Najviac sa lúpi v Košickom kraji

Turizmus aj veľké obchodné centrá môžu byť príčinou toho, prečo sa v niektorých okresoch drží kriminalita na vysokej úrovni.

13.08.2014 12:00
debata (2)

Podľa policajných štatistík za prvý polrok tohto roka sa najnebezpečnejšie žije obyvateľom v okresoch Košice, Trnava, Žilina či v druhom bratislavskom okrese. V týchto okresoch bolo za šesť mesiacov spáchaných najviac zločinov, naopak, najmenej ich policajti museli vyšetrovať v Bánovciach nad Bebravou, v Stropkove či vo Svidníku.

V porovnaní s prvým polrokom 2013 k žiadnej výraznej zmene v rebríčku nedošlo, počet trestných činov však celkovo klesol o viac než 2-tisíc.

Najnebezpečnejším krajom naďalej zostáva Bratislavský, kde polícia eviduje spolu 7 778 trestných činov, hoci prípadov násilnej kriminality tu dokopy bolo o 28 menej než na východe Slovenska. Objasniť sa jej podarilo necelých 3-tisíc trestných činov.

Podľa policajných údajov sa tu najviac strieľalo. Ekonomicky najsilnejší región však nevedie len v počte vrážd, ktorých bolo za prvý polrok 10. Prvenstvo v rebríčku kriminality má aj pri kradnutých autách či vreckových zlodejoch. V kraji najhoršie skončil druhý mestský okres, kam patrí mestská časť Ružinov, Vrakuňa a Podunajské Biskupice. Na rovnakej pozícii sa ocitol aj vlani.

Podľa hovorkyne Ružinova Miroslavy Štrosovej ich polícia pravidelne informuje o tom, že najväčším problémom sú drobné krádeže na parkoviskách pred obchodnými centrami a tiež lokalita Pentagon vo Vrakuni, kde sa rozmohol problém s drogami.

Štrosová hovorí, že proti vysokej kriminalite sa snažia bojovať inštalovaním kamier na verejných priestranstvách. K siedmim kamerám pribudli tento rok ďalšie štyri. „Nové kamery majú kvalitný snímač vo vysokom rozlíšení, záber dokážu priblížiť na veľkú vzdialenosť a detailne rozlišujú aj evidenčné čísla vozidiel,“ spresnila. Dodala, že kamery pribudli aj v iných častiach mesta, napríklad aj vo Vrakuni v problematickom objekte Pentagon.

Násilné kriminálne trestné činy, kam patria vraždy, lúpežné prepadnutia či ublíženia na zdraví, sú najviac rozšírené v Košickom kraji. Polícia v tomto regióne za prvý polrok zistila celkovo 7 010 trestných činov, objasniť sa jej podarilo len o čosi viac, ako je polovica.

V rámci Košického kraja je s kriminalitou na tom najhoršie okres Košice. Podľa polície však Košice zďaleka nie sú takým nebezpečným mestom, ako to ukazujú štatistiky. Zásluhu na nelichotivej pozícii má podľa krajskej policajnej hovorkyne Jany Mésarovej zlúčenie štyroch mestských častí do jedného okresu.

„V dôsledku toho sa Košice stali najväčším policajným okresným riaditeľstvom a teda počet trestných činov za všetky štyri mestské časti vzbudzuje dojem, že v súvislosti s bezpečnostnou situáciou ide o najrizikovejšiu časť Slovenska,“ vysvetľuje Mésarová. Hovorkyňa košickej polície upozorňuje, že čím je mesto väčšie a turisticky atraktívnejšie, zvyšuje sa aj riziko trestných činov.

To, že príčinou vysokej kriminality je turizmus, potvrdzuje aj hovorkyňa žilinskej polície Jana Balogová. Žilinský kraj je najnavštevovanejším spomedzi všetkých regiónov, čo sa podľa nej odrazilo v štatistikách. Hoci v počte trestných činov je až na štvrtom mieste za Banskobystrickým krajom, okres Žilina, kam patrí aj Bytča, je na tom už horšie.

„Vývoj trestnej činnosti je však za posledné obdobie stabilizovaný,“ ubezpečuje. Podľa hovorkyne sú na tom dobre aj v objasnenosti kriminality, kde je okres Žilina na treťom mieste za Košicami a Trnavou.

Naopak, bez pocitu ohrozenia žijú obyvatelia Bánoviec nad Bebravou. Tento okres sa aj minulý rok umiestnil medzi bezpečnejšími regiónmi. Hovorkyňa mesta Ingrid Mozolová potvrdzuje, že v tomto prípade je štatistika pravdivá. „Polícia občas rieši drobné krádeže v hypermarketoch alebo rušenie nočného pokoja v okolí barov. Inak nejaké výrazné problémy nemáme,“ uzatvára.

Kriminalita na Slovensku
  Prvý polrok 2014 Prvý polrok 2013
všetky trestné činy 44 222 46 673
objasnené trestné činy 24 333 25 093
vraždy 41 35
lúpežné prepadnutia 275 424
krádeže vlámaním 5 053 6 019
krádeže áut 1 150 1 266

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lúpež #kriminalita #Košický kraj