Prevádzačov so zbraňou je čoraz viac

Agresívnych a ozbrojených prevádzačov migrantov cez slovensko-ukrajinskú hranicu kvôli situácii na Ukrajine pribúda.

04.08.2014 07:46
hranica, schengen, fotopasca Foto:
Záber z fotopasce na hranici.
debata (12)

Potvrdzuje to aj prípad zo soboty, keď mobilná zásahová jednotka hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach pri pokuse o ilegálny prechod piatich Vietnamcov zabila 46-ročného ozbrojeného Ukrajinca. Vietnamci, ktorých po zásahu chytili, by mali poputovať späť na Ukrajinu.

Polícia sledovala pohyb prevádzača Ivana Ivanoviča cez monitorovacie systémy už v piatok večer. Cez strmý severný úsek hranice sa pokúsil previesť skupinu piatich Vietnamcov, ktorí sa chceli cez Slovensko dostať ďalej na západ. K potýčke s mobilnou zásahovou jednotkou došlo o tretej nadránom medzi obcami Nová Sedlica a Zboj v okrese Snina, kde sa ho strážcovia hranice snažili zastaviť varovným výstrelom.

Podľa informácií denníka Pravda prevádzač začal skrátenou dvojhlavňovou brokovnicou ohrozovať najprv Vietnamcov. Po opakovaných výzvach policajtov obrátil zbraň na nich. Keďže išlo o brokovnicu, ktorá má mimoriadny rozptyl a jedným výstrelom môže zasiahnuť aj viaceré osoby, policajt bol nútený na neho vystreliť. Prevádzač napriek poskytnutiu prvej pomoci zraneniam na mieste podľahol. Prípad vyšetrujú policajti zo Sobraniec.

Jeden z obyvateľov Novej Sedlice, ktorý nechcel byť menovaný, hovorí, že žiadne výstrely nepočul. „Bolo to nadránom a mimo dediny. Policajti ho chytili asi 400 či 500 metrov od obce,“ spresňuje. Dodal, že ani väčšina susedov o streľbe v sobotu ráno nevedela.

Podľa informácií Pravdy všetkých zadržaných Vietnamcov by mali naše úrady vrátiť späť na Ukrajinu. Uplatní sa tak readmisná dohoda, podľa ktorej zodpovednosť za migrantov z tretích krajín preberie krajina, cez ktorú vstúpili do priestoru Európskej únie. Na Ukrajine by mali byť umiestnení do niektorého zo záchytných táborov pre migrantov. Nie je tak vylúčené, že sa opäť pokúsia o útek a ilegálny prechod na západ.

Hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou. Foto: Pravda, Lucia Krbatová
hranica, Slovensko, Ukrajina Hranica medzi Slovenskom a Ukrajinou.

Severný úsek hranice je na prechod náročnejší

Novú Sedlicu od trasy hranice delí zhruba 2,5 kilometra. Ten, kto ju chce zdolať z ukrajinskej strany, musí prejsť cez strmé pohorie. Na neďalekom vrchu Kremenec sa totiž spája slovensko-poľská a zároveň slovensko-ukrajinská hranica. Kremenec sa nachádza 1¤221 metrov nad morom, obec v doline, neďaleko ktorej policajti Ukrajinca chytili, je v nadmorskej výške 421 metrov. Väčšina pašerákov tovaru využíva na prechod schodnejší južný úsek hranice.

Pri tom severnom ich odrádza práve náročný horský terén. Policajti tam však môžu mať väčšie ťažkosti s ich zadržaním, čo využívajú skúsení prevádzači migrantov. Posledný prípad dokazuje, že policajti si aj vďaka špičkovej technike vedia poradiť aj na tomto úseku.

Kontrolu na slovensko-ukrajinskej hranici nepretržite zabezpečuje vyše 900 policajtov a 500 kamier na úseku dlhom 40 kilometrov. Monitorovanie v noci pre problematické videnie zabezpečujú termokamery, ktoré reagujú na ľudské teplo. Polícia vidí, čo sa deje na hranici, aj cez nainštalované fotopasce, ktoré sú ukryté na viacerých miestach aj v strmšom teréne.

Okrem nich hraničiarom pri práci pomáha aj bezpilotné lietadlo, ktoré hranicu sníma cez termovíznu kameru, či georadar, ktorý slúži na odhalenie podzemných tunelov. To, že prevádzači začínajú byť pre konflikt na Ukrajine nebezpečnejší, potvrdil ešte začiatkom mája jeden z príslušníkov hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach. Ministerstvo vnútra vtedy zorganizovalo akciu, na ktorej novinárom ukázalo, ako funguje ochrana východnej hranice.

