Pellegrini požiadal ombudsmanku o stretnutie k polepšovniam

Nový minister školstva Peter Pellegrini požiadal verejnú ochrankyňu práv Janu Dubovcovú o pracovné stretnutie k téme reedukačných centier.

29.07.2014 15:07
Peter Pellegrini Foto:
Peter Pellegrini.
debata (4)

Informoval o tom hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák. Ombudsmanka ho 18. júla v liste vyzvala, aby zvýšil normatív na nákup potravín v reedukačných centrách. Dubovcová je v súčasnosti na dovolenke, no ako uviedol jej poradca pre médiá a komunikáciu Ján Glovičko, jej kancelária zatiaľ nedostala odpoveď ministra školstva na jej list a teda ani pozvanie na stretnutie.

Ministerstvo školstva podľa verejnej ochrankyne práv ani po roku neupravilo finančné limity na nákup potravín. Tie sa momentálne pohybujú od 2,45 do 3,01 eura na zabezpečenie jedla na raňajky, desiatu, obed, olovrant a večeru. Podľa ombudsmanky je nemysliteľné, že štát už rok ignoruje jej zistenia v reedukačných centrách. Zmenu normatívu môže ministerstvo školstva kedykoľvek upraviť novým nariadením, pripomenul.

Ombudsmanka vyzvala nového ministra školstva, aby neodkladne upravil výšku normatívov. „Pán minister, upozorňujem vás na tento problém pri vašom nástupe do funkcie, pretože je závažný a je zahanbujúce, že zo strany ministerstva nebol ešte vyriešený,“ napísala verejná ochrankyňa práv v liste Petrovi Pellegrinimu.

Podľa nej je poburujúce, že štát, ktorý preberie zodpovednosť za deti, keď ich umiestni do štátneho zariadenia, nereaguje na fakt, že ceny potravín sa od roku 2011 zvýšili a necháva tieto deti v zariadeniach bez dostatku stravy. Tieto zistenia počas prieskumov potvrdili aj riaditelia a zamestnanci centier.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #polepšovňa #Jana Dubovcová #Peter Pellegrini