Ústavný súd zistil 10 prípadov opakovaných prieťahov súdov

Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS) konštatoval v prvom polroku 2014 v 10 nálezoch opakované porušenie základného práva sťažovateľov na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa ÚS Anna Pančurová. V deviatich nálezoch išlo o porušenie tohto práva okresnými súdmi, v jednom krajským súdom.

07.08.2014 17:40
Ivetta Macejková Foto: ,
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.
debata (1)

Najstaršie sporové konanie, ktoré ústavný súd v kategórii opakovaných prieťahov v konaní evidoval v I. polroku 2014, bolo vedené na Okresnom súde Čadca. Súdne konanie sa začalo pred 29 rokmi. Sťažovateľka sa nemôže domôcť svojich práv v dedičskom konaní od roku 1985. ÚS o porušení práv sťažovateľky prvý raz rozhodol nálezom v roku 2009. Vzhľadom na to, že k ukončeniu sporu nedošlo, sťažovateľka sa opätovne obrátila na ústavný súd.

„Ústavný súd aj vo svojom druhom rozhodnutí poukázal na to, že už len trvanie napadnutého konania – takmer 29 rokov – je jednoznačne neprimerané. Takáto zdĺhavosť konania predlžuje stav právnej neistoty dotknutej. Pri hodnotení postupu okresného súdu v danej veci ústavný súd prihliadol najmä na skutočnosť, že napriek tomu, že už raz prikázal okresnému súdu v danej veci konať, okresný súd neorganizoval svoj procesný postup tak, aby vec bola čo najrýchlejšie prerokovaná a skončená,“ hovorí predsedníčka ÚS Ivetta Macejková. Doložila, že zo štatistík vyplýva, že tento postup súdu, napriek svojej výnimočnosti v dĺžke trvania, nie je ojedinelý, preto považuje za mimoriadne dôležité sledovať výkon rozhodnutí ústavného súdu až do skončenia konaní.

„Z ustálenej judikatúry ústavného súdu je zrejmé, že samotným prerokovaním veci na súde sa právna neistota osoby domáhajúcej sa rozhodnutia neodstraňuje. K stavu právnej istoty dochádza zásadne až právoplatným rozhodnutím súdu alebo iným zákonom predvídaným spôsobom. Základnou povinnosťou súdu a sudcu je preto zabezpečiť taký procesný postup v súdnom konaní, ktorý čo najskôr odstráni stav právnej neistoty. Aj preto je súčasťou nášho monitorovania aktívna komunikácia so súdmi, ktoré sú porušovateľmi sťažovateľových práv,“ povedala Macejková.

Ďalšie opakované prieťahy boli na Krajskom súde Bratislava, kde sa súdne konanie začalo pred jedenástimi rokmi, ako aj na Okresnom súde Bratislava I a II, na Okresnom súde Bratislava III (15 rokov), Okresnom súde Bratislava IV (18 rokov), Okresom súde Žilina (6 rokov), Okresnom súde Trenčín (21 rokov), Okresnom súde Čadca (15 rokov), Okresnom súde Rožňava (23 rokov).

Tento pravidelný monitoring je súčasťou dlhodobého projektu, ktorým ústavný súd sleduje efektívnosť výkonu svojich rozhodnutí v konaní o sťažnostiach fyzických a právnických osôb v snahe predchádzať opätovnému vzniku zbytočných prieťahov a koordinovaným postupom so zainteresovanými subjektmi zabezpečiť precíznejšiu riadiacu a kontrolnú činnosť na všeobecných súdoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Ústavny súd #súdne prieťahy #súd Čadca #Ivetta Macejková