Operácie sa nahrávajú, pacienti o tom často netušia

Video z operácie? Pre pacienta určite dobrá vec, najmä ak sa po zákroku objavia ťažkosti. O nahrávaní by však mal vedieť a dať naň súhlas.

31.07.2014 20:00 , aktualizované: 01.08.2014 07:00
lekári, kĺb, transplantácia, operácia, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

To sa nedeje pri laparoskopických operáciách, kde je kamera súčasťou prístroja. Súhlas s nahrávaním od pacienta lekári vtedy nepýtajú. Paradoxné je, že žiaden zákon tým neporušujú. A nahrávku nemusia ani vydať pacientovi.

Otázku takýchto videí bez súhlasu pacienta otvoril prípad štyridsaťročnej ženy, ktorá podstúpila laparoskopickú operáciu vo Fakultnej nemocnici v Trnave. O nahrávaní vôbec nevedela. Až keď mala po zákroku ďalšie zdravotné problémy, nemocnica jej ponúkla 17-minútovy zostrih. Rozhodla sa žiadať celý 90-minútový záznam. Ten jej nedali. Nemocnica totiž tvrdí, že nahraté boli iba časti operácie a tie pacientka dostala. Sťažovala sa na ministerstve, ale neuspela.

Hovorca trnavskej nemocnice Matúš Stračiak odôvodňuje, že nahrávka je bez mena a iných údajov, ktoré by identifikovali pacientku. Preto nežiadali súhlas. „Záznam mal slúžiť na vedecké a edukačné účely a nie je a nikdy nebol súčasťou jej zdravotnej dokumentácie. Tento fakt potvrdil aj Úrad pre ochranu osobných údajov, ktorý v tejto veci vykonal kontrolu,“ upozornil Stračiak.

Chirurgovia nakrúcajú laparoskopické zákroky, kde sú kamery súčasťou operačných prístrojov. Lekár môže zaznamenať celú operáciu alebo iba jej časť. Súhlas pacienta na to nie je potrebný. „Nahrávky sú anonymné a snímky sú pre vnútornú potrebu lekárov,“ vysvetľuje dôvody prednosta kliniky úrazovej chirurgie v bratislavskej fakultnej nemocnici Peter Šimko. Prednosta dodal, že ak pacient nespí, môže na obrazovke sledovať prácu lekárov.

Ministerstvo zdravotníctva si nemyslí, že treba od pacienta pýtať súhlas s nahrávaním počas laparoskopie. Hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová to odôvodnila tým, že kamery majú aj iné prístroje, kde to tiež nie je potrebné. Ako príklad uviedla všetky endoskopické metódy, robotickú chirurgiu, vyšetrenie CT a MRI. „Zastávame názor, že explicitný súhlas je potrebný v prípade, ak je nahrávka určená na komerčné účely. Ak bol záznam, resp. nahrávka vyhotovená na vedecké účely, explicitný súhlas potrebný nie je,“ povedala Šoltésová.

Nahrávaním operácie bez súhlasu pacienta podľa advokáta Ivana Humeníka z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS, nemocnice neporušujú zákon. „Ak sa taký záznam urobí na vedecké účely a nie je možné z neho identifikovať, o akú osobu ide, lekárom nehrozí nijaký postih,“ tvrdí advokát. To, či to vopred oznámi pacientovi, je otázka skôr etického vzťahu medzi ním a pacientom.

Pravda oslovila aj desať fakultných nemocníc s otázkou, či zvyknú vyhotovovať videozáznamy a či predtým informujú pacienta. V Nových Zámkoch a v Prešove nahrávky nerobia. V Nitre podľa riaditeľa nemocnice Jozefa Valockého vyhotovujú elektronický záznam len v zriedkavých prípadoch na vedecké účely a vtedy je súhlas pacienta nevyhnutnosťou. Rovnako to platí aj v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

V Univerzitnej nemocnici Martin podľa hovorkyne Kataríny Kapustovej nahrávajú len vybraté operácie. „A to najmä na výučbové účely, keďže sme univerzitnou nemocnicou. Súhlas s vyhotovením videonahrávky je obvykle súčasťou Informovaného súhlasu pacienta,“ spresňuje hovorkyňa. Záznam podľa nej poskytujú pacientom na vyžiadanie. Dodala však, že vyhotovovanie kópií pre pacientov nezvyknú robiť.

V Trenčíne robia videá pri laparoskopických alebo očných operáciách a slúžia na vedecké účely. To, či bude operácia nahratá, závisí od rozhodnutia operatéra. Záznamy nie sú súčasťou zdravotnej dokumentácie pacienta. „Pacienti sú s realizáciou videozáznamu oboznámení. Súhlas na zhotovenie videozáznamov nie je súčasťou informovaného súhlasu,“ povedala hovorkyňa Martina Kovárová.

Nemocnice v Banskej Bystrici, v Košiciach a v Žiline do uzávierky neodpovedali. Iný názor však majú zástupcovia regionálnych nemocníc, ktoré nespadajú pod rezort zdravotníctva. „Nahrávanie operačných zákrokov by nemalo byť samozrejmosťou, o ktorej by pacient nevedel,“ myslí si riaditeľ bardejovskej nemocnice Marián Petko. Aj v Bardejove už uvažovali, že budú nahrávať operácie ako kontrolu v prípade podarenej, ale aj nepodarenej operácie.

„Ak by sme chceli zaviesť nahrávanie operácií musí byť pacient dopredu informovaný, tak ako dáva informovaný súhlas na zákrok. Ak pacient nedá súhlas, nahrávanie by sa nemalo uskutočniť,“ pripomenul Petko. Videozáznam by podľa neho mal byť súčasťou zdravotnej dokumentácie a po vyžiadaní by mal pacient právo doň nahliadnuť, prípadne si urobiť fotokópiu.

Aj podľa advokáta by mala byť nahrávka v zdravotnej dokumentácii a tvrdí, že zákon to umožňuje. „Obsah zdravotnej dokumentácie je v zákone o zdravotnej starostlivosti špecifikovaný veľmi široko, ide len o to, že sa týka konkrétnej osoby pacienta, ktorému sa poskytuje zdravotná starostlivosť, a tak si myslím, že by sme ho mali považovať za súčasť zdravotnej dokumentácie,“ podotkol Humeník.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #operácia #videozáznam