Do sporného referenda zatiahli aj obce

Kampaň za vyhlásenie referenda s otázkami proti registrovaným partnerstvám sa nerobí len v kostoloch. Podpisy pod petíciu sa zbierali aj na niektorých obecných úradoch, čo môže byť protizákonné. Niektorí starostovia o príslušnom paragrafe v zákone o spôsobe vykonania referenda nevedeli, sú však aj takí, ktorí na zbieraní podpisov na úrade nevidia nič zlé, pretože petíciu plne podporujú.

14.08.2014 15:00
referendum, aliancia za rodinu, parlament Foto: ,
Aliancia za rodinu koncom mája zbierala podpisy aj pred slovenským parlamentom.
debata (9)

„Ako ,prvý občan obce – starosta‘ plne túto petíciu podporujem a stotožňujem sa s ňou,“ uviedol starosta Lozorna Ľubomír Húbek v dôvodoch, prečo podľa neho nie je tento spôsob zberu podpisov protizákonný. O tejto možnosti tam oznamovali aj rozhlasom a informáciu o nej majú na webovej stránke s tým, že petičné hárky sú k dispozícii na obecnom úrade. „Na obecnom úrade sme vyzbierali 11 podpisov od zamestnancov obecného úradu,“ dodal starosta.

Takúto formu podpory petície Aliancie za rodinu, ktorá oslovila viaceré mestá a obce, Húbek nepovažuje za porušenie zákona aj preto, že „obecný úrad je verejnou inštitúciou pracujúcou pre občana a existujúcou z daní občana. Je teda našou, mojou, povinnosťou informovať, žiadať občana, aby sa vyjadril aj k takej vážnej téme, akú petícia nastolila,“ tvrdí starosta.

Podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho však takýto postup môže byť protizákonný. „V zásade nie je správne, aby orgány verejnej moci akýmkoľvek spôsobom nabádali na podpis petície za referendum alebo od neho odrádzali. Určite nie je v poriadku, ak sa podpisy zbierajú práve v priestoroch orgánov verejnej moci alebo orgánov štátnej správy,“ hovorí Bárány. Upozorňuje tiež, že ak sa zistí, že časť podpisov bola získaná nezákonným spôsobom, môže to byť dôvodom na nevyhlásenie referenda. „Veľmi sa čudujem, že šli takýmto spôsobom, pretože požadovaný počet by dosiahli aj bez toho,“ dodáva Bárány.

Na možnú protizákonnosť upozornila Iniciatíva Inakosť, ktorá minulý týždeň podala oznámenie generálnemu prokurátorovi. „Kľúčovým dôvodom, prečo by sa referendum nemalo vypísať, je však to, že o otázkach týkajúcich sa ľudských práv sa nemôže konať referendum,“ hovorí Martin Macko z Inakosti. Podobne to vidí aj Bárány. „Referendum o tejto problematike sa nemôže vyhlásiť, lebo sa dotýka ľudských práv, a to je vec, ktorá je podľa ústavy vyňatá z referenda,“ povedal Bárány. Podpisovú akciu na vyhlásenie referenda spustila Aliancia za rodinu začiatkom apríla. V júni listom oslovila viacerých starostov a primátorov s „prosbou o podporu“ napríklad vo forme zbierania podpisov na verejných priestranstvách obce, informovaním na obecných vývesných plochách, v miestnom rozhlase a na webstránke obce.

V júli dostal list aj starosta obce Rovinka Milan Bombala. „Predmetnú petíciu sme spolu so sprievodným listom tak ako každý iný oznam, ktorý je určený verejnosti, zverejnili na webovej stránke obce a na úradnej tabuli, a to v podobe, ako bola obci doručená. Doposiaľ predmetnú petíciu nik nepodpísal,“ uviedol Bombala pre Pravdu.

O tom, že by zbieranie podpisov takýmto spôsobom mohlo byť protizákonné, nevedel ani Ján Mičuda, starosta Tomášoviec. „Nevedel som o tom paragrafe. Nevyvliekam sa z toho a ak to niekto podá na prešetrenie, tak nebudem zatĺkať,“ hovorí Mičuda. S iniciatívou na zber podpisov aj v priestoroch obecného úradu ho oslovil mladý zamestnanec, ktorý tam donedávna pracoval cez projekt úradu práce. „,Spýtal sa ma, či by som mal niečo proti tomu, ak by mimo pracovnej doby oslovil ľudí. V rozhlase sme to nevyhlasovali, ale dovolil som, aby sme na obecnej stránke zverejnili výzvu. Keď niekto prišiel na obecný úrad a chcel petíciu podpísať, tak sme ho posielali za ním,“ povedal starosta. Ako dodal, ak by prišli zástancovia registrovaných partnerstiev, umožnil by im to isté.

Podľa ministerstva vnútra nemožno na základe čiastkových informácií posúdiť, či pri tomto spôsobe zberu podpisov jednoznačne došlo k porušeniu zákona. „Pri posudzovaní postupu orgánov územnej samosprávy by bolo potrebné posudzovať aj ďalšie okolnosti a podmienky, za akých sa v obciach podpisy zbierajú,“ uvádza sa v stanovisku tlačového odboru rezortu. Zákon podľa rezortu nezakazuje samospráve poskytovať na podporu napríklad webové stránky, miestny rozhlas, obecné noviny a podobne. „Zároveň sa zákaz vzťahuje iba na čas pracovnej doby a pri výkone štátnej správy,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva vnútra.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #Aliancia za rodinu