Policajné manévre zabrali, mŕtvych na cestách ubudlo

Hrozivé štatistiky obetí dopravných nehôd od začiatku roka sa konečne podarilo polícii znížiť. V júli zomrelo na cestách 17 ľudí, čo je druhé najnižšie číslo za uplynulých sedem mesiacov.

01.08.2014 09:00
nehoda, D1 Foto: ,
Pre štvrtkovú hromadnú dopravnú nehodu medzi Sencom a Bratislavou museli počas dňa tento úsek diaľnice dvakrát uzavrieť.
debata (41)

Menej ľudí zahynulo len v marci. Zabralo však až to, že tretina Policajného zboru bola na cestách a prísnejšie posudzovala porušenie dopravných predpisov. Odborníci sa zhodujú, že bez pravidelných kontrol sa situácia na cestách nezlepší.

Policajné manévre spustil mimoriadne tragický júnový víkend, počas ktorého prišlo o život až 13 ľudí. Viac policajných kontrol však odhalilo i to, že na cestách jazdí stále veľké množstvo opitých vodičov. Ich presné čísla za prvý prázdninový mesiac budú známe dnes a zároveň sa začne ďalšia zo série mimoriadnych celoslovenských kontrol zameraných na alkohol. Pri takejto kontrole fúkajú bez rozdielu všetci vodiči, ktorých hliadky zastavia.

Počet dopravných nehôd za sedem mesiacov
rok počet nehôd za 31. týždňov
2014 7 454
2013 7 632

Oproti prvému prázdninovému mesiacu minulého roka je tento rok o 11 obetí menej. Klesol aj počet dopravných nehôd či ťažko ranených. Dopravný analytik Jozef Drahovský upozorňuje, že ak vodiči vedia, že na cestách na nich striehne veľké množstvo policajtov, začnú jazdiť opatrnejšie. „Ak vodiči vidia policajné hliadky, jazdia podľa pravidiel a zodpovednejšie,“ hovorí Drahovský. Ak smrteľné nehody dosahujú kritické čísla, viac policajtov v teréne je podľa neho nutnosťou.

Policajný viceprezident Ľubomír Ábel hovorí, že opatrenia, ktoré polícia v júni prijala, zabrali. „Situácia na cestách sa stabilizovala a čo je najdôležitejšie, nehodovosť a následky na životoch a zdraví klesajú. V júli polícia zaznamenala pokles dopravných nehôd oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 79, pokles usmrtených osôb o 11, pokles ťažko a ľahko zranených o 54 osôb,“ zdôraznil.

Jediný Nitriansky kraj nemal v júli smrteľné dopravné nehody. Podľa neho zabralo nielen viac policajtov na cestách, ale aj zmena taktiky hliadkovej služby. Polícia už pripravuje ďalšie opatrenia v súvislosti s blížiacim sa novým školským rokom a rizikami na cestách najmä v jesennom období.

Smrteľné nehody
rok počet mŕtvych za 31. týždňov celkovo za rok
2014 145  
2013 98 223
2012 170 296

Počet obetí za sedem mesiacov tohto roku je však nepriaznivý. Oproti vlaňajšku za rovnaké obdobie zomrelo na cestách o 41 ľudí viac. Najkritickejšia situácia je v Žilinskom kraji, kde bolo pri nehodách až 32 mŕtvych, čo je oproti vlaňajšku nárast o 15. V Nitrianskom kraji vzrástol počet zabitých pri nehodách o 13 a v Bratislavskom mali o 11 viac obetí ako za sedem mesiacov vlani.

Najmenej smrteľných nehôd sa stalo v Banskobystrickom kraji. „Zo 145 osôb, ktoré boli usmrtené na našich cestách, bolo 14 motocyklistov, 27 chodcov a 15 cyklistov. Z týchto slabších skupín účastníkov je to takmer 40 percent z celkového počtu usmrtených,“ upozorňuje Ábel.

Do júlových štatistík sa dostala aj štvrtková hromadná dopravná nehoda pri odpočívadle Triblavina na diaľnici D1 medzi Sencom a Bratislavou, pre ktorú museli počas dňa dvakrát uzavrieť tento úsek diaľnice. V rannej špičke spôsobila hodinové dopravné zápchy. Nehodu zapríčinil kamión, ktorý dostal šmyk, skrížil sa mu náves a narazil do Nissanu, ktorý išiel v strednom pruhu.

„Náves následne narazil do stredových zvodidiel a prevrátil sa. Kabína nákladného auta začala horieť a zvodidlá sa posunuli asi o meter do protismeru. Tam sa následne zrazilo päť vozidiel. Na mieste museli ošetriť 29-ročnú vodičku z jedného auta,“ informovala bratislavská policajná hovorkyňa Tatiana Kurucová. Alkohol pri nehode neasistoval.

Počty obetí za sedem mesiacov 2014

  • najmenej ľudí zomrelo pri dopravných nehodách v júli – 17, vlani ich v tomto mesiaci bolo 28
  • najviac obetí na cestách bolo v januári – 30, vlani v tomto mesiaci zomrelo 12 ľudí
  • najviac smrteľných nehôd bolo v Žilinskom kraji 32
  • najmenej obetí bolo v Banskobystrickom kraji 9
  • v júli sa v Nitrianskom kraji, ktorý je po Žilinskom druhý s najvyšším počtom obetí, nestala žiadna smrteľná dopravná nehoda

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dopravná nehoda