„Chodia aj takí ľudia, ktorí sú už znalci, a tí zarytí, ktorí potrebujú na tom zarábať,“ povedal hraničiar. Za najnebezpečnejších označil ozbrojených prevádzačov, ktorí majú dobre zmapovaný terén a pri prípadnom stretnutí s políciou neváhajú strielať.

Slovensko-ukrajinskú hranicu monitoruje 500... Foto: Pravda, Lucia Krbatová
hranica, kamerový systém, schengen Slovensko-ukrajinskú hranicu monitoruje 500 kamier.

Zastrelený prevádzač bol u hraničiarov známa firma

Medzi nebezpečných patril aj Ivan Ivanovič. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka prekročil hranicu viackrát aj v minulosti a pred rokom na policajnú hliadku pri podobnom incidente neváhal vystreliť. Vtedy sa mu podarilo utiecť naspäť na Ukrajinu. Podľa ministra mohol prejsť aj výcvikom v ozbrojených silách. Kaliňák nevylúčil, že sa podobný incident môže zopakovať.

„Nie je to jediná skupina, ktorú sme zaznamenali, že sa lepšie alebo silnejšie vyzbrojila. Tohto páchateľa sme však považovali za jedného z najagresívnej­ších,“ spresnil.

To, čo sa stane so zastreleným páchateľom, zatiaľ nie je jasné. Naša cudzinecká polícia o tom rokuje so zástupcami ukrajinského ministerstva vnútra a ukrajinskej cudzineckej polície. Ak si telo prevádzača vyžiadajú z Ukrajiny, naša strana im ho musí vydať. Najprv sa však uskutoční pitva zastreleného, kde sa určí presná príčina smrti.

Počas existencie slovensko-ukrajinskej hranice nejde o prvý prípad zastrelenia ozbrojeného prevádzača. Pred dvanástimi rokmi hraničiari zaistili ukrajinského prevádzača blízko obce Koromľa v okrese Sobrance a autom ho chceli previezť na oddelenie za nelegálne prekročenie hranice. Prevádzač v aute vytiahol zbraň, ktorú mal schovanú v topánke, a zabil ňou dvoch policajtov a jedného zranil. Vyložil ich do húštiny a autom pokračoval ďalej. Zranený policajt však zavolal posily, ktoré po prestrelke útočníka zastrelili.

Starosta Novej Sedlice: Migranti zvyknú často zablúdiť až k nám

V Novej Sedlici si na prítomnosť migrantov už zvykli a neprekáža im. Držia sa totiž vždy bokom a ľudí z dediny neobťažujú. Starosta Vasil Dinič pre Pravdu tiež povedal, že sa neobáva ani ďalších podobných incidentov, ako bol ten zo soboty.

Zvyknú ľudia natrafiť na migrantov v blízkosti hranice?
Áno, sú na ceste a občas sa stane, že zídu dolu do dediny. Buď zídu z určených miest a zablúdia sem, alebo ich tu nechá prevádzač, to už neviem. Pri našich ľuďoch sa nepristavujú, chodia bokom. Keďže je tu veľa policajtov, tí ich hneď naložia a odvezú.

Aké národnosti prevažujú?
Srí Lanka, Bangladéš, je to rôzne. Nikto sa tu o to nezaujíma.

Ich prítomnosť domácim neprekáža? Neboja sa ich?
Nikto to nerieši. Maximálne, keď sa niekde motajú, niekto zdvihne telefón a povie policajtom, kde ich videl. Ľudia z nich však obavu nemajú. Ešte sa nedobýjali nikomu do domu, nič také sa nestalo.

Natrafili ste niekedy na migrantov aj s prevádzačom?
Sem chodia sami, určite nie s prevádzačom.

Cítia sa obyvatelia bezpečne aj po sobotňajšej streľbe?
Nemôžeme povedať, že sme radi, že sa to stalo. Človek zomrieť nemusel, lepšie by bolo, keby ho odsúdili a potrestali. Ale myslím si, že aspoň tá druhá strana zistí, že sem vôbec nemôže ísť.

Neobávate sa rizika, že v budúcnosti sa stane ďalší podobný incident?
Je tu množstvo policajtov, cítime sa bezpečne. Pendlujú tu aj v noci, stále počuť autá, ale chodia aj pešo. Migrantov, čo zídu do dediny, je mizivé percento. Inak ich všetkých pochytajú policajti.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #schengenská hranica #Nová Sedlica