Pri policajnej razii v elektrárňach ide o desiatky miliónov

Ak polícia na základe stredajšej razie v elektrárňach nájde porušenie zákona pri prevode gabčíkovskej elektrárne a súdy vinníka pošlú za mreže, štát by mohol prísť k desiatkam miliónov eur. O približne štvrť miliardy eur už štát prišiel na základe zmluvy podpísanej v marci 2006, ktorou štátna Vodohospodárska výstavba prenajala Vodnú elektráreň Gabčíkovo pred privatizáciou spoločnosti Slovenskej elektrárne.

24.07.2014 20:00 , aktualizované: 25.07.2014 08:00
debata (27)

Podľa informácií, ktoré denník Pravda vo štvrtok priniesol ako prvý, vyšetrovatelia pri stredajšej policajnej razii vo viacerých objektoch Slovenských elektrární i Vodohospodárskej výstavby žiadali práve dokumenty k prevodu gabčíkovskej elektrárne.

Informáciu potvrdil šéf vodohospodárskej výstavby Ladislav Lazár a dodal, že okrem policajného vyšetrovania prebieha okolo prenájmu Gabčíkova aj súdny spor o určenie neplatnosti zmluvy, pretože firma ju považuje za nevýhodnú pre štát. „Spoločnosť Vodohospodárska výstavba ročne pre zmluvu prichádza približne o 35 miliónov eur,“ vyčíslila hovorkyňa firmy Diana Migaľová Baschierová. Keďže zmluva bola uzavretá na 30 rokov, štát by mohol počas tohto obdobia zarobiť na prevádzke elektrárne asi miliardu eur. Štát gabčíkovskú elektráreň pri privatizácii prenajal, pretože sa k tomu zaviazal počas privatizácie elektrární.

Keby vďaka vyšetrovaniu vinník alebo vinníci išli za mreže, mohlo by to pomôcť pri spore Vodohospodárskej výstavby s elektrárňami, keďže zmluva uzavretá v rozpore s predpismi by bola neplatná.

Hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová sa ku konkrétnym informáciám vyjadriť nechcela. Vyhlásila len, že vyšetrovanie sa týka obdobia pred vstupom Enelu do elektrární. „Ako už bolo zverejnené úradmi, vyšetrovanie je zamerané na skutočnosti, ktoré sa udiali v období pred dokončením akvizície Slovenských elektrární, čiže v apríli 2006,“ podčiarkla Burdová.

Je však otázne, či vinníci budú odsúdení. Do hry totiž vstupuje aj možnosť premlčania. Razia sa uskutočnila, pretože od konca júna beží vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Pri obzvlášť závažných zločinoch, ako je trestný čin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, je premlčacia doba desať rokov, ak je horná sadzba trestu najmenej desať rokov. Pri prečine, ku ktorému patrí aj trestný čin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie, je podľa Trestného zákona premlčacia doba päť rokov, ak ide o prečin, za ktorý zákon dovoľuje uložiť trest s hornou hranicou trestnej sadzby najmenej tri roky. Podľa šéfa trestného odboru Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho pri dobe premlčania sú však rozhodujúce aj iné veci. „Aký hrozí za tento čin trest, čas keď sa skutok stal, právna kvalifikácia,“ uviedol Šufliarsky. Podľa neho sa však premlčanie trestného stíhania prerušuje, ak je vznesené obvinenie, či ak páchateľ spáchal v premlčacej dobe nový trestný čin, za ktorý mu hrozí prísnejší trest.

Stopy ku kauze vedú až k údajnému spisu Gorila. Podľa zdroja Pravdy, ktorý nechce byť menovaný, sa v ňom síce o vyšetrovaných skutočnostiach priamo nepíše. Polícia ich mala získať výsluchmi a z dokumentov, ktoré má k dispozícii. Spis Gorila opisuje korupčné praktiky pri privatizáciách a rôznych ďalších obchodoch z čias vlády Mikuláša Dzurindu. Po jeho zverejnení v roku 2012 sa v Bratislave uskutočnili viaceré verejné protesty, po ktorých orgány činné v trestnom konaní spustili vyšetrovanie káuz.

Taliansky Enel získal 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach v apríli 2006. Elektrárne však nielenže pre štát neprinášajú žiadne dividendy, ale cena za väčšinový podiel vo výške 843 miliónov eur je dlhodobo kritizovaná. Po zohľadnení inflácie za posledných 8 rokov by táto cena v súčasnosti prekračovala miliardu eur. Enel však v aktuálne prebiehajúcom predaji svojich akcií v elektrárňach očakáva zisk pohybujúci sa medzi tromi až štyrmi miliardami.

Predaj 66 percent akcií elektrární do rúk Enelu riadili traja ministri hospodárstva. Ako prvý k nej mal prístup Pavol Rusko. V minulosti sa vyjadril, že bol ten posledný, kto by mohol mať nejaké informácie o manipuláciách s privatizačnou cenou. Tvrdil, že ak sa udiali machinácie, vinníkmi sú „osoby z úrovne vlády“. Jeho telefón je aktuálne dlhodobo vypnutý. Po Ruskovi rezort hospodárstva prevzal nakrátko Ivan Mikloš. Ten tvrdí, že počas jeho obdobia sa neprijali v súvislosti s prípravou privatizácie elektrární „žiadne zásadné rozhodnutia“. Formálne predaj dokončil Jirko Malchárek, ktorý podľa jeho slov ku kauze nemá žiadne informácie.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #policajná akcia #Vodohospodárska výstavba #Vodná elektráreň Gabčíkovo