V pondelok bude rokovať vláda o pomoci pre Terchovú a Vrátnu

Na odstraňovanie následkov prudkého prívalového dažďa, ktorý začiatkom tohto týždňa zasiahol Terchovú a Vrátnu dolinu, navrhuje vláda SR vyčleniť viac ako 3 milióny eur. O návrhu bude kabinet rokovať v pondelok 28. júla na mimoriadnom zasadnutí, ktoré sa začne o 10:00, informoval tlačový odbor Úradu vlády SR. Finančná pomoc je potrebná na prvotné nevyhnutné zabezpečovacie a záchranárske práce.

24.07.2014 18:00
Záplavy, storočná voda, Vrátna Foto: ,
Voda vo Vrátnej doline poškodila cestu. Zosunuli sa aj svahy Hromové a Steny, dolinou sa valila voda, blato, kamene, stromy.
debata

Prívalový dážď v pondelok spôsobil zosuv kopca a potok Varínka na viacerých miestach podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut.

Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

Po prívalovom daždi ostala časť potoka Vavrinka úplne zničená, jeho obnova bude podľa štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Vojtecha Ferencza trvať niekoľko mesiacov a stáť najmenej dva milióny eur. Koryto potoka treba dať do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Podľa generálneho riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Supeka prvoradá bude stabilizácia brehov a upratanie koryta do pôvodného tvaru, aby bol potok pod kontrolou a zvládol prípadné ďalšie nápory vody pri daždi.

debata chyba
Viac na túto tému: #dážď #záplavy #Terchová #Vrátna dolina