Kotleba odmieta zníženie nájmu pre zvolenskú nemocnicu

Téma zníženia nájmu pre zvolenskú nemocnicu naberá na obrátkach. Ak ho krajskí poslanci v piatok schvália, banskobystrický župan Marian Kotleba uznesenie určite nepodpíše. Tvrdí, že ide o problém súkromnej spoločnosti, ktorá má nemocnicu v nájme a občania kraja by prišli o 11 miliónov eur.

07.08.2014 15:10 , aktualizované: 20:20
Marian Kotleba, Miroslav Belička, Banská... Foto: ,
Predseda BBSK Marian Kotleba a vedúci oddelenia styku s verejnosťou a protokolu Miroslav Belička počas tlačovej besedy na tému situácia vo zvolenskej nemocnici.
debata (18)

Vedenie nemocnice argumentuje, že chce len rovnaké podmienky ako ďalšie tri regionálne nemocnice. Ročný nájom 500-tisíc eur im neumožňuje pokračovať v modernizácii nemocnice, na čo doplatia pacienti.

Zníženie ročného nájmu z 500-tisíc na 51-tisíc eur považuje Kotleba za neprípustné. „Nevidím dôvod, aby sme menili podmienky pre súkromnú firmu len preto, že nevie vyjsť s podmienkami, s ktorými sa prihlásila do súťaže o nájom nemocnice. Táto výrazná zmena, ktorú žiada skupina poslancov, by znamenala, že obyvatelia kraja by do skončenia nájomnej zmluvy v roku 2035 prišli o takmer 11 miliónov eur,“ uviedol.

Samosprávny kraj podľa neho nemá vo svojich kompetenciách povinnosť znižovať vstupné náklady pre súkromné firmy, ktorých cieľom je dosahovať zisk. „Našou povinnosťou je čo najhospodárnejšie pracovať s verejnými financiami a starať sa o zverený majetok tak, aby z neho mali čo najväčší osoh obyvatelia kraja,“ dodal.

V prípade, že poslanci v piatok zníženie nájmu schvália, uznesenie Kotleba nepodpíše. Ak následne prelomia jeho veto, obráti sa na prokuratúru.

Predseda kraja potvrdil, že Nemocnica Zvolen doplatila meškajúcu časť nájmu, pokuta 100-tisíc eur za omeškanú platbu, ktorú jej vyrubili, je podľa neho v riešení.

Zníženie nájmu riaditeľ nemocnice Jozef Botka zdôvodňuje zmenou podmienok za štyri roky, odkedy majú zariadenie v prenájme, keď došlo k nárastu platov zdravotníkov a znížili sa úhrady z najväčšej poisťovne Všeobecnej zdravotnej. Zdôraznil, že nechcú nijaké dotácie, len rovnoprávne podmienky ako ostatné regionálne nemocnice, ktoré župe platia ročné nájomné od 50– do 70-tisíc eur. Päťstotisícový ročný nájom je neúnosný a pokračovanie v modernizácii nemocnice je pri ňom nereálne.

Nemocnica má 600 zamestnancov, ročne ošetrí 17-tisíc lôžkových a 120-tisíc ambulantných pacientov zo spádového územia vyše 100-tisíc ľudí „Verím, že dnes zvíťazí zdravý rozum,“ povedal Botka na margo rozhodovania krajského parlamentu.

Návrh na zníženie nájmu predkladá skupina poslancov, v ktorej sú aj krajskí poslanci – primátori Zvolena, Detvy a Krupiny. Zhodujú sa v názore, že v opačnom prípade zvolenská nemocnica, pod ktorú patrí aj krupinská, začne stagnovať, čo sa prejaví na poklese kvality služieb a doplatia na to pacienti všetkých troch okresov.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #nájom #Zvolen #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj