Vláda posiela peniaze do Vrátnej na prvotné práce po zosuve

Vláda na pondelkovom mimoriadnom rokovaní vyčlenila 3,06 milióna eur zo svojej rezervy na odstraňovanie následkov prudkého prívalového dažďa, ktorý začiatkom minulého týždňa zasiahol Terchovú a Vrátnu dolinu.

28.07.2014 07:47 , aktualizované: 13:00
Vrátna dolina, záplava Foto: ,
Vrátna dolina po záplave, letecký pohľad.
debata (4)

Z poskytnutej sumy, ktorú má rezort financií uvoľniť do 31. júla, pôjde 1,8 milióna eur Žilinskému samosprávnemu kraju a 1,26 milióna obci Terchová. „Tieto finančné prostriedky pomôžu na tie prvé zabezpečovacie a záchranárske práce počas trvania 2. povodňového stupňa, ktorý je stále vyhlásený a predpokladáme podľa záverov povodňovej komisie, že bude vyhlásený dva až tri mesiace,“ informoval po rokovaní vlády predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer).

Vrátna dolina bola odrezaná od sveta, lebo na ústi jej vstupu bola zničená cesta. Dolinu už sprístupnili pre ťažké mechanizmy vodohospodárov, práce však musia pokračovať.

Do Vrátnej doliny sa zosunula zemina asi z 50 hektárov. „Na základe leteckej obhliadky je podozrenie, že sú tam ďalšie potenciálne zosuvy. Preto je tam aj vyhlásený mimoriadny stav,“ upozornil Blanár. V teréne sú od pondelka opäť geológovia, ktorí po zmonitorovaní situácie koncom pracovného týždňa povedia, do akej miery v oblasti hrozia ďalšie zosuvy. „Ak by hrozil zosuv, aké urýchlené opatrenia je potrebné prijať,“ dodal štátny tajomník envirorezortu Vojtech Ferencz. Jednotlivé štátne zložky si s rezortom vnútra a samosprávnym krajom každú hodinu vymieňajú aktuálne informácie.

Celkový objem peňazí, vynaložených na záchranné a zabezpečovacie práce, bude predmetom samostatného materiálu, ktorý prerokuje vláda po vyhodnotení živelnej pohromy a komplexnej kvantifikácii vynaložených prostriedkov. Obnova zničenej Vrátnej doliny bude stáť podľa odhadov vyše desať miliónov eur. Zabezpečovacie a záchranárske práce, ktoré urobí Žilinsky samosprávny kraj, by podľa Blanára mali vyjsť na šesť miliónov eur, obec Terchová by mohli vyjsť na 2,26 milióna eur.

Slovenský vodohospodársky podnik odhaduje svoje náklady na dva milióny eur. „Samozrejme to ešte neviem potvrdiť, lebo po týchto záchranárskych a zabezpečovacích prácach budú pokračovať práce na odstraňovaní povodňových škôd. Tam ešte dnes nevieme presne povedať, čo to bude stáť,“ dodal Blanár. V doline treba postaviť novú cestu a zabezpečiť ju proti zosuvom, ako aj premiestniť množstvo naplavenej hliny s kamením.

Pri stanici kabínkovej lanovky je odhadom 80– až 100-tisíc metrov kubických naplavenej zeminy, s ktorou treba niečo urobiť. Koryto potoka Varínka treba dať do pôvodného stavu bez použitia betonáží, keďže ide o územie národného parku s tretím až piatym stupňom ochrany. Ferencz hovoril s majiteľom poškodenej lanovky, ktorý ho informoval, že je čiastočne poistený.

Vedenie rezortu financií nevylučuje, že v budúcnosti vláda ešte schváli ďalšie prostriedky na likvidáciu škôd. „Tie prostriedky sa uvoľňujú z našej kapitoly, ktorá ráta s rezervami na živelné pohromy. Máme tam dohromady deväť miliónov eur rozpočtovaných,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Prívalový dážď v pondelok 21. júla spôsobil zosuv kopca a potok Varínka na viacerých miestach podmyl jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny. Voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi strhla aj okolo päťdesiat zaparkovaných áut. Horská chata Vrátna, z ktorej premáva lanovka na hrebeň Malej Fatry, zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni. Záchranárom sa ešte v pondelok v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chleb evakuovať 122 ľudí.

Na územie štyroch kilometrov štvorcových Vrátnej doliny za hodinu až hodinu a dvadsať minút spadlo 65 milimetrov zrážok, informoval Blanár. Tento prívalový dážď spadol na územie, ktoré bolo už pár dní podmáčané predchádzajúcimi zrážkami. „Tá pôda nedokázala vsiaknuť túto vodu a voda sa valila údolím z rôznych prúdov, nielen jedného a valila pred sebou kamenie a bahno“ opísal príčinu udalosti Ferencz.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #prívalový dážď #Terchová #Vrátna dolina