Komu vyhovuje spaľovanie kvalitného dreva?

Prečo končí kvalitné drevo v teplárni namiesto toho, aby sa z neho vyrobil napríklad nábytok? Podľa zástupcov majiteľov súkromných lesov môže za tým byť oslabený trh s drevom.

13.08.2014 13:00
drevo Foto:
Ilustračné foto.
debata (18)

Nejde na odbyt, a tak súkromníci stláčajú ceny a obchodujú s teplármi. Tí na spaľovaní kvalitného dreva neprerobia, práve naopak. Podľa svedkov z celého Slovenska ho kupujú vo veľkom.

Denník Pravda v utorok upozornil na problém, keď sa teplárňam vďaka európskym peniazom oplatí páliť guľatinu. Ochranári tvrdia, že ide o biznis, ktorý jeho aktérom vynáša milióny. Do redakcie sa nám ozvali viacerí čitatelia, ktorí si autá naložené kvalitným drevom všimli v mestách na celom Slovensku.

„To je nejaká novinka? Stačí sa pozrieť do teplárne v našom meste. Priamo v areáli je aj štiepkovací stroj, ktorý spracováva guľatinu. Veď kto by sa hral s odpadovým drevom a koľko by ho museli doviesť?“ napísal čitateľ z Nitrianskeho kra­ja.

Teplárne či elektrárne, ktoré spaľujú biomasu, by mali do kotlov posielať iba štiepku vyrobenú z dreva najnižšej triedy. Končiť by v nich mali haluze, kôra stromov či drevo masívne napadnuté hmyzom. V praxi to však neplatí a spaľujú sa aj celé kmene stromov.

Štátny podnik Lesy SR hovorí, že teplárňam dodáva výhradne drevnú energetickú štiepku. „Vzhľadom na kontrolné mechanizmy a prísne pravidlá evidencie výrezov, ako aj vlákniny je vylúčené, aby sa s takouto hmotou od štátnych lesov obchodovalo nelegálne,“ reagoval hovorca podniku Vlastimil Rezek. Dodal, že k dodávkam biomasy od iných podnikov vo forme surového dreva sa vyjadriť nemôže.

Denník Pravda oslovil aj súkromných vlastníkov s otázkou, či predávajú kvalitné drevo teplárňam. Juraj Vanko z Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska pripustil, že sa to môže diať.

„Ak producent dreva nenájde odberateľa, ktorý ho vie spracovať povedzme na nábytok alebo rezivo, tak ho musí predať tomu, kto ponúkne aspoň približne rovnakú cenu. Pokiaľ sú teplárne pomaly jediný odberateľ, ktorý dokáže slušne a solídne platiť, tak sa nemožno čudovať, že v nich končí aj guľatina. Samozrejme, je to škoda. Každý rozumný hospodár uzná, že z toho dreva by sa dali urobiť krásne užitočné výrobky a je nelogické, aby sa spaľovalo na štiepku,“ hovorí.

K tejto situácii prispeli aj veterné kalamity, po ktorých sa záujem o drevo znížil. „Teraz je bieda, nie je odbyt. Po kalamite už drevo nechcú tak ako predtým. Ak má niekomu hniť, radšej ho predá za menej. Je to taký kolotoč,“ reaguje Miloš Majer, predseda Turčianskeho regionálneho združenia vlastníkov lesov.

Teplárom sa má štiepkovanie dreva oplatiť tiež, pretože do podpory spaľovania biomasy tečú z Európy zaujímavé dotácie. „Prvotná myšlienka bola, aby sa drevný odpad využil na výrobu energie. Len čo však vznikne tepláreň, ktorá každý deň spotrebuje obrovské množstvo kubíkov, žarty idú bokom. Urobí všetko preto, aby nestála. A často sa nehľadí na to, aké drevo sa spaľuje,“ hovorí Vanko.

Podľa neho by mal zakročiť štát a dotáciami podporiť výrobu skutočne kvalitných výrobkov a nie spaľovanie biomasy. Ministerstvo hospodárstva sa k prípadným zmenám do uzávierky nevyjadrilo.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #drevo #tepláreň