Stav po záplavách v Terchovej: Poškodené sú mosty, lávky aj cesty

Vláda v utorok uvoľnila prvé peniaze pre Vrátnu dolinu a Terchovú. Ako s nimi obec naloží, prečo trvá mimoriadna situácia a ako sa ľudia dostanú k poškodeným vozidlám, objasňuje starosta Terchovej Milan Laurenčík.

29.07.2014 12:00
debata
Milan Laurenčík, starosta obce Terchová. Foto: SITA, Milo Fabian
Milan Laurenčík, Terchová Milan Laurenčík, starosta obce Terchová.

Na čo použije Terchová vládou schválených 1,26 milióna eur?
Tieto prostriedky sú potrebné na odstraňovanie a likvidáciu škôd, ktoré sú spojené so záchrannými a zabezpečovacími prácami. Žiadali sme o polovicu z celkového rozpočtu na tieto práce. Najväčšia časť sa použije na odvoz a likvidáciu sutín a naplavenín, na opravu miestnych komunikácií, mostov a lávok. Tiež žiadame peniaze na odstraňovanie povodňových škôd, a to na obnovu asfaltových kobercov a zábradlí.

Spomenuli ste, že je to polovica z celkového rozpočtu, čo s tými ostatnými potrebnými financiami?
Predpokladáme, že aj tie zvyšné prostriedky budú nárokovateľné od vlády v rámci legislatívy. My sme teraz žiadali o preddavok, lebo vydávame objednávky firmám, ktoré záchranné a zabezpečovacie práce už realizujú a náš obecný rozpočet takéto peniaze určite nemá. Nám možno ostáva nejakých pár tisíc eur z rozpočtu, ktorý nám chodí z podielových daní, takže to sú smiešne peniaze oproti tým, ktoré teraz potrebujeme.

Aké škody sú na obecnom majetku, čo bolo poškodené u obyvateľov?
Na obecnom majetku sú poškodené komunikácie, tri mosty, štyri lávky úplne zlikvidovalo. Rozsah škôd u ľudí sme zatiaľ ani nemapovali, skôr sme sa sústredili na to, aby sme ľuďom v rámci záchranných a zabezpečovacích prác vedeli pomôcť. Zabezpečili sme im vysúšače, dezinfekčné prostriedky a zmapovali sme si najmä to, čo momentálne potrebujú. Pomohli sme vyťahovať a odvážať naplavené blato. Na dvoroch ľuďom vznikli doslova krátery, takže im navážame materiál a štrk, aby v prípade novej veľkej vody nevznikli ešte väčšie škody. Vyhlásili sme zbierku, kde by sme chceli získať prostriedky, ktoré by sa dali použiť na obnovu krajiny a riešenie škôd u ľudí.

Ako je to s autami turistov, ktoré poškodila prívalová vlna?
Prvá informácia od záchranných zložiek bola 49 vozidiel, nakoniec sa ukázalo, že ich je 44, ale dve autá boli stále nezvestné. Jedno sa našlo v nedeľu v koryte rieky neďaleko mosta do Štefanovej. Majitelia si môžu vyzdvihnúť autá už aj teraz, pretože sú sústredené na mieste, ktoré je prístupné odťahovacej službe za asistencie polície.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #prívalový dážď #Terchová #Milan Laurenčík