Nejasné zmeny v zdravotnej karte musí lekár vysvetliť

Podozrenia z bielenia údajov v zdravotnej karte lekármi sa dokazujú ťažko. Pacient nemá veľa možností, kam sa so sťažnosťou obrátiť.

03.08.2014 19:15
zdravotný záznam Foto:
Fotokópia zdravotného záznamu, ktorý denníku Pravda poskytla pacientka.
debata (1)

V prípade nemocníc tento problém rieši ministerstvo zdravotníctva. To však nemusí byť vo všetkých prípadoch nezávislé. Kontroluje totiž aj vlastné nemocnice a riaditeľov, ktorých si vybralo. Poslednou šancou pre pacienta je už len súd.

Štyridsaťročná žena, ktorá absolvovala gynekologickú operáciu vo Fakultnej nemocnici v Trnave, tvrdí, že existuje dôvodné podozrenie, že s jej zdravotnou kartou mohol niekto manipulovať. V karte si chcela overiť, či je v nej videozáznam, ktorý bol robený počas operácie. Našla tam aj niečo iné. „Mala som vybielené číslovanie strán, to znamená, že boli nejakým spôsobom upravované, mám o tom aj fotokópie,“ hovorí pacientka. Podľa nej boli strany v zdravotnej dokumentácii upravované, a to od strany 8 po 34. Strana 16 existuje ako 16, 16A a 16B. Denníku Pravda poskytla ich fotokópie.

Poukázala tiež na rozdiely v prepúšťacej správe, na ktorej je podľa nej iný podpis a pečiatka ako na správe, ktorú dostala. „Obsahovo je síce rovnaká, nezmenená, ale v zdravotnej dokumentácii sa také zmeny robiť nemôžu,“ povedala žena, ktorá sa preto sťažovala na ministerstve zdravotníctva. Hovorca trnavskej fakultnej nemocnice Matúš Stračiak bielenie záznamov odmieta. „V zdravotnej dokumentácii neboli bielené podstatné časti, strany sú zoradené podľa dátumu a času zápisu a tie presne nadväzujú,“ dodáva Stračiak. Podľa informácií denníka Pravda sa vedenie trnavskej nemocnice chce proti tvrdeniam pacientky brániť. Údajne pripravuje na ňu trestné oznámenie.

Ministerstvo zdravotníctva podľa jeho hovorkyne Martiny Šoltésovej vykonalo v nemocnici kontrolu a bielenie nezistilo. „Tvrdenia a obvinenia pacientky o bielení zdravotnej dokumentácie sa nezakladajú na pravde, nepotvrdila ich ani vykonaná kontrola,“ uvádza Šoltésová. Zistili celkovo 15 formálnych nedostatkov, ako napríklad nepresnú identifikáciu ošetrujúceho zdravotníckeho pracovníka, uvedený len podpis ošetrujúceho pracovníka či nečitateľné označenie minúty zápisu.

Výsledky kontroly ministerstvo zdravotníctva postúpilo na trnavskú župu, ktorá nemocnici podľa hovorcu kraja Patrika Velšica udelila pokutu. V akej výške, to neuviedol. Podľa informácií denníka Pravda by malo ísť o 100 eur.

Záznamy v zdravotnej dokumentácii sa podľa advokáta Ivana Humeníka z advokátskej kancelárie H&H Partners môžu meniť, musí však byť jasné, kto údaje menil. „Zákon určuje povinnosť zdravotníckeho pracovníka pri oprave zápisu, aby ho škrtol tak, aby bol čitateľný aj text v pôvodnej forme, aby bolo jasné, čo opravil, a ktorý text nahradil,“ konštatuje Humeník.

Keď je v zdravotnej dokumentácii akýkoľvek zápis sporný alebo vyvoláva otázky, tak je podľa advokáta automaticky povinnosť poskytovateľa, aby to vysvetlil. „Napríklad aj číslovanie strán musí poskytovateľ vysvetliť, prečo je to tak, pacientovi to musí byť jasné,“ dodáva.

Ak to nemocnica odmieta vysvetliť, pacient sa podľa Humeníka môže obrátiť na ministerstvo zdravotníctva. V prípade, že mu v dôsledku bielenia dokumentácie bolo poškodené zdravie, môže podať žalobu na súd.

K bieleniu údajov v zdravotnej karte novorodenca došlo aj minulý rok v nitrianskej fakultnej nemocnici. Informácie priniesol denník Sme. Zo zdravotnej karty mali zmiznúť rukou prednostky detskej kliniky údaje o predávkovaní gentamycínom po narodení dieťaťa. Lekárka sa po niekoľkých týždňoch priznala. Kvôli tomu bola odvolaná z funkcie námestníčky aj z funkcie prednostky kliniky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #lekári #zdravotná karta #pacienti