SNP ako sprisahanie? Samozvaným historikom sa zaoberá polícia

Nie jeden z najhrdinskejších počinov slovenského národa v celej jeho histórii, ale protištátne sprisahanie a zločin namierený proti základným záujmom Slovákov. Takto prezentuje Slovenské národné povstanie krátko pred jeho 70. výročím internetový portál www.29august1944.sk.

21.07.2014 13:00
debata (72)

Webové stránky www.29august1944.sk vznikli z iniciatívy Igora Cagáňa, ktorý sa na nich predstavuje ako „správca rodného domu prezidenta Tisa“. Jeho názory pobúrili odbornú verejnosť a venuje sa im už aj polícia. „Obsahom stránok sa polícia zaoberá, policajné prezídium vec postúpilo na ďalšie konanie príslušnému krajskému riaditeľstvu,“ potvrdil policajný hovorca Michal Slivka. Pikantné je, že autorovi na projekte pomáhal aj pracovník Ústavu pamäti národa.

Cagáň svoj postoj k SNP na stránkach naznačuje už úvodným heslom: „Ak mať svoj štát (1939 – 1945) je život, tak povstať proti nemu (1944) je smrť (1945 – 2014)!“ A ďalej ponúka vlastné videnie dejinnej udalosti pod titulkami „Sylabus rozšírených bludov o Povstaní '44“, „Svedectvá doby“ či „Pravda o Povstaní“.

Ostrý nesúhlas s takýmito aktivitami v spoločnom stanovisku vyslovili riaditelia Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Slavomír Michálek, Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.

„Označovanie SNP za protinárodný zločin je hrubou urážkou pamiatky tisícov obyčajných ľudí, ktorí položili životy v boji proti fašizmu na Slovensku a za jeho hranicami. Je to dehonestácia jedného z oficiálnych štátnych symbolov terajšej Slovenskej republiky, pretože 29. august 1944 je v domácej i zahraničnej verejnosti rešpektovaným štátnym sviatkom,“ uvádzajú signatári stanoviska.

Michálek, Čaplovič a Mičev si nevedia predstaviť, že by na Slovensku bolo možné tak hrubo a nekvalifikovane útočiť aj proti iným oficiálnym štátnym symbolom, akými sú štátna vlajka či hymna. „Odmietame hrubé účelové falšovanie tejto udalosti pod rúškom slobody vyslovenia vlastného stanoviska," píšu. Podľa nich organizátorom podobných akcií v skutočnosti nejde o interpretáciu dejín SNP, ale o glorifikáciu vojnovej Slovenskej republiky.

Pravda o reakciu požiadala aj samotného Cagáňa. Ten však ani na jednu z otázok priamo neodpovedal. Redakcii poslal iba niekoľko urážlivých viet so záverečným pozdravom „Kristu-Kráľu na stráž!“

Za „podanú pomocnú ruku" pri príprave projektu Cagáň ďakuje "prof. Vnukovi, vdp. prof. Ďuricovi, Dr. Bielikovi a Dr. Lackovi“. Historik s rovnakým priezviskom, Martin Lacko pracuje v ÚPN a zhodou okolností sa venuje problematike SNP.

Pravda preto oslovila Tibora Ujlackého, riaditeľa a hovorcu sekretariátu predsedu Správnej rady ÚPN. „Vnímame to ako súkromnú aktivitu nášho zamestnanca, ktorú neschvaľujeme a o ktorej sme mali byť informovaní,“ odpovedal. Zdôraznil, že o účasti na projekte bude s Lackom hovoriť predseda ÚPN Ondrej Krajňák. "V pozícii vedca a historika musí Lacko zvážiť, aké následky zanechá jeho interpretácia udalostí o SNP. Je na ňom, aby prehodnotil ďalšie zotrvanie v ÚPN, uviedol Ujlacký.

Lacko na otázky Pravdy nereagoval.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #SNP #historik