Oslavy SNP. Putina môže nahradiť Medvedev

Stovky hostí, medzi ktorými nebudú chýbať ani európski politici, dostali pozvánky na oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania. Ministerstvo zahraničných vecí spolu s prezidentskou kanceláriou pozvalo do Banskej Bystrice prezidentov a šéfov rezortov obrany štátov protihitlerovskej koalície, ktoré sa v rokoch 1944 až 1945 podieľali na oslobodzovaní Slovenska. Ktorí z nich prídu, nie je ešte isté. Účasť tých najvyšších sa však z bezpečnostných dôvodov bude zrejme aj tak do poslednej chvíle tajiť.

10.08.2014 13:45
debata (176)

„Pozvali sme zhruba desiatku hláv štátov,“ uviedol hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel. Potvrdil, že je medzi nimi aj ruský prezident Vladimir Putin. V tejto súvislosti sa totiž objavili úvahy, či je vhodné pozvať ho v súvislosti s aktuálnymi rusko-ukrajinskými udalosťami a sankciami uvalenými na Rusko Európskou úniou.

„Je pochopiteľné, že pán Putin na oslavy Povstania pozvánku dostal. Najvýraznejší podiel Červenej armády na oslobodení nemôže nikto spochybniť,“ zdôraznil Gandel. Pripomenul, že ruský prezident sa rovnako zúčastnil na oslavách vylodenia Spojencov v Normandii, na ktorej sa dokonca stretol s ukrajinským partnerom Petrom Porošenkom, podiskutoval si s ním a podali si ruky.

Účasť ruského vodcu na oslavách nespochybňuje ani riaditeľ banskobystrického Múzea SNP Stanislav Mičev. „Putin sem patrí. Sovietsky zväz niesol na porážke fašizmu najväčšiu ťarchu a utrpel najvyššie straty. Do histórie netreba pliesť súčasnú politiku a náprava vzájomných vzťahov je v prvom rade záležitosť rokovaní za spoločným stolom, nie sankcií a kontrasankcií,“ mieni Mičev.

Múzeum ako hlavný organizátor pozýval na oslavy najmä domácich zástupcov, napríklad prezidenta, predstaviteľov parlamentu, vlády, najvyšších štátnych úradov, veľvyslanectiev, samospráv, ale aj mimovládnych organizácií. „Zdôrazňujem, že županov sme pozvali iba sedem,“ naznačil Mičev, že účasť šéfa banskobystrického kraja Mariana Kotlebu vzhľadom na jeho postoj k SNP nepovažuje za žiaducu. Zo 119 rozoslaných pozvánok sa podľa neho už sto s kladnou odpoveďou vrátilo.

„Samozrejme, že pozvanie Putina je namieste. Osobne by som však pozval aj nemeckého prezidenta Joachima Gaucka a ukázal by som mu národný pamätník v Kališti,“ uviedol protokolista Jarolím Antal. Aj podľa Mičeva je čas na zmierenie, Slovensko aj Nemecko sú spolu v únii, žijúce generácie väčšinou s vojnou nemali nič spoločné. „Zároveň by sa však nemalo zabúdať na Hitlerove zverstvá,“ tvrdí riaditeľ. Mičev doplnil, že pozvaná je na oslavy aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová.

Ako Pravde potvrdili na ruskej aj ukrajinskej ambasáde na Slovensku, pozvanie už prezidenti Putin aj Porošenko dostali, považujú ho za česť a účasť na oslavách zvažujú.

Z diplomatických kruhov preniklo, že Putin pravdepodobne 29. augusta do Banskej Bystrice nepríde a na oslavách SNP sa nechá zastúpiť premiérom Dmitrijom Medvedevom. Mohol by však údajne priletieť na Slovensko 6. októbra, pri príležitosti 70. výročia Karpatsko-duklianskej operácie.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #oslavy #SNP #Vladimir Putin #Dmitrij Medvedev