Putin zaviedol sankcie. Ako sa dotknú Slovenska?

Rusko odpovedalo na sankcie Západu. Prišlo s protiopatreniami. Prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorý zakazuje či obmedzuje dovoz poľnohospodárskej výroby z krajín, čo prijali protiruské sankcie. Výnos má platiť jeden rok. "Je to v záujme ochrany národných záujmov Ruskej federácie," citovala Putina agentúra ITAR-TASS.

07.08.2014 12:00
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin
debata (44)

„Počas roka sa zakazuje či ohraničuje dovoz vybraných druhov poľnohospodárskej produkcie, surovín a potravín zo štátov, ktoré schválili sankcie proti ruským právnickým a fyzickým osobám, alebo sa pripojili k takému rozhodnutiu,“ uviedla tlačová služba Kremľa. (Viac čítajte v článku Na ruskom indexe sú mäso, mlieko, ovocie. Alkohol nie.)

Keďže k sankciám sa pridalo aj Slovensko ako členská krajina EÚ, Putinova odveta sa dotkne aj nášho štátu. Zatiaľ nie je jasné, akú konkrétnu podobu bude mať zoznam zákazov a obmedzení. Ruský prezident nariadil vláde, aby vypracovala listinu položiek. „Termín jej nestanovil,“ podotkla agentúra RIA Novosti. Dá sa však predpokladať, že Moskva zverejní zoznam v najbližších dňoch.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa neobáva, že by sa sankcie výrazne priamo dotkli tunajších potravinárskych firiem. „Nevyvážame nejaké veľké množstvá, väčšina nášho exportu smeruje do krajín EÚ a do európskych balkánskych krajín, ktoré nie sú v únii. Viacerí exportéri sa v minulosti sťažovali, že sú problémy s platbami za dodaný tovar, často sa strácali kamióny s tovarom, nevedeli sme to nejako ošetriť, a tak sa vývozne aktivity do Ruska utlmovali. V súčasnosti tam vyvážame prevažne mäsové či mliečne produkty,“ povedal pre Pravdu hovorca komory Stanislav Nemec.

Pripustil však sekundárny dosah sankcií. „Práve západná Európa, Poľsko či iné štáty EÚ, ktoré tam vyvážajú väčšie množstvá potravín, pri hľadaní náhradných riešení zaplavia náš trh a skomplikujú odbyt domácim producentom. My už teraz sme v situácii, keď predávame asi 50 percent domácich výrobkov na vnútornom trhu, druhú polovicu dovážame,“ upozornil Nemec. Ako príklad uviedol susedný štát: „Napríklad Poľsko malo vyviezť do Ruska 700-tisíc ton jabĺk. Celoročná spotreba na Slovensku je len 150-tisíc ton jabĺk, z toho domáca výroba je asi tretinová. Pri takom množstve jabĺk ich Poliaci budú ponúkať na iné trhy a Slovensko určite nevynechajú.“

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #sankcie #Vladimir Putin