Zvolenská začína hľadať investora pre novú nemocnicu

Menej postelí, a tým aj menej pacientov. Nová moderná nemocnica v Bratislave, v ktorej by sa mali liečiť pacienti z celého Slovenska, bude štíhlejšia, ako je dnes bratislavská Univerzitná nemocnica.

08.08.2014 20:00 , aktualizované: 09.08.2014 15:00
ministerka zdravotnictva, rokovanie vlady,... Foto: ,
Zuzana Zvolenská
debata (27)

Ministerstvo zdravotníctva tento týždeň zverejnilo na svojej webovej stránke základný popis budúcej špičky medzi zdravotníckymi zariadeniami. Výnimočná bude aj v tom, že pôjde o prvú štátnu nemocnicu, ktorú postaví súkromník. Ten by ju mal 30 rokov aj prevádzkovať.

Základný popis, tzv. teaser, obsahuje údaje, ako by mala nemocnica v základných štruktúrach fungovať. Na základe neho chce zdravotnícky rezort pod vedením Zuzany Zvolenskej odštartovať komunikáciu s možnými záujemcami. „Ide len o prípravný proces verejného obstarávania, tzv. market sounding, počas ktorého ministerstvo osloví čo najširší počet potenciálnych záujemcov – prevádzkovateľov nemocníc, finančných investorov a developerov, ktorí by mohli mať záujem o dialóg pred verejným obstarávaním,“ tvrdí riaditeľka komunikačného odboru Zuzana Čižmáriková.

Podľa nej tak vznikne priestor na to, aby sa počas týchto diskusií ujasnili predstavy o možných predstavách investorov, ale aj štátu. Záujemcov bude ministerstvo oslovovať už tento mesiac, na jeseň plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie. Na ktoré firmy sa rezort obráti, to Čižmáriková neprezradila. Nová nemocnica má poskytovať rad nemocničných služieb v bratislavskom regióne vrátane traumatologického centra a špecializovanej starostlivosti na celoslovenskej úrovni. Čižmáriková vysvetľuje, že pokryje tri štvrtiny akútnych postelí oproti súčasnej univerzitnej nemocnici. „Zvyšná jedna štvrtina bude riešená v existujúcich priestoroch Univerzitnej nemocnice,“ hovorí riaditeľka komunikačného centra. Kam presunú pacientov, bude podľa nej známe až neskôr.

V nemocnici bude asi 945 postelí (z toho 65 jednodňových), dĺžka pobytu by mala byť okolo 6 dní. Ročne by v nej malo byť hospitalizovaných 44-tisíc pacientov, v jednodňovej starostlivosti 28-tisíc, počas roka by sa malo vykonať 47-tisíc operácií.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením na Slovensku a v súčasnosti ju tvorí päť nemocníc (na Kramároch, v Ružinove, Petržalke, na Mickiewiczovej ulici a v Podunajských Biskupiciach), minulý rok hospitalizovali takmer stotisíc pacientov. Odborníci odhadujú, že z týchto piatich zariadení zostanú fungovať zrejme tri, ktoré sa preklasifikujú na regionálne nemocnice.

Podľa prezidenta Asociácie súkromných lekárov Ladislava Pásztora je logické, že v Univerzitnej nemocnici musí byť menej hospitalizácií, menej výkonov, pretože tam bude bežať výučba. „Napríklad keď bežne ako lekár za osem hodín vyšetrím 32 pacientov, pri výučbe medikov sa moja výkonnosť delí dvomi, takže vyšetrím len polovicu pacientov,“ povedal Pásztor.

Samotné počty postelí Pásztor nepovažuje za číslo, ktoré treba dávať do pozornosti. Dôležitá bude podľa neho koncepcia jednotlivých oddelení. „Treba prísne rozdeliť, aké sú úlohy okresnej nemocnice a aké univerzitnej. Napríklad operácie žlčníkov či slepého čreva by mali robiť okresné, univerzitná by sa mala zamerať na tie zložitejšie,“ upozornil.

Podobne by to malo byť aj v ambulantnej sfére. Na bežné vyšetrenia by už pacienti nechodili do Univerzitnej nemocnice.

Spomedzi možných investorov záujem o výstavbu a prevádzkovanie nemocnice dlho avizuje aj spoločnosť Penta Investments, ktorá už prevádzkuje 12 regionálnych nemocníc v sieti Svet zdravia. Jej hovorca Martin Danko sa teraz nechcel vyjadrovať k predbežným podmienkam ministerstva zdravotníctva. „Chceme si počkať na ďalší proces a prípadné rokovanie s ministerstvom zdravotníctva, pokiaľ budeme naň vyzvaní,“ povedal Danko k zverejnenému teaseru.

Vladimír Baláž z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied diskusiu ministerstva zdravotníctva s firmami pred spustením samotného verejného obstarávania neodsudzuje. „Nie je to štandardné, ale ministerstvo zdravotníctva chce komunikovať s relevantnými možnými uchádzačmi. Tento postup by som neodsudzoval, ak potom dodržia všetky pravidlá o verejnej súťaži,“ podotkol Baláž. V takýchto diskusiách sa môžu podľa neho niektoré veci vyjasniť, možno mať aj výhrady, že niektoré firmy budú viac favorizované.

Základný popis – teaser – vychádza zo Štúdie uskutočniteľnosti, ktorú vláda odsúhlasila v júni. Za jej vypracovanie ministerstvo zdravotníctva zaplatilo 720-tisíc eur konzorciu dvoch firiem Ernst & Young a Ružička Csekes – advokátska kancelária. Zo štúdie zverejnilo iba časť. Utajenie rezort zdôvodnil tým, že dôverné výsledky analýz by mohli ich zverejnením zhoršiť vyjednávaciu pozíciu štátu voči záujemcom.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Zuzana Zvolenská