zeleninárskych obciach výroba upadá a v minulosti dobre fungujúci systém záhradkárskych výkupní zeleniny sa prakticky rozpadol, priekupníci našli spôsob, ako prísť k čerstvej a domácej zelenine. Pravidelne vyrážajú na budapeštiansky veľkoobchodný trh Nagybani Piac, kde nakúpia ovocie a zeleninu od maďarských pestovateľov.

Fakt, že sa na trhoviskách objavuje zelenina nielen z veľkoobchodov či akciových výpredajov supermarketov, ale bola nakúpená aj v Maďarsku, potvrdil aj ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

"Pri posledných kontrolách v súčinnosti s policajtmi sme zistili, že najviac nedostatkov vykazovali zásielky prichádzajúce z Maďarska, ktoré tak predstihlo Poľsko,“ konštatoval Bíreš. Dodal, že na tovar smerujúci na Slovensko z Maďarska si ešte viac posvietia. Kontroly by sa mali podľa Paulisa viac zamerať aj na dodržiavanie zákazu predaja ovocia a zeleniny popri cestách a na parkoviskách. Sám pestuje melóny a upozorňuje, že popri cestách sa dva-tri mesiace pred dozretím slovenských plodov ponúkajú melóny z dovozu.

"Ľudia sú už natoľko odtrhnutí od pôdy, že nevedia, kedy čo dozrieva. Naivne si myslia, že im predávajú slovenské melóny, v skutočnosti sú z južnej Európy,“ upozorňuje pestovateľ zeleniny zo Šároviec Ľudovít Kiss.

Život tečie svojím prúdom Popri starej, ale frekventovanej ceste vedúcej z Bratislavy do Nitry predávajú svoje prebytky aj pestovatelia z Veľkej Mače. Nemajú núdzu o zákazníkov. Hoci v strede obce vedľa kultúrneho domu je oficiálne zriadené trhové miesto, skutočným trhoviskom je vari dvojkilometrový úsek cesty lemujúci okraj Veľkej Mače. To, že tu oficiálne predaj nie je povolený, priznal aj starosta obce Štefan Lancz. Na ceste sa už stali aj nehody končiace sa smrťou, ale obchod naďalej prekvitá.

"Ľudia nemajú prácu, v záhradách sú fóliovníky a predávajú pred svojimi domami,“ vysvetlil starosta. Keď z času na čas kontrolóri urobia razie, jedného dvoch prichytia, ostatní sa rozpŕchnu, ale všetko sa rýchlo vracia do starých koľají. "Z čohosi treba žiť,“ lakonicky vysvetlí starosta úradmi de facto tolerovaný čulý obchod. Chcú ho predsa pocestní aj domáci. Podľa Paulisa akokoľvek budú kontroly predaja zeleniny a ovocia prísne, nevyriešia základný problém, a tým je chýbajúca dostatočná domáca ponuka ovocia a zeleniny. "Jadro problému je v tom, že 25 rokov po revolúcii nevieme nadviazať na rozvinutý systém pestovania a nákupu zeleniny z osemdesiatych rokov minulého storočia,“ vysvetľuje Paulis. Vtedy Záhradkárske služby s centrálou v Marcelovej mali v okruhu 50 kilometrov 33 výkupní, ktoré ročne nakúpili do 10-tisíc ton zeleniny za 130 až 150 miliónov vtedajších korún. Dnes sa produkcia v celom tomto regióne scvrkla na pár stoviek ton.

Ak chceme oživiť pestovanie, treba predovšetkým vytvoriť systém, ktorý zaručí na jednej strane dodávku osív, sadív, fólií a iných vstupov a na druhej odbyt. Ale hoci sa už roky hovorí o zeleninárskych strediskách v okresoch Komárno, Nové Zámky, Dunajská Streda či Rimavská Sobota, skutok všetkým ministrom utiekol, zhŕňa súčasný stav Paulis.

Strednodobá koncepcia rozvoja poľnohospodárstva ráta s podporou výroby založenej na súkromnej iniciatíve drobných pestovateľov. Tohto roku ešte doznievajú staré pravidlá financovania. Európske peniaze na nové plánovacie obdobie prídu až na budúci rok. Ale to musí Brusel v jeseni schváliť navrhnutú koncepciu rozvoja a financovania slovenského poľnohospodárstva – vrátane zeleninárstva a ovocinárstva. A čas beží.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #trh #zelenina