Procházka: Je to môj hlas a je to provokácia

Na verejnosti sa objavila nahrávka, ktorá poukazuje na pozadie finančných praktík v nedávnej prezidentskej kampani.

22.07.2014 12:52 , aktualizované: 19:50
Radoslav Procházka Foto: ,
Radoslav Procházka.
debata (239)

Z nahrávky rozhovoru Radoslava Procházku a Igora Matoviča, tak ako bola uverejnená na internete, vyplýva, že Procházka chcel za inzerciu platiť bez dokladov a že v prezidentskej kampani mal minúť viac, ako verejne deklaroval. Procházka v reakcii pre RTVS uviedol, že ide o jeho hlas, ale celú nahrávku označil za zručne zostrihanú a považuje to za provokáciu Matoviča.

Kto nahrávku zverejnil, nie je jasné. Matovič poprel, že by to bol on. Priznal však, že nahrávka je jeho dielom. Podľa neho ľudia sú na dovolenkách a politiku nikto teraz nerieši. „Stokrát dôležitejšie však je, čo je na nahrávke,“ povedal Matovič. Nahrávku, ktorú dopĺňajú Matovičove písomné komentáre, zverejnila internetová stránka vimeo.com.

„Je to môj vlastný hlas a moje vyjadrenia sú celkom zručne zostrihané,“ vyhlásil Procházka pre RTVS. Celá videonahrávka má 12 minút a je na internetovej stránke vimeo.com. Je zostavená z viacerých častí. Tvoria ju videá s Procházkom, texty Matoviča i zvukový záznam rozhovoru obidvoch politikov. „Priznávam sa k tomu, to je materiál, ktorý som si ja spracoval, ktorý som mal nachystaný a chcel som ho zverejniť hneď po tom, ako dostanem súhlasné stanovisko od generálneho prokurátora,“ povedal Pravde Matovič. Súhlas však od prokuratúry na zverejnenie ani nedostane. Generálna prokuratúra totiž informovala, že v polovici júla zaslala Matovičovi list, že zákon neumožňuje, aby prokurátor dával výkladové stanoviská.

TA3 o zverejnenej nahrávke

Kto skontroluje financie?

Na videu sa hovorí o tom, že Procházka mal poslať do vydavateľstva regionPress ženu, ktorá žiadala platiť za inzerciu 8,5 tisíca eur bez dokladov, ale nepochodila. Vo februári, v čase prezidentskej kampane, oslovil už Procházka na rozhovor Matoviča. Ten sa pýta, ako chce teda platiť za inzerciu, či časť oficiálne a časť neoficiálne. „Jak mi ty to umožníš,“ hovorí podľa nahrávky Procházka a neskôr povie: „Pol na pol.“ Vzápätí dodá, že mu je to jedno, aký pomer to bude. Ubezpečil tiež, že „pri takom objeme to proste nemá kto ako odkontrolovať“.

Procházka mal počas prezidentskej kampane zriadený transparentný účet v banke. Urobili tak aj iní kandidáti. Nie pri každom kandidátovi bol však zrejmý adresný pohyb na takomto účte. Matovič sa na nahrávke pýta, či bude na transparentnom účte vidno, akú zľavu vydavateľstvo poskytlo. „Tam je len, že koľko odišlo. Tam neni, že komu,“ odpovedá podľa nahrávky Procházka.

V súvislosti s platením inzercie Procházka včera zareagoval, že „to bola práve tá provokácia“, na ktorú sa nedal namotať, a bola zručne zostrihaná „aby to budilo ten dojem“.

Problém vyvstal aj v celkovej výške nákladov na prezidentskú kampaň. Procházka oficiálne priznal, že ho kampaň vyšla na 250-tisíc eur. Nahrávka naznačuje, že by to mohlo byť 500-tisíc eur. Procházka podľa Matovičovej nahrávky na otázku, aký je odhad, koľko minie od začiatku do konca prvého kola prezidentských volieb, odpovedá „asi šesť kíl“ s tým, že teraz minul asi polovicu. Potom sa však opraví, že „tri kilá už nenazbiera“ a vysloví „pol mega“, čo by malo byť 500-tisíc. Procházka v utorok vysvetľoval, že to bol veľmi hrubý odhad, ktorý sa vo finále nepotvrdil, pretože mu došli peniaze. „Smola,“ podotkol.

Šou s detektorom lži nebola

Celá kauza sa začala asi mesiac pred prvým kolom prezidentských volieb. V priestoroch parlamentu Procházka požiadal Matoviča o sprostredkovanie inzercie do 39 novín siete regionPress. Išlo o inzerciu v hodnote 17 200 eur s tým, že 50 až 90 percent ceny chcel Procházka podľa Matoviča zaplatiť načierno. Matovič to však odmietol. Obchod sa napokon uskutočnil štandardne. Šéf Obyčajných ľudí vyzval Procházku, aby sa očistil na detektore lži. Ten najskôr prisľúbil, že na detektor pôjde, potom zmenil svoje stanovisko. „Čokoľvek by som urobil, tak by ste na tom našli nejakú strašnú chybu,“ tvrdil Procházka.

Generálna prokuratúra sa výrokmi Matoviča o prezidentskej kampani Procházku zaoberá od začiatku júna. „Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Procházka sa vzdal mandátu poslanca po májovej schôdzi parlamentu s tým, že sa bude venovať budovaniu svojej strany Sieť. V júnovom prieskume Polisu dosiahla strana podporu vyše 17 percent. Sociológ Martin Slosiarik si nie je celkom istý, či popularita Siete pôjde teraz dole, hoci logika k tomu zvádza. Podľa sociológa ide o psychologický moment, do akej miery ľudia uveria pravdivosti kauzy. „Môže to byť však problém pre získavanie nových hlasov. Pre váhajúcich voličov to môže byť výrazná bariéra, ak uvažovali o podpore Siete,“ doplnil Slosiarik.

Agentúrnu správu nahradil autorský článok.

© Autorské práva vyhradené

239 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka #Igor Matovič