Voľbu podpredsedu Súdnej rady sprevádzal chaos

Súdna rada má po takmer mesiaci bez vedenia nového podpredsedu. Stal sa ním nitriansky sudca Ján Vanko, za ktorého v pondelok hlasovalo všetkých 16 prítomných členov rady. Voľbu však sprevádzal chaos a na začiatku nebolo jasné, či sa vôbec bude hlasovať.

21.07.2014 15:18 , aktualizované: 19:55
súdna rada, Ján Vanko Foto: ,
Ján Vanko
debata (15)

Súdna rada mala okrem voľby podpredsedu na programe aj úpravu rokovacieho poriadku. Po posledných zmenách totiž zostala bez vedenia. 22. júna vypršalo funkčné obdobie Štefanovi Harabinovi, ktorý bol ako predseda Najvyššieho súdu súčasne aj predsedom Súdnej rady. Okrem toho sa uvoľnilo aj miesto podpredsedníčky, keď Máriu Bujňákovú odvolal prezident Andrej Kiska spolu s ďalšími dvoma členmi, ktorých tam dosadil Ivan Gašparovič. Podľa zákona o Súdnej rade počas neprítomnosti predsedu a podpredsedu vykonáva ich povinnosti najstarší člen rady, ktorý je prítomný. V tomto prípade to bol Ján Klučka, ktorého nominoval Kiska. Nie všetci s tým však súhlasili.

Prvé zneistenie po otvorení rokovania vyvolal Igor Burger, ktorý poukázal na to, či rada môže hlasovať o podpredsedovi, ak nie sú prítomní všetci jej členovia. Narážal na to, že v miestnosti chýbal predseda rady, ktorému sa však skončilo funkčné obdobie. Začala sa diskusia o tom, kto vlastne môže viesť rokovanie a či bude takéto hlasovanie platné. Väčšina prítomných sa zhodla na tom, že hlasovať môžu. Inak by sa rada zacyklila a nemohla by prijímať nijaké rozhodnutia.

Potom zas hrozilo, že Súdna rada celé svoje rokovanie rozpustí. Ján Klučka vyzval prítomných, aby zahlasovali, či vôbec budú pokračovať. Následne sa členovia pochytili kvôli tomu, či budú najprv prerokovávať prvý alebo druhý bod programu. Opäť hlasovali a rozpačitosť celého stretnutia pokračovala.

Na rad prišla aj zmena rokovacieho poriadku, ktorú navrhla šestica členov. „Hlavnou motiváciou novely rokovacieho poriadku bola mimoriadna situácia, keďže rada zostala bez predsedu aj podpredsedu. Treba vyriešiť viaceré problémy, keďže došlo k právnemu vákuu,“ poznamenal Dušan Čimo, jeden z predkladateľov návrhu. Mala sa ňou vyriešiť napríklad situácia, keď nie je predseda zvolený a nemá kto predložiť program. Takisto chcel do rokovacieho poriadku zakotviť, že podpredseda riadi Súdnu radu aj v čase, keď predseda nie je zvolený. Doteraz tak mohol robiť len v neprítomnosti predsedu, ale nie, ak nebol zvolený vôbec.

Členovia rady sa však zhodli na tom, že rokovací poriadok budú meniť alebo robiť úplne nový až v septembri. Odvtedy totiž začne platiť zmena ústavy a ako poznamenali prítomní, viaceré ustanovenia súčasného poriadku budú v tom čase protiústavné. Navrhovatelia svoj zámer stiahli a poriadkom sa na rokovaní už nezaoberali.

Rada nakoniec jednomyseľne zvolila Jána Vanka za podpredsedu Súdnej rady, ktorého do nej nominovali sudcovia. „Mojou hlavnou úlohou je čo najskôr pripraviť voľbu predsedu Súdnej rady. Verím, že spolupráca s ostatnými členmi bude dobrá,“ povedal Vanko. Takisto chce zmeniť miesto voľby predsedu Najvyššieho súdu zo Spišských Hanušoviec na Bratislavu.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada