Sociálna poisťovňa priškrtila neplatičov

Tisíce kontrol, pokút a trestných oznámení. Sociálna poisťovňa tvrdo bojuje proti neplatičom a nasadzuje čoraz viac pracovníkov na kontrolnú činnosť. Výsledkom je, že v porovnaní s vlaňajškom podala dvojnásobný počet trestných oznámení a vykonala trikrát viac kontrol zamestnávateľov. Odborníci však upozorňujú, že okrem pokutovania by si mala urobiť poriadok aj u seba.

11.08.2014 13:00
debata (7)
Sociálna poisťovňa skontrolovala v prvom... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
sociálna poisťovňa Sociálna poisťovňa skontrolovala v prvom polroku takmer 6 400 zamestnávateľov.

Sociálna poisťovňa skontrolovala v prvom polroku takmer 6 400 zamestná­vateľov. Vlani v rovnakom období pritom vykonala len vyše dvetisíc kontrol. Ako priznáva, v porovnaní s minulými rokmi je to naozaj rekordné číslo. Vďaka týmto kontrolám však získala takmer päť miliónov eur.

„Zberáme plody našej práce spred dvoch rokov. Lepší výber poistného sme pripravovali od nástupu súčasného vedenia v roku 2012 a uskutočnili sme ho už vlani. Treba na to čas. Museli sme mobilizovať ľudí či zmeniť organizáciu práce,“ vysvetľuje riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, prečo dochádza k prísnejšiemu výberu poistného až dnes.

Postup poisťovne vítajú aj zamestnávatelia. Podľa nich je jedno, či ide o veľké alebo malé ryby, zákon by mal platiť pre všetkých. „Sme radi, že sa Sociálna poisťovňa začala viac zaujímať o svoje pohľadávky a neodkladá si ich o niekoľko rokov. Všetky firmy svojich neplatičov kontaktujú okamžite, nerozumiem, prečo to doteraz nefungovalo aj v tejto inštitúcii. Mohlo sa totiž stať, že mal niekto konkurenčnú výhodu len preto, že neplatil odvody. A toto treba postihovať,“ hovorí prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Podľa generálnej sekretárky Slovenského živnostenského zväzu Violy Kromerovej by však poisťovňa mala odlišovať jednorazových zábudlivcov od špekulantov. „Je rozdiel, ak niekto nezaplatí odvody omylom, nedopatrením a keď sa ich niekto snaží obísť. Sociálna poisťovňa vidí históriu firmy a k jednotlivým prípadom by mala pristupovať individuálnejšie,“ upozorňuje s tým, že okrem pokutovania by sa poisťovňa mala pozrieť aj do svojho vnútra. „Neraz sa stalo, že sa človek o svojich podlžnostiach dozvedel až vtedy, keď žiadal o priznanie dôchodku. Kde bola dovtedy Sociálna poisťovňa? Ak chce od ľudí presnosť, mala by ísť príkladom. A nie sa naťahovať o svoje pohľadávky až po niekoľkých rokoch,“ pripomína Kromerová.

Okrem kontrol je poisťovňa aktívnejšia aj v trestných oznámeniach, keďže za prvých šesť mesiacov tohto roka ich podala vyše 2 500. Je to dvakrát viac ako v prvom polroku vlaňajška. „Podávame ich, ak máme podozrenie zo spáchania trestného činu nezaplatenia alebo neodvedenia poistného a príspevkov starobného dôchodkového sporenia. Toto sa musí diať najmenej tri kalendárne mesiace v sume 2 660 eur a viac,“ upresňuje Višváder. K júlu evidovali 107 právoplatne odsúdených osôb, ktoré neodviedli vyše pol milióna eur.

„Aj vďaka týmto krokom sme za prvý polrok 2014 vybrali oproti plánovanej sume o takmer 100-miliónov eur viac. Nastúpená cesta sa teda ukazuje byť správna,“ dopĺňa Višváder.

Prísnejší výber pokút a trestné oznámenia by podľa Martina Halása z Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík a alternatív mohli zamestnávateľov motivovať k lepšiemu plateniu odvodov. „Ale skôr by mali mať pocit, že im úrady vychádzajú v ústrety a nehľadajú len chyby, ktorých sa dopustia. Pretože posledné aktivity poisťovne môžu na mnohých pôsobiť ako niekdajšia honba na čarodejnice,“ uzatvára Halás.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dlžník #neplatič