Za 260-tkou po diaľnici sa skrýva túžba zaujať

Polícia už pozná totožnosť aj druhého mladíka, ktorý sa tentoraz po diaľnici rútil vyše 200-kilometrovou rýchlosťou. Video, ktoré jeho jazdu zachytilo, uverejnila v nedeľu televízia Markíza. Ide pritom o druhý prípad šialenej jazdy, ktorý sa dostal na verejnosť.

23.07.2014 12:00
debata (34)

Len pred niekoľkými dňami polícia obvinila 22-ročného východniara, ktorý sa vo videu na internete pochváli, že jazdil cez obec 240-kilometrovou rýchlosťou.

„Už máme podozrivú osobu, ktorá bude predvolaná na výsluch. Vec evidujeme ako priestupok proti bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke,“ povedala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková. Odkiaľ vinník, ktorý jazdil 260-kilometrovou rýchlosťou, pochádza a koľko má rokov, neuviedla. O ďalšom postupe polícia rozhodne až po jeho vypočutí.

Prekvapivé je, že polícia rieši jazdu mladíka iba ako priestupok, pričom v druhom prípade je vodič obvinený zo všeobecného ohrozenia. Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského to závisí od posúdenia situácie a toho, koľko ľudí mohol ohroziť.

Šoféra prezradilo video, ktoré zavesili na internet pravdepodobne jeho kamaráti. Chválil sa na ňom, že po diaľnici jazdí 260 km/h a v obci aspoň 150 km/h. Aj keď jeho totožnosť nebola známa, na videu mu vidieť do tváre, oslovuje svojich kamarátov a prechádza cez Žiar nad Hronom. „Koľko je v meste, Adam? Stopäťdesiatka? Nie, stošesťdesitka, brácho,“ vystatuje sa spoza volantu a nebojí sa ani policajtov, na ktorých ho upozorňuje kamarát. „Mám na pokuty. Mám tu jedny tepláky a v nich vodičák,“ hovorí.

Podobný pirát sa pred dvoma týždňami objavil aj v Humenskom okrese. Obcou sa na športovom BMW rútil 240-kilometrovou rýchlosťou, čo zaznamenal jeho spolujazdec. „Pozeráme sa na krásy obce Ľubiše. A ťahá to dobre… V rýchlosti asi 240,“ hovorí na videu, ktoré skončilo na internete. Porušil viacero dopravných predpisov a pochválil sa aj štyrmi bločkami za pokuty. Mladík (22) z obce Jabloň je dnes obvinený z prečinu všeobecného ohrozenia. V takom prípade mu hrozí osem až desať rokov väzenia.

Zaujímavosťou je, že na výsluch najprv neprišiel. Argumentoval práceneschopnosťou, a tak ho policajti navštívili doma. Podľa informácií Pravdy tak konali na podnet prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorému sa jeho správanie nepozdávalo.

A čo na rýchle jazdy hovorí psychológ Karol Kleinmann? Podľa neho chceli mladíci zaujať svoje okolie. „Je taká doba. Máme internet, sociálne siete a videá sa šíria rýchlosťou svetla. K mladosti patrí exhibícia a ak doteraz nedosiahli nič významné, snažia sa zaujať inak,“ vysvetľuje Kleinmann. Podľa neho je legislatíva k mladým vodičom veľmi benevolentná, aj keď patria k najnebezpeč­nejším.

„Od 20-ročných ľudí nemôžeme čakať, že dokonale ovládajú legislatívu, keď ju neovládajú ani skúsení vodiči. Myslia si, že je to zábava, neuvedomujú si nebezpečenstvo. Okrem toho podľa tých videí ide o veľmi silné autá a vysokú rýchlosť v nich až tak necítiť ako v slabších modeloch,“ hovorí Kleinmann. Mladí ľudia navyše hrajú množstvo počítačových hier, kde nie je problém ísť 200-kilometrovou rýchlosťou a 20-krát umrieť. Podobné vzrušenie chcú zažiť aj v praxi a riziká neberú vážne. Ako dodáva psychológ, pomohla by osveta či sprísnenie zákonov.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #ohrozenie #jazda autom