Europoslancov do pléna parlamentu nepustia

Európske témy budú slovenskí europoslanci aj naďalej riešiť len v eurovýbore a nie v pléne Národnej rady. Predseda parlamentu Pavol Paška zamietol list jedenástich europoslancov, v ktorom ho žiadali o pravidelné vystúpenia v Národnej rade.

27.07.2014 16:00
parlament, budova parlamentu, nr sr Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (16)

Signatári listu však oponujú, že približovať európske témy občanom iba cez zasadnutia výboru je nemožné.

Paška sa opiera o rokovací poriadok Národnej rady. Ten hovorí, že parlament môže rokovať, ak poslanci dostali všetky písomné materiály ako podklad na rokovanie. „Podľa súčasnej právnej úpravy však poslanci Európskeho parlamentu nie sú oprávnení predkladať takéto materiály vrátane návrhov uznesení,“ hovorí riaditeľka tlačového odboru parlamentu Soňa Pőtheová.

Europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová (Smer) argumentuje, že na eurovýbore sa neriešia všetky témy, ktoré prerokúvajú v europarlamente. „Potrebujeme hovoriť o poľnohospodárstve a o ďalších politikách. Čakajú nás veľké témy ako klimatický balíček či energetická a potravinová bezpečnosť, ktoré nestačí prerokovať na výbore,“ spresňuje.

Cez vystúpenia v pléne Národnej rady raz za pol roka by podľa nej mali väčšiu šancu informovať občanov aj poslancov o ich práci. Beňová upozorňuje, že by sa to mohlo odraziť aj na vyššej účasti v ďalších eurovoľbách. Tá je u nás najnižšia spomedzi všetkých členských štátov. Paškova reakcia na list je pre ňu sklamaním.

Podľa prezenčnej listiny o rokovania výboru europoslanci veľký záujem doteraz nemali. Najpoctivejšia je Monika Smolková (Smer), ktorá zo 44 schôdzí výboru od roku 2012 prišla na päť. Eduard Kukan (SDKÚ) sa na rokovaní zúčastnil dvakrát, Vladimír Maňka (Smer) raz. Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) pripúšťa, že pozvánky na výbor dostávajú. „Rokovanie je však zvyčajne v strede týždňa, keď sme na viac ako na 90 percent v práci v Bruseli alebo Štrasburgu,“ vysvetľuje. Europoslanci podľa nej viackrát žiadali, aby sa rokovanie presunulo na pondelok alebo piatok, keď nie sú odcestovaní. Záborskú odmietavý postoj Pašku preto prekvapil.

Podľa šéfa eurovýboru Ľuboša Blahu (Smer) je rokovanie v prvý alebo posledný pracovný deň problematické, pretože parlament v pondelok nezasadá a veľa členov výboru je z východného Slovenska. Počas dvoch rokov šéfovania výboru si Blaha nespomína na žiadnu žiadosť europoslancov o presunutie termínu. Dodal, že ak sa bude riešiť nejaká mimoriadna téma a europoslanci budú mať záujem prísť, s presunutím termínu problém nemá.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #MOnika Flašíková-Beňová #europoslanci #Europarlament #Pavol Paška