Štát predáva stará bunkre

Bunkre, ktoré v 30. rokoch minulého storočia slúžili na zadržanie nepriateľských vojsk, hľadajú nových majiteľov. Štát ich vyhodnotil ako prebytočné a ponúka ich v elektronickej aukcii. Ak sa nenájde vhodný záujemca, pripadnúť môžu obciam alebo vyšším územným celkom. Tie sa však o bunkre netrhajú.

21.07.2014 14:00
bunker, devinska nova ves, Foto: ,
Na predaj je 24 bunkrov, takzvaných stálych ľahkých opevnení. Väčšina z nich sa nachádza v Devínskej Novej Vsi.
debata (6)

Na predaj je 24 bunkrov, takzvaných stálych ľahkých opevnení. Väčšina z nich sa nachádza v Devínskej Novej Vsi, ostatné v Stupave, Záhorskej Vsi a vo Vysokej pri Morave. Ich cena sa pohybuje od 200 do 2 000 eur.

„Ide o opevnenia, ktoré boli na Slovensku budované v rokoch 1937 a 1938 na hranici s Maďarskom a v úseku Devín – Kúty. Mali slúžiť na zadržanie vpádu nepriateľských vojsk, pokým sa pripraví armáda,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. Ako pokračuje, na úseku Devín – Kúty v súčasnosti evidujú 149 opevnení a ďalších 48 na východnom Slovensku v oblasti Slanská Huta – Kuzmice – Michaľany.

Zatiaľ nie je jasné, koľko peňazí štát získa predajom týchto bunkrov. „Je predčasné o tom hovoriť, nakoľko prebieha elektronická aukcia,“ hovorí Balleková. Ponúkané opevnenia rezort ocenil spolu na takmer 20-tisíc eur. Dosiaľ nebol predaný ani jeden. Nadšenci vojenskej histórie ich môžu získať v nasledujúcich osobitných konaniach. Vyhrajú ponuky s najvyššou cenou.

V prípade, že sa bunkre nepodarí predať za stanovené ceny, štát ich ponúkne obciam, na území ktorých stoja. Bunkre sa však predávajú bez pozemkov, tie sú často nevysporiadané.

„Od ministerstva obrany sme v minulosti dostali dve takéto ponuky. O predmetné stavby ani ich využitie sme nemali záujem, nakoľko sú na nevysporiadaných pozemkoch a nie je k nim právne zabezpečený prístup,“ uvádza Soňa Geisseová, vedúca oddelenia správy majetku mesta Stupava.

Mestská časť Devínska Nová Ves sa prevzatím bunkrov zatiaľ nezaoberala. Tvrdí to Ignác Olexík, prednosta úradu. „Podľa našich informácií záujem o uvedené opevnenia prejavil Bratislavský samosprávny kraj. Pokiaľ by sme dostali ponuku, určite by sme ju zvážili,“ tvrdí.

Bratislavská župa mala v minulosti o bunkre záujem. Boli to však iné, ako sa uvádzajú v aktuálnom ponukovom konaní. „Žiadali sme ich dva roky. Do dnešného dňa nemáme tento proces ukončený. Sedem bunkrov sme chceli revitalizovať v rámci projektu Za Mostom, ktorý sa medzičasom skončil. O tieto opevnenia máme záujem, ale ich obnova bude závisieť od finančných možností kraja,“ uvádza hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová. Bunkre mali doplniť tému cyklotrasy železnej opony. Župa k nim plánovala osadiť tabule s popisom udalostí, za ktorých boli opevnenia vybudované. Tyšlerová nevedela povedať, či po týchto skúsenostiach prejavia záujem o ďalšie bunkre. Ponukou sa budú zaoberať neskôr.

Bratislava už v minulosti bunkre od štátu získala. Podobne aj ďalšie obce Suchohrad, Zohor, Mierovo či Záhorská Ves. Z viacerých sa stali zaujímavé prírodné skanzeny. Ako hovorí Peter Čiba z občianskeho združenia Bunkre, stačí iba pár nadšencov a dobrý nápad. „Minimálne pri cyklotrase v Devínskej Novej Vsi by mohli opevnenia upraviť. Urobiť z nich skanzen alebo napríklad bufet. Vonku by boli lavičky a vnútri by bol malý skladík s občerstvením,“ uvažuje.

Ako múzeá dnes slúžia napríklad bunkre v Petržalke či Dúbravke. „Záujemcov môže odradiť to, že spolu s opevnením sa nepredáva aj pozemok. Kamaráti s tým mali problém, pretože až po dvoch rokoch sa im podarilo vysporiadať pozemky. Museli tlačiť na majiteľa, aby im povolil úpravy. Je to riziko,“ uzatvára Čiba.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #bunker