Už pri sedemtýždňovom chrtovi vie chovateľ odhadnúť, či bude pretekár

Taliansky chrtík, afgan, vipet, barzoj či vlkodav. Na medzinárodných pretekoch v coursingu, ktorý simuluje loveckú aktivitu psa, si v sobotu na bratislavskej dostihovej dráhe zmerala výkon asi stovka chrtov všetkých veľkostí. I keď boli z Maďarska, Talianska, Česka či zo Slovenska, jazyková bariéra štvornohým miláčikom problémy nerobila.

04.08.2014 14:00
dostihy chrtov, pes, psi, Foto: ,
Na medzinárodných pretekoch v coursingu súťažila v Bratislave stovka chrtov všetkých veľkostí.
debata

„Je veľkým predsudkom, keď si ľudia myslia, že s chrtom musia stále behať. Chrt je totiž lenivé plemeno, až dvadsať hodín z dňa prespí. Ak pes nemá oddych, je veľmi vyčerpaný a stratí záujem aj motiváciu,“ hovorí cvičiteľ Juraj Števiar, ktorý sa kynológii venuje osem rokov. Jeho zverenkyňa, afganská chrtica Esme, už po svojich pretekoch len ležala v tieni.

Okrem Esme cvičí Števiar aj ďalšie psy. Jeho ruský chrt, ktorého má doma, však nepreteká. Nemá na to vhodnú stavbu tela. „Človek nikdy hneď nevie, čo zo psa vyrastie. To ukáže až čas,“ priznáva mladý Nitran. Napriek tomu sa podľa neho dá predpovedať, či zo šteniatka vyrastie pretekár, výstavný kus, alebo len miláčik rodiny. „Približne sedem týždňov je ideálny vek, keď má šteňa rovnakú stavbu tela ako v dospelosti a vieme to odhadnúť,“ pridal svoju skúsenosť Vlastislav Vojtek, ktorý chrty chová už 35 rokov a vlastní najväčšiu chovateľskú stanicu na Slovensku.

zväčšiť Na medzinárodných pretekoch v coursingu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
dostihy chrtov, pes, psi, Na medzinárodných pretekoch v coursingu súťažila v Bratislave stovka chrtov všetkých veľkostí.

Dvojročná Esme je v coursingu zatiaľ nováčikom. Tieto majstrovstvá boli jej prvou oficiálnou súťažou, na juniorku sa však umiestnila výborne, skončila na treťom mieste zo šiestich sučiek v jej kategórii. Števiar však hovorí, že na účasť v coursingu nepotrebuje pes žiadne špeciálne tréningy. „So psom treba začať behávať, ísť s ním na bicykel, nech si zvykne na tempo. Chrt má ale ten potrebný chtíč v sebe,“ vraví cvičiteľ. Tieto psy boli totiž pôvodne vyšľachtené na lov, afgany napríklad na lov drobnej zveri a barzoje dokonca na vlky. Práve coursing supluje chrtí lov, ktorý je už dnes u nás zakázaný.

A čo je princípom coursingu? Simulovať lov na zajaca. Jeho pohyb pri úteku je kľukatý, preto je rovnako prispôsobená trať, kde je pomocou kladky a lana vytvorená dráha so zatáčkami a kľučkami. Živého zajaca nahrádza v coursingu pohybujúca sa návnada z igelitového strapca alebo zo zajačej kože, za ktorou psy utekajú. „Toto plemeno je jedinečné v tom, že loví očami,“ vysvetľuje cvičiteľ. Ak by sa pri skutočnom love stihol zajac skryť pred chrtom do krovia, pes ho už nenájde. Nemá na to dostatočne vyvinutý čuch.

zväčšiť Na medzinárodných pretekoch v coursingu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
dostihy chrtov, pes, psi, Na medzinárodných pretekoch v coursingu súťažila v Bratislave stovka chrtov všetkých veľkostí.

V coursingu sa nehodnotí len rýchlosť. Rozhodcovia sledujú najmä správanie psa pri love návnady. „Esme sa darilo dobre, išla pekne a vôbec nepodvádzala,“ teší sa jej majiteľ. Často si totiž psy trasu skracujú, čo sa hodnotí negatívne. Musí byť predovšetkým vidieť, že psa baví samotný lov. Horlivosť, sústredenosť, neprerušené sledovanie návnady a jej záverečné chytenie do papule sú preto výbornými predpokladmi pre víťazstvo v súťaži.

zväčšiť Na medzinárodných pretekoch v coursingu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
dostihy, chrtov, pes, psi, Na medzinárodných pretekoch v coursingu súťažila v Bratislave stovka chrtov všetkých veľkostí.

Viacerí chovatelia sa zhodujú, že najväčšou odmenou pre chrta je samotný beh. „Adrenalín, ktorý sa vtedy do tela psa vyplavuje, je pre neho ako droga a poháňa ho najviac,“ vysvetlil Števiar. Zároveň pôsobí prirodzená rivalita medzi psami a túžba predbehnúť toho druhého. U niektorých však asi prevládla práve povestná lenivosť a z dráhy občas zutekali. Zašportovali si tak aj majitelia, ktorí ukázali, že dobehnúť rýchleho chrta nie je ľahké.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chrt #pes #chrty #pretekári