V kauze odpočúvania ešte nevypovedali ani sudcovia

Aj keď na jeseň uplynú tri roky od vypuknutia kauzy odpočúvania novinárov Pravdy, generálneho riaditeľa TA3 a desiatok ďalších nevinných civilistov, ešte stále neboli vypočutí viacerí dôležití svedkovia.

24.07.2014 13:00
debata (1)

Pred dozorujúcim prokurátorom doteraz podľa našich informácií nevypovedali piati sudcovia z Krajského súdu v Trenčíne, ktorí dávali súhlas na odpočúvanie.

Dozorujúci prokurátor doteraz na výsluch ako svedka nepredvolal ani bývalú premiérku Ivetu Radičovú, ktorá viedla istý čas aj rezort obrany, keď pre kauzu musel z vlády odísť minister obrany Ľubomír Galko z SaS.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč sa v utorok stretol s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom a pýtal sa ho na pokračovanie vyšetrovania kauzy odpočúvania. Glváč upozornil, že ministerstvo obrany čelí žalobám troch osôb, ktoré rezort žalujú za nemajetkovú ujmu. Taktiež dotknutých zamestnancov ministerstva a príslušníkov Ozbrojených síl ako svedkov nikto nepredvoláva vypovedať.

Vyšetrovanie kauzy ďalej pokračuje a prípravné konanie podľa Generálnej prokuratúry nebolo ukončené. „Ešte pred návštevou ministra Glváča vydal generálny prokurátor pokyn, aby námestník pre trestný úsek preskúmal rýchlosť a plynulosť konania. Generálny prokurátor uložil termín námestníkovi do 4. augusta 2014,“ informovala Pravdu hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa zistení Pravdy má byť dozorujúcim prokurátorom kauzy odpočúvania Jozef Čentéš, ktorého ako kandidáta na šéfa prokuratúry podporovali bývalé vládne strany. Minister Glváč hovoril, že v médiách sa dočítal, že má ísť o osobu, ktorá bola niekedy nominantom SaS na post generálneho prokurátora.

„Ak je pravda, že dozorujúcim prokurátorom je osoba, ktorá bola kandidátom politickej strany na funkciu generálneho prokurátora, tak či táto liknavosť vo vyšetrovaní nie je úmyselná a či tam náhodou nie je konflikt záujmov,“ povedal Glváč pre TA3.

Generálna prokuratúra neodpovedala na otázku, či kauzu dozoruje Čentéš. Podľa nej prokurátor má zo zákona právo na primerané utajenie údajov. „Prokurátor takýto súhlas nedal,“ dodala hovorkyňa prokuratúry.

Aféra s odpočúvaním sa začala v novembri 2011. Vyšetrovanie ukázalo, že vojenskí tajní odpočúvali desiatky ľudí, prevažne civilistov, novinárov i úradníkov rezortu obrany či kamionistu.

Podľa informácií denníka Pravda prokuratúra ešte vlani v máji pri vyšetrovaní narazila na niekoľkonásobné porušovanie zákona, keď napríklad osoby, na ktoré bolo nasadené odpočúvanie, neboli kriminálne rozpracované. Vyšetrovaním sa zistilo, že asi dve desiatky žiadostí o odpočúvanie vychádzali z vymyslených dôvodov.

Iné žiadosti o súhlas s používaním informačných technických prostriedkov boli zase kopírované. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu dozorujúci prokurátor neskúmal podstatu veci. Prejavilo sa to aj pri žiadostiach o odpočúvanie, ktoré dostávali sudcovia.

Napríklad pri kamionistovi vojenskí spravodajcovia žiadali o súhlas na odpočúvanie, ale dôvody boli vymyslené. „Zistilo sa, že agenti si nedávali už ani tú námahu, aby písali nové žiadosti, ak žiadali použitie ITP. Kopírovali predchádzajúce žiadosti alebo k dvom menám a dvom rôznym číslam boli uvedené rovnaké dôvody na odpočúvanie,“ konštatoval zdroj blízky vyšetrovaniu.

Príkladom nezrovnalostí pri žiadostiach o odpočúvanie bol aj nesúhlas sudcu pri telefónnom čísle, ktoré bolo evidované na stranu Smer. Vojenskí agenti totiž nestotožnili osobu, na ktorú bol telefón evidovaný. Išlo o telefón vtedajšieho hovorcu strany Erika Tomáša. Agenti napísali novú žiadosť, tá sa však už pred sudcu nedostala, pretože sa prevalila kauza odpočúvania.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie