Svetové preteky zastavia vodičov na Orave, v Liptove a Tatrách

Piata etapa známych medzinárodných cyklistických pretekov Tour de Pologne bude vo štvrtok prechádzať Slovenskom.

06.08.2014 13:00
tour de pologne, slovensko, vysoké tatry, sever...
Trasa 5. etapy bude 7. augusta prechádzať Slovenskom s cieľom na Štrbskom Plese.
debata

Zúčastnia sa na nich špičkové svetové tímy. Pelotón odštartuje v Zakopanom, športovci prekročia hranice cez priechod Suchá hora. V regiónoch Orava, Liptov aj Tatry sa musia vodiči pripraviť na dvoj- až trojhodinové zdržania, cesty kadiaľ pôjde trasa pretekov budú úplne uzavreté. Celá etapa meria 190 kilometrov.

„Z ciest kadiaľ vedie trasa pretekov bude úplne vylúčená doprava. Samozrejme sa budeme snažiť, aby tie obmedzenia boli minimálne a hneď ako prejde pelotón, budeme sprejazdňovať, sprístupňovať tieto cesty,“ povedal krajský policajný riaditeľ v Žiline Ivan Špánik.

Z poľského Zakopaného pretekári štartujú vo štvrtok o 14. hodine. „Zhruba 1 hodinu 15 minút pred prejazdom pelotónu bude vykonaná úplná uzávierka trasy s výnimkou mesta Liptovský Mikuláš, kde bude umožnený na dvoch miestach prejazd vozidiel krížom cez cestu I/18,“ približuje Veronika Hoštáková, zástupkyňa riaditeľa krajského dopravného inšpektorátu v Žiline. Tieto dve križovatky pri hoteli Jánošík a Rachmaninove námestie uzatvoria 15 minút pred prejazdom pelotónu.

Preteky pôjdu dvoma krajmi – Žilinským a Prešovským. Cieľ je na Štrbskom Plese, kde by mal pelotón doraziť pred 19. hodinou. Cesta I/18 z Tatranskej Štrby až po Mengusovce bude tiež úplne uzatvorená. „Najviac postihnuté v tomto prípade je Štrbské Pleso, kde z Cesty slobody na Štrbské Pleso sa už od rána od 7. hodiny nebude dať dostať,“ povedal Rastislav Polakovič, zástupca riaditeľa okresnej polície v Poprade.

Cesta I/18 sa bude dať obísť po diaľnici D1 od Liptovského Mikuláša až po Mengusovce, na ktorej počas konania pretekov nebudú vodiči potrebovať diaľničné známky. Trasa pretekov prechádza aj šiestimi železničnými prejazdmi, no meškania vlakov by mali byť minimálne. Viac informácií o presných trasách, a teda aj o tom, kedy a kde budú úplne uzavreté cesty pre motoristov nájdu čitatelia na stránkach organizátorov pretekov Tour de Pologne.

Tento rok sa koná už 71. ročník Tour de Pologne a po prvý raz v histórii piata z celkových siedmich etáp prechádza aj Slovenskom. „Tieto preteky sa radia medzi Top 15 svetových pretekov, čiže treba počítať, že sa na ňom zúčastnia všetky svetové tímy, ktoré mohli fanúšikovia vidieť aj na Tour de France alebo na Giro d'Italia,“ uviedol spoluorganizátor pretekov Andrej Kozma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Vysoké Tatry #Tour de Pologne