Teplé a vlhké dni budú priať hubárom

V posledných dňoch sa ľudia vracajú z hory so širokým úsmevom. V nohách majú kilometre na čerstvom vzduchu a v rukách koše plné húb. Počasie bude hubárom priať aj v najbližších dňoch, bude vlhko a teplo. Od soboty až do štvrtka treba síce počítať aj s búrkami. No podľa meteorológov by nemali byť také silné ako smršť, ktorá nedávno zdevastovala Vrátnu dolinu.

25.07.2014 17:00
huba, huby, hríby Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Celý víkend bude prevažovať nad Slovenskom polooblačná obloha. „Už v sobotu popoludní bude viac oblakov, ojedinele sa môžu vyskytnúť búrky. Stále to bude pomerne pokojné teplé počasie so slabým vetrom a s teplotami od 26 do 31 stupňov. O niečo chladnejšie bude na Spiši, Orave a Kysuciach, kde očakávame 24 stupňov,“ uviedol meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Marcel Macko.

Nedeľa bude mať rovnaké teploty, ale viac oblakov, viac dažďa a častejšie sa môžu vyskytnúť aj lokálne búrky so silným dažďom či s krúpami. „Zatiaľ sa nám však neukazujú také vhodné podmienky na intenzívne prejavy počasia, aké sme zaznamenali v pondelok na severnom Slovensku,“ ubezpečil Macko.

Vlhké a teplé počasie sa udrží aj v prvé dni nového pracovného týždňa. Teploty budú len mierne kolísať, v pondelok má byť od 23 do 29 stupňov, zamračené a veľa zrážok. Teplo bude aj v noci, meteorológovia predpovedajú, že teplota klesne na 19 až 14 stupňov. Podobné počasie bude aj v utorok a takisto aj streda a štvrtok budú dni s množstvom oblakov a zrážok. Denná teplota mierne stúpne na 24 až 30 stupňov.

Podľa mykológa Stanislava Glejduru tak pokračujú vhodné podmienky na rast húb. „Z tých konzumných teraz dobre rastie hríb dubový, veľmi častý je kozák hrabový, tiež muchotrávky červenkasté a pod borovicami sú to masliaky,“ naznačil. Upozornil však, že počas letnej hubárskej sezóny treba počítať s vyšším rizikom výskytu červíkov. „Vo všeobecnosti platí, že najväčšia aktivita týchto červíkov v hubách je práve v lete. Na jeseň je vyššia záruka toho, že huby budú zdravé.“

Glejdurova rada znie, že ak v hubách nie je veľa dierok po červíkoch, treba ich rýchlo pokrájať a dať čo najskôr usušiť. „Ak ich nepokrájate, môže sa stať, že kým prídete z lesa o päť až šesť hodín domov, červíky sa rozmnožia a huby ešte viac znehodnotia,“ mienil. Letné huby je najlepšie sušiť v elektrickej sušičke, pretože pri izbovej teplote schnú oveľa pomalšie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo #búrky #huby