Výhodné pôžičky pre študentov a učiteľov budú nižšie

Nižšie úroky a nový strop pre úvery. Študenti a učitelia si môžu požičať peniaze od Fondu na podporu vzdelávania za nových podmienok. V nich je síce výhodnejší úrok ako vlani, a to 3,19 %, fond však skresal maximálnu výšku pôžičky. Dôvodom je málo peňazí a zároveň veľký záujem.

01.08.2014 14:00
zmluva, pôžička Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Študenti môžu žiadať najviac o 2 500 eur, pôvodne to bolo 3 000 eur. Žiadosti musia podať do konca októbra. Pre učiteľov sa strop znížil z 30-tisíc na polovicu, o peniaze by mali požiadať konca septembra.

„Najdôležitejšia zmena je úprava úrokovej sadzby, ktorá sa výrazne znížila na 3,19 %, čo je pokles o tretinu. Preto predpokladáme aj výrazný nárast žiadostí,“ upozornil na novinky riaditeľ fondu Pavol Kučmáš.

Jaroslav z Novej Dubnice, ktorý má skúsenosť so študentskou pôžičkou, zníženie maximálnej sumy nepovažuje za šťastné riešenie. „Podľa mňa to nebude stačiť študentom zo sociálne slabších rodín, nemusí to pokryť všetky ich výdavky,“ hovorí čerstvý absolvent manažmentu Univerzity Komenského. Sám si počas štúdia požičal z fondu 1 500 eur. „Potreboval som si vytvoriť finančnú rezervu a podmienky sa mi zdali výhodné,“ hovorí. Ak by sa mal znova rozhodnúť, vzal by si ju opäť. „Tieto pôžičky sú dobrá vec na skvalitnenie vzdelávania najmä pre študentov, ktorí potrebujú finančnú pomoc,“ myslí si Jaroslav.

Vlani dostalo pôžičku takmer 1 900 vysokoš­kolákov, fond však nedokázal vyhovieť viac ako tretine záujemcov. Priemerná výška pôžičky bola 2 580 eur. Podľa dotazníka, ktorý si urobil fond, študenti by peniaze najčastejšie využili na nákup študijných materiálov, ubytovanie, bežné výdavky a zaplatenie školného.

Učitelia ešte vlani mohli získať o úver až do výšky 30-tisíc eur, tento rok to bude o polovicu menej. Do 5-tisíc eur nepotrebujú ručiteľa, bezúčelovo sa bude úver poskytovať do výšky 10-tisíc eur.

Pôžičku vlani chcelo vyše 770 učiteľov, dostalo ju takmer 200. Priemerná výška poskytnutej pôžičky bola približne 9 500 eur. „Pôžičiek nad 15-tisíc eur bolo možno desať percent. Takže z nášho pohľadu je oveľa rozumnejšie podporiť takmer dvojnásobný počet záujemcov o pôžičku pre pedagógov ako podporiť zopár jednotlivcov, ktorí možno potrebujú 30-tisíc eur,“ odôvodnil novú podmienku riaditeľ fondu Kučmáš.

Pre študentov a učiteľov je na tento rok vyčlenených celkovo 6,6 milióna eur. Medzi študentov sa má rozdeliť 4,6 milióna eur, čo je takmer o pol milióna menej ako vlani, pre učiteľov sú pripravené dva milióny, vlani to bolo 1,5 milióna eur. Menší balík pre študentov zdôvodňuje fond niektorými legislatívnymi zmenami a tým, že fond má teraz nižší príjem ako výdavky.

Kučmáš pritom upozorňuje, že v ďalších rokoch by celkový balík peňazí mohol klesnúť ešte viac. „V súčasnosti máme príjem len zo splátok pôžičiek, ktorý je zhruba 4,5 milióna eur. Ak sa nám nepodarí zabezpečiť do budúcnosti nejaké finančné prostriedky, budeme to musieť ešte znižovať,“ hovorí riaditeľ fondu. O možnosti poskytnutia dotácie zo štátneho rozpočtu fond už rok rokuje s ministerstvom financií i rezortom školstva. Veľké nádeje si však fond nerobí.

Na otázku denníka Pravda, či ministerstvo financií vyčlení štátnu dotáciu pre fond, jeho tlačové oddelenie neodpovedalo s dodatkom, že štátny rozpočet je „v štádiu prípravy“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #pôžičky